În Indonezia începe, luni, summitul G20, iar invazia rusă în Ucraina se anunță tema dominantă. Cine va reprezenta Rusia

×
Codul embed a fost copiat

În Indonezia începe, luni, summitul G20, iar invazia rusă în Ucraina se anunță tema dominantă.

Trebuie să ne concentrăm asupra problemelor reale, economice și sociale, nu asupra unor amenințări imaginare”, afirmă comunicatul Ministerului rus de Externe înaintea summitului, unde Kremlinul va fi reprezentat de Serghei lavrov, pentru că președintele Putin este „prea ocupat”.

Zelenski acuză Rusia că a distrus infrastructura cheie din Herson

Forțele rusești au distrus infrastructura cheie din orașul Herson din sudul Ucrainei înainte de a fugi”, acuză Volodimir Zelenski, care spune că forțele ucrainene au recucerit 60 de localități în regiune.

Volodimir Zelenski, președintele Rusiei: Luni de ocupație rusească, luni în care poporul nostru a fost batjocorit, luni, cu minciuni despre referendumuri și rușii care chipurile aveau să fie aici pentru totdeauna. Dar, iată, o mare de steaguri ucrainene pe străzi”.

Localnic: Suntem atât de bucuroși că bravii noștri băieți s-au întors la noi și ne-au eliberat de ocupanți”.

Citește și
regep erdogan
Declarație controversată a lui Erdogan: "Occidentul, în special SUA, atacă Rusia aparent la nesfârşit"
De ce nu mai poate statul român să recupereze nimic de la Dan Voiculescu, Ovidiu Tender și Puiu Popoviciu. Sentințele care le-au salvat milionarilor peste 250 de milioane de euro

Au impresionat profund imaginile cu o bunicuță care îngenunchează în fața porții și își întâmpină nepotul soldat, unul dintre eliberatorii satului ei din regiunea Herson.

O altă bătrânică le-a adus soldaților eliberatori chiar ce aveau nevoie, cartușiere abandonate de ruși în retargerea lor grăbită.

Oamenii au trăit, timp de nouă luni, sub o ocupație terifiantă. Așa că, e de înțeles explozia de bucurie, lacrimile de recunoștină și îmbrățișările cu care i-au primit pe soldații ucraineni.

Localnic:Am cunoscut doar frica. Ne era frică de totul. Ne temeam de zgomotul motoarelor de la orice mașînă. Ne era teamă să folosim telefoanele. Ascundeam tot ce aveam. Ne ascundeam copiii”.

FSB-ul rusesc avea cartierul general în acest hotel, înainte de a fi lovit de la distanță de artileria ucraineană. De aici întăreau rușii regimul de opresiune, impus de la Moscova. Mulți localnici din Herson pur și simplu au dispărut.

Localnic: Au venit după apă, și au dispărut. S-au dus la piață, și au dispărut! Au plecat după medicamente, și nu s-au mai întors”.

Supraviețuirea sub ocupație a însemnat nu doar teroare pentru locuitorii Hersonului, ci și lipsuri acute. Încă lipsesc serviciile de bază.

Localnic:E dificil să trăiești aici. Nu avem apă, nu avem electricitate, nici căldură... E frig în case. Nu avem comunicații. Supraviețuim cum putem”.

Volodimir Zelenski, președintele Ucrainei: Peste tot, în teritoriul eliberat, experții noștri geniști au mult de muncă. Aproape 2.000 de dispozitive explozive au fost îndepărtate până acum, mine, capcane explozive, multă muniție neexplodată. Înainte să fugă din Herson, ocupanții au distrus toată infrastructura critică - comunicații, apă curentă, căldură, electricitate”.

Este vorba de turnul de comunicații pe care l-au distrus rușii înainte de retragere, tăind serviciile de telefonie și Internet. Astfel, cu tiruri de arme, a fost dat jos stegul rusesc de pe podul Antonovski.

Alex Rossi, corespondent Sky News în Herson:Vedeți acolo podul Antonovski. A fost lovit și avariat continuu, în timpul războiului, dar acea secțiune pe care o vedeți prăbușită a fost aruncată în aer de ruși când s-au retras pe malul stâng al Niprului. La doar vreo doi kilometri de locul unde ne aflăm, este noua poziție de apărare a rușilor”.

Rusia ar fi suferit în ultimele 14 zile pierderi record

Statul Major General al forțelor armate ucrainene a confirmat că trupele sale au lovit zona de concentrare a forțelor ruse din regiunea Herson. O lovitură de înaltă precizie a fost efectuată în apropierea satului Dnipriany, asupra unei clădiri în care se aflau până la 500 de soldați ruși. De altfel, Rusia ar fi suferit în ultimele 14 zile pierderi record, la o cotă nemaiîntâlnită până acum de-a lungul războiului, potrivit estimărilor forțelor ucrainene, 9.900 de soldați ar fi fost scoși din luptă, dar și sute de tancuri și blindate distruse.

