Cele mai căutate facultăți din acest an. La Informatică sunt și nouă candidați pe loc

×
Codul embed a fost copiat

Informatica, medicina, construcțiile și arhitectura sunt cele mai căutate facultăți anul acesta.

După anul pandemiei, tinerii vor să aibă un job sigur în viitor. Universitățile de stat au scos zeci de mii de locuri pentru ei, însă anul acesta sunt mai puțini liceeni care au luat examenul de bacalaureat. Școlile care nu vor reuși să-i convingă vor rămâne cu sălile goale.

Universitatea Politehnică din Bucureşti este foarte căutată în acest an.

Absolvent de liceu: „Mie mi-au plăcut calculatoarele de când am descoperit ce sunt ele. Şi mai ales că e facultatea de inginerie, până la urmă, nu ieşi programator, ieşi inginer”.

Mihnea Costoiu, rectorul Universității Politehnica din București: „Facultatea de Automatica şi Calculatoare, Facultatea de Electronică sunt în prima opţiune. Un inginer bun nu porneşte în cariera fără minimum 1.000 de euro”.

Citește și
De ce nu mai poate statul român să recupereze nimic de la Dan Voiculescu, Ovidiu Tender și Puiu Popoviciu. Sentințele care le-au salvat milionarilor peste 250 de milioane de euro

La facultăţile cu profil umanist, admiterea se face pe bază de dosar. Vlad a ales comunicare şi relaţii publice.

Vlad, absolvent de liceu: „De prin clasa a 10-a sunt orientat către asta. Am şi lucrat în acest domeniu de publicitate şi am zis că asta mi se potriveşte şi pentru asta sunt pregătit”.

Concurenţa de anul acesta este mai scăzută, pentru că sunt mai puţini absolvenţi de liceu. Iar dintre candidaţii care au susţinut bacalaureatul, doar trei sferturi au promovat, adică puţin peste 80 de mii.

Ana Zafiu Felegean, consilier în carieră: „De regulă, nu vor să ajungă în situaţia în care să aleagă o facultate, după care să ajungă să profeseze în respectivul domeniu şi să îşi dea seama că, de fapt, nu li se potriveşte şi să migreze către un alt doemniu către care nu au o pregătire”.

La Universitatea Politehnică Timişoara sunt disponibile 2.300 de locuri la buget, cu 50 mai multe faţă de anul trecut şi numai la Informatică sunt nouă candidaţi pe loc. Este concurență mare şi la Arhitectură şi Construcţii.

Florin Drăgan, rectorul Universității Politehnice Timişoara: „Angajabilitatea construcţiilor a ajuns-o pe cea din IT. La ora actuală, le-am şi spus, se oferă burse de la CNAIR, de la Consiliul Judeţean, de la firme private”.

Ramona Daba, candidat: „Cererea este destul de mare. Sunt destule firme, mai ales în Timişoara. În august fac un an, din anul 3 spre anul 4 am început să lucrez. Şi lucrez pe domeniul cadastrului. Chiar la noi la firma se caută foarte mulţi oameni”.

Iar pentru cei din zona umanistă, la Cluj, de exemplu, sunt deja multe înscrieri la facultăţile cu specializări digitale.

Anna Soos, prorector UBB Cluj-Napoca: „Sunt atractive specializările de Media Digitală, tot ce este informatică, dar, spre bucuria noastră, au atras atenţia şi specializările de japoneză, respectiv coreeană la Facultatea de Litere”.

În aceste moment, la universităţile de stat sunt aproape 65 de mii de locuri la buget, la care fiecare adaugă şi un număr de locuri cu taxă. În plus, mai sunt şi 45 de universităţi private.

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Tragedie! Un fotbalist român a murit la doar 19 ani
NEWS ALERT Tragedie! Un fotbalist român a murit la doar 19 ani
Citește și...
Începe admiterea la facultate. Viitorii studenți primesc o mână de ajutor: “Și noi am trecut prin aceleași emoții”
Începe admiterea la facultate. Viitorii studenți primesc o mână de ajutor: “Și noi am trecut prin aceleași emoții”

Cele mai multe universități din țară încep admiterile de luni. Pentru a ajuta viitorii cursanți, Universitatea "Alexandru Ioan Cuza" din Iași a deschis un Call Center.

Recomandări
Greșeala fatală făcută de Bianca, Patrizia și Cristi. S-ar fi putut salva, probabil, din calea torentului ucigaș
Greșeala fatală făcută de Bianca, Patrizia și Cristi. S-ar fi putut salva, probabil, din calea torentului ucigaș

Au fost găsite, duminică, trupurile celor două fete din România luate de ape vineri, în Italia, după o viitură pe râul Natisone.

După ani de întârzieri și miliarde pierdute, în România se lucrează pe toate tronsoanele de autostradă lipsă
După ani de întârzieri și miliarde pierdute, în România se lucrează pe toate tronsoanele de autostradă lipsă

„Pe drum spre Europa” partea I. Uniunea Europeană ne-a pus la dispoziție peste 20 de miliarde de euro din 2007 și până în prezent ca să ne modernizăm infrastructura.

Cum percep tinerii din Generația Z îmbătrânirea. „După 40 încolo deja este gata”
Cum percep tinerii din Generația Z îmbătrânirea. „După 40 încolo deja este gata”

Într-o lume în care vârsta este privită de multe ori ca o barieră, un nou studiu aduce în discuție ideea că bătrânețea reprezintă, de fapt, mai mult o problemă de percepție.