Iohannis participă la reuniunea Consiliului European unde se decide viitorul UE

×
Codul embed a fost copiat

Președintele Klaus Iohannis participă, joi și vineri, la reuniunea Consiliului European. Sunt planificate discuții privind numirile în posturile de conducere ale instituțiilor europene, bugetul UE, relațiile externe și Brexitul.

UPDATE 16:00 Preşedinţia României la Consiliul UE a fost una foarte bună, numărul de dosare finalizate cu succes fiind foarte mare, a declarat, joi, preşedintele Klaus Iohannis înaintea reuniunii Consiliului European de la Bruxelles.

"Rezultatele pe care le-am obţinut sunt foarte bune. Între timp, toată lumea a conştientizat acest lucru. Avem, sigur, Summitul de la Sibiu, care a fost un succes recunoscut de toată lumea, dar avem şi rezultate foarte bune pe dosarele care au fost lucrate. Şi numărul foarte mare de dosare care au fost finalizate cu succes în Preşedinţia română arată că avem oameni foarte buni aici, la Bruxelles, care au reuşit să ducă aceste dosare până la finalizare. Este un lucru mai puţin aşteptat, dar cu atât mai mult putem spune că această Preşedinţie a fost una foarte bună", a precizat preşedintele.

Potrivit acestuia, în prima parte a Reuniunii Consiliului European de vară se va discuta agenda strategică pentru următorul mandat.

"Este un pas care a fost pornit la Summitul de la Sibiu, unde s-au stabilit principiile pe care vom merge când discutăm agenda strategică. Avem un draft pentru această agendă, un draft care se inspiră în puncte esenţiale din Declaraţia de la Sibiu şi cred că astăzi vom aproba o agendă care va fi foarte bună pentru următorul mandat şi vine cu chestiuni care au fost antamate la Sibiu", a explicat şeful statului.

Citește și
Klaus Iohannis
Iohannis participă la reuniunea Consiliului European de la Bruxelles. Care este agenda
De ce nu mai poate statul român să recupereze nimic de la Dan Voiculescu, Ovidiu Tender și Puiu Popoviciu. Sentințele care le-au salvat milionarilor peste 250 de milioane de euro

În cea de-a doua parte a reuniunii se va discuta despre ocuparea posturilor-cheie din administraţia Uniunii.

"Aceasta chestiune este fără o agendă specifică, va fi o discuţie liberă şi credem că vom face paşi înspre o soluţionare. Nu mă aştept însă ca până la final să avem o decizie care poate fi trimisă în Parlament, dar asta rămâne de văzut", a arătat Iohannis.

Preşedintele a menţionat în context că Summitul de la Sibiu a constituit un foarte bun prilej pentru a fi convenite principii "care sunt foarte sănătoase şi binevenite pentru următorul mandat".

"Şi, cu siguranţă, vom găsi multe puncte care, evident, vin din ce s-a elaborat în Declaraţia de la Sibiu", a adăugat el.

 

Klaus Iohannis va face o prezentare a rezultatelor obţinute în implementarea obiectivelor stabilite de către Consiliul European în timpul preşedinţiei române, informează News.ro.

„Preşedintele României, domnul Klaus Iohannis, va participa, în perioada 20-21 iunie a.c., la reuniunea Consiliului European de la Bruxelles, Regatul Belgiei. Subiectele aflate pe agenda de discuţii a reuniunii se referă, în principal, la aspecte legate de numirile pentru posturile de conducere în instituţiile europene pentru noul ciclu instituţional, adoptarea Agendei Strategice a Uniunii Europene pentru perioada 2019-2024, viitorul buget multianual al Uniunii, combaterea schimbărilor climatice, precum şi relaţiile externe. De asemenea, la reuniunea Consiliului European vor fi abordate propunerile de recomandări specifice de ţară pentru anul 2019 elaborate de Comisia Europeană, recomandări care urmează să fie adoptate în cursul lunii iulie a.c. Liderii statelor membre ale Uniunii Europene vor discuta şi ultimele evoluţii în procesul privind retragerea Marii Britanii din UE”, a precizat Administraţia Prezidenţială, într-un comunicat.

Preşedintele Iohannis va participa şi la summitul Partidului Popular European (PPE). La reuniune vor fi prezenţi şi preşedintele Consiliului European, Donald Tusk, preşedintele Comisiei Europene, Jean Claude Juncker, preşedintele Parlamentului European, Antonio Tajani, precum şi alţi şefi de state şi de guvern din UE, printre care Angela Merkel.

Vineri, preşedintele va participa şi la Summitul EURO+, în format extins.

La finalul celor şase luni în care România a deţinut Preşedinţia rotativă a Consiliului Uniunii Europene, Preşedintele Klaus Iohannis va face o prezentare a rezultatelor obţinute în implementarea obiectivelor stabilite de către Consiliul European.

