SUA își vor retrage trupele din Afganistan. Oficialii de la Kabul: Decizia este „iresponsabilă și egoistă”

×
Codul embed a fost copiat

Preşedintele Joe Biden a decis retragerea necondiționată a trupelor americane din Afganistan, până pe 11 septembrie, ziua în care se împlinesc 20 de ani de la atacurile teroriste din SUA.

După anunțul americanilor, NATO urmează să decidă dacă sunt întrunite condiţiile necesare pentru încheierea misiunii sale din Afganistan.

Alianța Nord-Atlantică are în prezent 9.600 de militari pe teren. Și România a participat la misiunea NATO din Afganistan, având, la apogeu, 1.100 de militari acolo. Acum mai sunt 670. 26 de militari români au murit la datorie în complicata țară asiatică.

Aflat la sediul NATO din Bruxelles, secretarul de stat american Anthony Blinken a anunţat că Statele Unite vor colabora cu aliaţii pentru o retragere coordonată din Afganistan.

Anthony Blinken: „Noi am atins obiectivele pe care ni le-am fixat. Şi acum, este timpul să ne aducem forţele acasă. Mă aflu aici pentru a lucra în strânsă colaborare cu aliaţii noştri, cu secretarul general al NATO, asupra principiului pe care l-am stabilit de la început: intrăm împreună, adaptăm împreună şi ieşim împreună”.

Citește și
De ce nu mai poate statul român să recupereze nimic de la Dan Voiculescu, Ovidiu Tender și Puiu Popoviciu. Sentințele care le-au salvat milionarilor peste 250 de milioane de euro

Oficiali de la Kabul nu şi-au ascuns dezamăgirea după anunţul americanilor, considerând decizia drept „iresponsabilă şi egoistă”. Cât despre „atingerea obiectivelor” menţionată de şeful diplomaţiei americane, jurnaliştii CNN au vizitat de curând Musa Qala, unde şi-au pierdut viaţa mulţi soldaţi americani şi britanici, în prezent bastion taliban.

Potrivit localnicilor care şi-au făcut curaj să stea de vorbă cu jurnaliştii, în urma americanilor rămâne o societate medievală, în care toţi sunt la cheremul talibanilor, fetele tot nu au voie să înveţe carte, iar femeile nu-şi pot cere drepturile în justiţie.

Unde cu zece ani în urmă patrulau puşcaşii americani, acum domnesc nestingheriţi talibanii. În fostul cartier general al trupelor americane şi-au instalat talibanii aşa numita curte de justiţie, una brutală şi discreţionară.

Localnic din Musa Qala: „Pedeapsa depinde de pretenţiile reclamanţilor. Dacă aceştia iartă un ucigaş, atunci „instanţă” îi cruţă viaţa. Sau dimpotrivă. De exemplu, cu trei ani în urmă, trei hoţi au fost spânzuraţi de stâlpii de electricitate, ca să-i vadă toată lumea”.

Talibanii impun taxe pe opiu, recolte ori prăvălii, de unde iau cu japca mâncare şi haine pentru luptătorii lor.

Localnic din Musa Qala: „Sunt mai multe grupuri de talibani. Măcar de-am avea o singură autoritate care percepe taxe. Dar fiecare grup încearcă să ne jecmănească. Asta e una dintre problemele oamenilor”.

Localnic din Musa Qala: „Dacă nu plăteşti, suporţi consecinţele: te închid ori te bat”.

În perioada de vârf a prezenţei SUA pe teritoriul afgan, în anii 2010-2011, aproximativ 100.000 de militari americani erau desfăşuraţi în Afganistan. Fostul preşedinte democrat Barack Obama a redus contingentul până la 8.400 de militari. Succesorul său, republicanul Donald Trump, a continuat retragerea: în prezent mai sunt doar 2.500 de militari americani în Afganistan.

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Tragedie! Un fotbalist român a murit la doar 19 ani
NEWS ALERT Tragedie! Un fotbalist român a murit la doar 19 ani
Citește și...
Forţele NATO vor pleca împreună din Afganistan, anunţă secretarul de stat american
Forţele NATO vor pleca împreună din Afganistan, anunţă secretarul de stat american

Secretarul de stat american Antony Blinken a anunţat miercuri că este timpul ca ţările NATO să se retragă din Afganistan şi că SUA vor lucra cu aliaţii lor pentru o retragere coordonată din ţara asiatică, transmit Reuters.

Recomandări
Greșeala fatală făcută de Bianca, Patrizia și Cristi. S-ar fi putut salva, probabil, din calea torentului ucigaș
Greșeala fatală făcută de Bianca, Patrizia și Cristi. S-ar fi putut salva, probabil, din calea torentului ucigaș

Au fost găsite, duminică, trupurile celor două fete din România luate de ape vineri, în Italia, după o viitură pe râul Natisone.

După ani de întârzieri și miliarde pierdute, în România se lucrează pe toate tronsoanele de autostradă lipsă
După ani de întârzieri și miliarde pierdute, în România se lucrează pe toate tronsoanele de autostradă lipsă

„Pe drum spre Europa” partea I. Uniunea Europeană ne-a pus la dispoziție peste 20 de miliarde de euro din 2007 și până în prezent ca să ne modernizăm infrastructura.

Cum percep tinerii din Generația Z îmbătrânirea. „După 40 încolo deja este gata”
Cum percep tinerii din Generația Z îmbătrânirea. „După 40 încolo deja este gata”

Într-o lume în care vârsta este privită de multe ori ca o barieră, un nou studiu aduce în discuție ideea că bătrânețea reprezintă, de fapt, mai mult o problemă de percepție.