Cine este bărbatul care a organizat asasinarea președintelui din Haiti. Pentagonul a trimis experți în ajutor

×
Codul embed a fost copiat

Poliţia haitiană a anunţat duminică seară că a arestat un cetăţean haitian care a urmărit obiective politice prin recrutarea comandoului care l-a asasinat pe preşedintele Jovenel Moise săptămâna trecută, informează AFP.

"Este vorba despre un individ care a intrat în Haiti la bordul unui avion privat, cu obiective politice", a informat Leon Charles, directorul poliţiei naţionale din Haiti.

La sosirea în Haiti, în luna iunie, Christian Emmanuel Sanon, în vârstă de 63 de ani şi având naţionalitate haitiană, era însoţit de mai mulţi cetăţeni columbieni, responsabili de asigurarea securităţii sale, conform detaliilor furnizate în cadrul unui briefing de presă organizat în prezenţa mai multor miniştri.

"Ulterior misiunea s-a schimbat. Misiunea era arestarea preşedintelui Republicii şi operaţiunea a fost organizată de aici: alte 22 de persoane au intrat apoi în Haiti", a adăugat directorul poliţiei naţionale din Haiti.

Citește și
Unsprezece susţecţi în asasinarea preşedintelui haitian, arestaţi - 10
11 mercenari au fost arestați în cazul asasinării președintelui haitian. Unde au fost prinși
De ce nu mai poate statul român să recupereze nimic de la Dan Voiculescu, Ovidiu Tender și Puiu Popoviciu. Sentințele care le-au salvat milionarilor peste 250 de milioane de euro

Interogatoriile la care au fost supuşi cei 18 cetăţeni columbieni arestaţi începând de miercuri au permis poliţiei haitiene să afle că Christian Emmanuel Sanon i-a recrutat pe cei 26 de membri ai comandoului prin serviciile unei companii de securitate venezuelene numită CTU, cu sediul în Florida.

"Când noi, poliţia, am blocat înaintarea acestor bandiţi după ce au comis crima, prima persoană care a fost sunată de atacatori a fost Charles Emmanuel Sanon. La rândul său, acesta a luat legătura cu alte două persoane pe care le considerăm autorii morali ai asasinării preşedintelui Jovenel Moise", a indicat Leon Charles, fără a da detalii despre identitatea acestor doi suspecţi.

Membrii FBI, ai Departamentului de Stat, ai Departamentului de Justiţie şi ai Departamentului pentru Securitate Internă din SUA au ajuns duminică în Haiti, unde s-au întâlnit cu directorul general al poliţiei naţionale.

Acest asasinat a înrăutăţit criza instituţională din Haiti. În prezent, situaţia incertă determină trei politicieni să pretindă legitimitatea asigurării intermiatului conducerii statului.

Delegaţia americană s-a întâlnit separat cu principalii actori ai scenei politice haitiene, inclusiv cu prim-ministrul Claude Joseph.

"M-am întâlnit cu delegaţia americană şi am apreciat împreună rezoluţia Senatului care m-a ales ca preşedinte provizoriu al Republicii", a scris duminică seara pe Twitter Joseph Lambert, preşedintele Senatului.

La patru zile după asasinarea şefului statului, în Haiti persistă un calm precar.

Niciun poliţist haitian nu a fost rănit în timpul operaţiunilor de arestare a presupuşilor mercenari columbieni, dintre care trei au fost ucişi.

Pentagonul a anunţat că o echipă de experţi se deplasează în Haiti pentru a evalua nivelul de asistenţă ce poate fi acordat

 

 

Pentagonul a anunţat că o echipă de experţi din domeniul securităţii şi aplicării legii din Statele Unite a plecat duminică spre Haiti pentru a stabili ce asistenţă poate oferi Washingtonul după asasinarea preşedintelui haitian Jovenel Moise săptămâna trecută, transmite Reuters.

"Astăzi, o echipă inter-agenţii, în mare parte din cadrul Departamentul pentru Securitate Internă şi FBI, se îndreaptă spre Haiti chiar acum pentru a vedea ce putem face pentru a ajuta în procesul de investigaţie", a declarat pentru Fox News Sunday purtătorul de cuvânt al Pentagonului, John Kirby.

La întoarcere, preşedintele Joe Biden va fi informat de echipă şi "va lua apoi decizii cu privire la calea de urmat", a declarat pentru Reuters un înalt oficial al administraţiei americane.

Haiti a solicitat ajutorul SUA pentru a securiza ţara şi a investiga atacul de miercuri în care a fost a ucis preşedintele Jovenel Moise la domiciliul său din Port-au-Prince, atentat care a scufundat şi mai mult în haos această ţară deja afectată de sărăcie.

Autorităţile haitiene au declarat că doi americani haitieni se numără printre presupuşii asasini.

Nu a fost comunicat cât timp va rămâne echipa SUA în Haiti.

Oficialul administraţiei americane a declarat duminică că Washingtonul se va consulta cu partenerii săi regionali şi cu ONU.

SUA au respins până acum cererea Haiti de a trimite trupe, iar ONU ar avea nevoie de o autorizaţie din partea Consiliului de Securitate pentru a trimite forţe armate. John Kirby a declarat: "O analizăm aşa cum am face orice altă cerere de asistenţă la Pentagon. Face obiectul unei analize".

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Tragedie! Un fotbalist român a murit la doar 19 ani
NEWS ALERT Tragedie! Un fotbalist român a murit la doar 19 ani
Citește și...
Suspecţii în cazul asasinării preşedintelui haitian spun că planul lor era să îl aresteze, nu să-l ucidă
Suspecţii în cazul asasinării preşedintelui haitian spun că planul lor era să îl aresteze, nu să-l ucidă

Suspecţii în cazul asasinării preşedintelui haitian Jovenel Moise susţin că planul lor era să îl aresteze pe lider, nu să îl ucidă, potrivit News.ro, care citează Miami Herald.

11 mercenari au fost arestați în cazul asasinării președintelui haitian. Unde au fost prinși
11 mercenari au fost arestați în cazul asasinării președintelui haitian. Unde au fost prinși

Poliţia haitiană a arestat la Ambasada Taiwanului 11 persoane, vineri, care ar fi participat la asasinarea preşedintelui Jovenel Moïse, ucis prin împuşcare de către un comando înarmat în reşedinţa sa, în noaptea de marţi spre miercuri la Port-au-Prince.

Recomandări
Greșeala fatală făcută de Bianca, Patrizia și Cristi. S-ar fi putut salva, probabil, din calea torentului ucigaș
Greșeala fatală făcută de Bianca, Patrizia și Cristi. S-ar fi putut salva, probabil, din calea torentului ucigaș

Au fost găsite, duminică, trupurile celor două fete din România luate de ape vineri, în Italia, după o viitură pe râul Natisone.

După ani de întârzieri și miliarde pierdute, în România se lucrează pe toate tronsoanele de autostradă lipsă
După ani de întârzieri și miliarde pierdute, în România se lucrează pe toate tronsoanele de autostradă lipsă

„Pe drum spre Europa” partea I. Uniunea Europeană ne-a pus la dispoziție peste 20 de miliarde de euro din 2007 și până în prezent ca să ne modernizăm infrastructura.

Cum percep tinerii din Generația Z îmbătrânirea. „După 40 încolo deja este gata”
Cum percep tinerii din Generația Z îmbătrânirea. „După 40 încolo deja este gata”

Într-o lume în care vârsta este privită de multe ori ca o barieră, un nou studiu aduce în discuție ideea că bătrânețea reprezintă, de fapt, mai mult o problemă de percepție.