Liderii europeni urmează să aprobe Agenda Strategică a Uniunii pentru următorul ciclu instituţional, 2019-2024. Documentul oferă cadrul şi orientările generale pentru ghidarea funcţionării instituţiilor europene, precum şi pentru conturarea unui răspuns consolidat al Uniunii în noul context internaţional.

Preşedintele Iohannis va sublinia că statele membre trebuie să rămână unite în eforturile de adoptare şi implementare a Agendei Strategice, aşa cum este reflectat în cele 10 angajamente din Declaraţia de la Sibiu.

În ceea ce priveşte Cadrul Financiar Multianual post 2020, liderii europeni vor discuta despre calendarul şi etapele viitoare de parcurs în procesul de adoptare a viitorului buget al Uniunii. În acest context, preşedintele Klaus Iohannis va face o evaluare a progreselor obţinute de Preşedinţia României la Consiliul Uniunii Europene în acest domeniu, exprimând speranţa că eforturile semnificative depuse de ţara noastră vor contribui la obţinerea, în timp util, a unui viitor acord.

Cu privire la relaţiile externe, Klaus Iohannis va arăta că ţara noastră sprijină ferm continuarea şi consolidarea angajamentului Uniunii în cadrul Parteneriatului Estic, un parteneriat de importanţă strategică pentru Uniunea Europeană.

Preşedintele Klaus Iohannis ar fi printre liderii politici favoriţi pentru a prelua preşedinţia Consiliului European, potrivit unui articol publicat săptămâna trecută de Financial Times. Alături de Iohannis, ar fi avuţi în vedere prim-miniştrii din Belgia, Luxemburg şi Portugalia. 

Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din lume!  

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Abonați-vă gratuit la newsletter-ul Știrile Pro TV de pe WhatsApp. Primiți în fiecare zi cele mai importante știri pe telefon! 

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Tragedie! Un fotbalist român a murit la doar 19 ani
NEWS ALERT Tragedie! Un fotbalist român a murit la doar 19 ani
Citește și...
Președintele a cerut urgent Guvernului un proiect de lege privind votul din diaspora
Președintele a cerut urgent Guvernului un proiect de lege privind votul din diaspora

Președintele Klaus Iohannis a cerut miercuri modificarea legii electorale înaintea alegerilor prezidenţiale.

Iohannis participă la reuniunea Consiliului European de la Bruxelles. Care este agenda
Iohannis participă la reuniunea Consiliului European de la Bruxelles. Care este agenda

Preşedintele Klaus Iohannis va participa, joi şi vineri, la reuniunea Consiliului European de la Bruxelles.

Procurorul general al SUA, întâlniri cu Iohannis și Dăncilă. Mesajele transmise
Procurorul general al SUA, întâlniri cu Iohannis și Dăncilă. Mesajele transmise

Klaus Iohannis și Viorica Dăncilă au discutat, marți, cu procurorul general al SUA, William Barr.

Câțiva pensionari au cerut eliberarea lui Liviu Dragnea. Au scris pe pancarte că îl iubesc
Câțiva pensionari au cerut eliberarea lui Liviu Dragnea. Au scris pe pancarte că îl iubesc

Câteva zeci de persoane s-au strâns, duminică, la Palatul Cotroceni şi cer demisia preşedintelui Klaus Iohannis, dar şi eliberarea din închisoare a fostului lider al PSD Liviu Dragnea, pe care-l consideră deţinut politic.

Klaus Iohannis se află la Neptun, unde îşi va sărbători ziua de naştere
Klaus Iohannis se află la Neptun, unde îşi va sărbători ziua de naştere

Preşedintele Klaus Iohannis îşi petrece sfârşitul de săptămână la Neptun, unde îşi va sărbători ziua de naştere alături de câţiva apropiaţi. Şeful statului a împlinit 60 de ani, în 13 iunie.

Recomandări
Greșeala fatală făcută de Bianca, Patrizia și Cristi. S-ar fi putut salva, probabil, din calea torentului ucigaș
Greșeala fatală făcută de Bianca, Patrizia și Cristi. S-ar fi putut salva, probabil, din calea torentului ucigaș

Au fost găsite, duminică, trupurile celor două fete din România luate de ape vineri, în Italia, după o viitură pe râul Natisone.

După ani de întârzieri și miliarde pierdute, în România se lucrează pe toate tronsoanele de autostradă lipsă
După ani de întârzieri și miliarde pierdute, în România se lucrează pe toate tronsoanele de autostradă lipsă

„Pe drum spre Europa” partea I. Uniunea Europeană ne-a pus la dispoziție peste 20 de miliarde de euro din 2007 și până în prezent ca să ne modernizăm infrastructura.

Cum percep tinerii din Generația Z îmbătrânirea. „După 40 încolo deja este gata”
Cum percep tinerii din Generația Z îmbătrânirea. „După 40 încolo deja este gata”

Într-o lume în care vârsta este privită de multe ori ca o barieră, un nou studiu aduce în discuție ideea că bătrânețea reprezintă, de fapt, mai mult o problemă de percepție.