Ucraina va decide momentul și conținutul oricăror negocieri cu Rusia, a insistat Secretarul de stat american Antony Blinken, care s-a întâlnit cu omologu său ucrainean Dmytro Kuleba.

Dmytro Kuleba, ministrul de Externe ucrainean:Doar împreună vom reuși să biruim și să scoatem Rusia afară din Ucraina. Suntem pe cale s-o facem”.

Simbolic, o nou pictură murală a lui Bansky, în Ucraina, îl înfățișează pe Vladimir Putin, pus la pământ, în timpul unei partide de judo, de un băieţel. Între timp, Serghei Lavrov, pregătește confruntarea cu liderii lumii de la summitul G20, din Indonezia, unde va conduce delegația Rusiei, pentru că așa a transmis Kremlinul, preşedintele Vladimir Putin este „prea ocupat”. Deocamdată, la summitul Asean din Cambodgia, Lavrov a acuzat Occidentul că „militarizează” nu doar Ucraina, ci și sud-estul Asiei.

Sergey Lavrov, ministrul rus de Externe:Nicio decizie colectivă nu a fost luată astăzi, pentru că SUA și colegii occidentali insistă pe un limbaj absolut inacceptabil referitor la situația din și din jurul Ucrainei. Regiunea Asia - Pacific s-a dezvoltat timp de decenii pe baza inițiativelor ASEAN, dar SUA, aliații și NATO încearcă acum să preia controlul și aici”.

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Tragedie! Un fotbalist român a murit la doar 19 ani
NEWS ALERT Tragedie! Un fotbalist român a murit la doar 19 ani
Citește și...
Analist politic rus: Vladimir Putin se confruntă deja cu o lovitură de stat
Analist politic rus: Vladimir Putin se confruntă deja cu o lovitură de stat

O lovitură de stat se desfășoară în Rusia, deoarece oficialii de rang înalt nu execută în mod deliberat ordinele de lui Vladimir Putin, a susținut un respectat analist politic din Moscova.

Declarație controversată a lui Erdogan:
Declarație controversată a lui Erdogan: "Occidentul, în special SUA, atacă Rusia aparent la nesfârşit"

Turcia se preocupă de căutarea unui dialog de pace între Rusia şi Ucraina, a afirmat preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan în declaraţii citate sâmbătă de media turce, în care a acuzat SUA şi ţările occidentale că ar provoca Moscova, potrivit Reuters.

Aleksandr Dughin solicită ca Vladimir Putin să fie îndepărtat de la putere și ucis după înfrângerea de la Herson
Aleksandr Dughin solicită ca Vladimir Putin să fie îndepărtat de la putere și ucis după înfrângerea de la Herson

Naționalistul de extremă dreapta din Rusia, Aleksandr Dughin, supranumit „creierul lui Putin” a rupt tăcerea și a cerut ca liderul rus să fie îndepărtat de la putere și ucis, scrie Mirror.co.uk

Presa de propagandă rusă: India salvează Rusia și Rusia salvează India, așa că Occidentul va pierde
Presa de propagandă rusă: India salvează Rusia și Rusia salvează India, așa că Occidentul va pierde

India consideră că achizițiile reduse de petrol rusesc sunt un factor cheie al creșterii sale economice. Rusia consideră că India este principalul salvator al industriei petroliere ruse, scrie presa de propagandă din Rusia.

Frații lui Joe Biden nu mai au voie să intre în Rusia
Frații lui Joe Biden nu mai au voie să intre în Rusia

Rusia a anunţat vineri că interzice intrarea pe teritoriul său a 200 de americani, printre care doi fraţi şi o soră ai preşedintelui Joe Biden, precum şi a purtătoarei de cuvânt a acestuia, Karine Jean-Pierre.

Recomandări
Greșeala fatală făcută de Bianca, Patrizia și Cristi. S-ar fi putut salva, probabil, din calea torentului ucigaș
Greșeala fatală făcută de Bianca, Patrizia și Cristi. S-ar fi putut salva, probabil, din calea torentului ucigaș

Au fost găsite, duminică, trupurile celor două fete din România luate de ape vineri, în Italia, după o viitură pe râul Natisone.

După ani de întârzieri și miliarde pierdute, în România se lucrează pe toate tronsoanele de autostradă lipsă
După ani de întârzieri și miliarde pierdute, în România se lucrează pe toate tronsoanele de autostradă lipsă

„Pe drum spre Europa” partea I. Uniunea Europeană ne-a pus la dispoziție peste 20 de miliarde de euro din 2007 și până în prezent ca să ne modernizăm infrastructura.

Cum percep tinerii din Generația Z îmbătrânirea. „După 40 încolo deja este gata”
Cum percep tinerii din Generația Z îmbătrânirea. „După 40 încolo deja este gata”

Într-o lume în care vârsta este privită de multe ori ca o barieră, un nou studiu aduce în discuție ideea că bătrânețea reprezintă, de fapt, mai mult o problemă de percepție.