Obiective turistice în Vâlcea. Ce să vizitezi de la mănăstiri, la Râmnicu Vâlcea și Voineasa

Valcea - obiective turistice
Shutterstock

Județul Vâlcea este unul dintre cele mai bogate locuri din România în ceea ce privește obiectivele turistice. De la celebrele mănăstiri, precum Cozia, la Râmnicu Vâlcea sau stațiunile montane și balneoclimaterice, Vâncea are de toate pentru toți. 

Aflat în sudul României, județul Vâlcea are multe de oferit. Se învecinează cu județele Alba, Sibiu, Argeș, Olt, Dolj, Gorj și Hunedoara.

Reședința județului este Râmnicu Vâlcea, iar peisajele de aici sunt ideale pentru o vacanță petrecută în tihnă, în care să te relaxezi și să te odihnești. Dacă nu ai fost niciodată în Vâlcea, îți arătăm toate locurile pe care să le vizitezi aici.

Râmnicu Vâlcea – obiective turistice

Râmnicu Vâlcea abundă de obiective turistice și locuri frumoase, dar este și un oraș încărcat de istorie.

Dacă ajungi aici, iată câteva obiective turistice pe care să le vizitezi:

Citește și
De ce nu mai poate statul român să recupereze nimic de la Dan Voiculescu, Ovidiu Tender și Puiu Popoviciu. Sentințele care le-au salvat milionarilor peste 250 de milioane de euro

Casa Memorială Anton Pann – se află pe strada Știrbei Vodă numărul 4 și reprezintă un monument de arhitectură urbană, construit la jumătatea secolului al XVIII-lea.

Vei vedea aici un foișor, o pivniță, dar și o expoziție memorială dedicată lui Anton Pann, de la mobilier de epocă, poezii, cărți vechi, țesături sau lucrări muzicale.

Muzeul de Istorie – se află în vechea Școală cu Ceas și datează de la finalul secolului al XIX-lea. Vei găsi aici colecții dispuse cronologic cu elemente din epoca paleolitică, neolitică și cea a bronzului. Siturile arheologice reconstituite de la Stolniceni Ocnița și castrul roman Arutela-Căciulata sunt adevărate atracții turistice.

Monumentul Independenței – care se află pe strada Carol I pe Dealul Capela a fost construit de sculptorul Ioan Iordănescu între 1913 și 1914. Statuia simbolizează „România cu chipul îndurerat pentru fiii ei căzuți vitejește în luptă” și este un monument dedicat eroilor morți în războiul din 1877 – 1878.

Simbolul independenței este întruchipat de o femeie care are în mâna stângă stindardul național și în cea dreaptă o cunună de lauri deasupra unei cărți de aramă deschise.

Valcea - obiective turistice

Muzeul de Artă Casa Simian – se află pe strada Carol I la numărul 25 și vei găsi aici elemente gotice și renascentiste. Muzeul deține lucrări de Nicolae Tonitza, Theodor Pallady și alte nume mari.

Judecătoria Râmnicu Vâlcea este o clădire absolut superbă. Monumentul istoric a fost realizat de inginerul Henri Susskind și a fost construită în perioada 1906-1907. Clădirea este pe lista Monumentelor Istorice.

Vizitează bisericile pline de istorie și liniște din Râmnicu Vâlcea. Printre cele mai frumoase se numără: Biserica Buna Vestire, Cuvioasa Paraschiva, Toți Sfinții, Sf. Dumitru sau Sf. Gheorghe.

Mănăstirile din Vâlcea

Județul Vâlcea se mândrește cu multe monumente de artă religioasă. Aici găsești faimoasele mănăstiri Cozia, Hurezi, Govora sau Bistrița.

Este județul cu cele mai multe mănăstiri și schituri din țară.

Mănăstirea Cozia este una dintre cele mai cunoscute așezăminte monahale din România. Construită pe malul Oltului, în orașul Călimănești, este ctitoria lui Mircea cel Bătrân în secolul XIV.

De-a lungul anilor, mănăstirea Cozia a reprezentat unul dintre cele mai importante focare de cultură din Oltenia și Țara Românească. Tot aici se află și mormântul lui Mircea cel Bătrân.

Valcea - obiective turistice

Mănăstirea Hurezi este aflată pe lista Patrimoniului cultural UNESCO. Este ctitorie a domnitorului Constantin Brâncoveanu și unul dintre cele mai populare obiective turistice din județ. A fost construită între 1690 și 1693 și poartă hramul „Sfinții Împărați Constantin și Elena”.

Mănăstirea Bistrița se află la poalele munților Căpățânii, iar biserica mănăstirii a fost construită între 1492 și 1494.

Aici se află moaștele sfântului Grigorie și în afară de ea poți vizita Peștera Liliecilor.

Mănăstirea Arnota se află la o altitudine de 840 de metri și a fost ctitorită de către Matei Basarab în anul 1643. Poartă hramul sfinții Arhangheli Mihail și Gavril, iar în interior se găsește mormântul lui Matei Basarab. Este de o frumusețe uimitoare.

Biserica Mănăstirii Surpate a fost construită între 1703 și 1706 și poartă hramul Sfânta Treime. Este deosebit de frumoasă și merită vizitată, iar liniștea de aici te încarcă pe deplin.

Mănăstirea Govora datează din secolul al XIV-lea și are hramul Adormirea Maicii Domnului. Este un obiectiv turistic foarte popular, pe care trebuie să îl vizitezi dacă ajungi în zonă.

Mănăstirea Comanca a fost întemeiată în secolul al XVIII-lea și poartă hramul Toți Sfinții.

Obiective turistice în Horezu

Cine n-a fost niciodată în Horezu nu are nicio idee despre frumusețile de aici și cât de frumoase sunt, de fapt, aceste zone ale României.

Horezu este o zonă bogată în tradiții populare și atracții turistice. Dar mai presus de toate, oamenii vin aici pentru liniște, pentru natură, pentru istorie și pentru felul în care pleacă de aici mai bogați din punct de vedere spiritual.

Culele din Măldărești se află la 3 kilometri de Horezu și sunt clădiri istorice emblematice pentru Oltenia. Culele erau clădiri fortificate cu rol de apărare, în care se adăposteau proprietarii și familiile lor în timpul războaielor.

Valcea - obiective turistice

Muzeul Trovanților – Costești se află la 7 km de Horezu și poți vedea aici pietrele cu caracteristici speciale, care se numesc trovanți. Poți învăța cum s-au format și le poți admira de aproape.

Valcea - obiective turistice

Cheile Oltețului au lungimea de 2 kilometri și ascund Peștera Polovragi. Sunt musai de vizitat dacă ajungi în Vâlcea.

Cheile Bistriței sunt cele mai înguste chei în calcar din România și sunt declarate rezervație naturală.

Vizitează Peștera Muierii, cu o istorie foarte bogată, Peștera Urșilor, la 5-600 de metri de intrarea în Cheile Bistriței sau Peștera Liliacilor, care a fost locuită în Evul Mediu de către pustnici.

Poți vizita și Mănăstirile de aici, care sunt absolut impresionante: Mănăstirea Bistrița, Mănăstirea Hurezi, Mănăstirea Polovragi, Govora, Mănăstirea Dintr-un Lemn, Surpatele sau Stănișoara sunt locuri pe care vrei să le vezi când ajungi în județ.

Ocnele Mari Vâlcea - obiective turistice

Ocnele Mari este un oraș în județul Vâlcea, aflat într-o depresiune, la o altitudine de aproximativ 320 de metri. Acest orășel are o mulțime de obiective turistice de oferit celor care îi trec pragul.

Așezarea este străjuită de dealuri, iar sub acestea se află un masiv de sare de cam 600 de metri grosime. Este principala resursă a locului și a fost exploatată din cele mai vechi timpuri.

Salina de la Ocnele Mari este cea mai mare din țară, cu o suprafață de peste 20.000 de metri pătrați. Aici te poți distra cu copiii, existând terenuri de volei, baschet, fotbal, tenis, biliard, minicarting și spații de joacă dotate cu leagăne, balansoare și tobogane.

Valcea - obiective turistice

Dacă ajungi în Ocnele Mari, vizitează Fagul Miului, un fag bătrân dintr-o pădure de care sunt legate tot felul de legende.

Evantaiul este o formațiune geologică din tuf cretacic de culoare albe. Se află deasupra pădurii de pe unul din dealurile care împrejmuiesc Ocnele Mari.

Penitenciarul de la Ocnele Mari a funcționat până în anul 1948 și aici ai fost încarcerați nume mari ale României, printre care și Gheorghe Gheorghiu-Dej, Nicolae Ceaușescu sau Petre Țuțea.

În Ocnele Mari poți vedea și castrul roman Buridava, construit în jurul anului 103, după primul război dintre daci și romani. Are o istorie fascinantă și o valoare arheologică mare.

Valcea - obiective turistice

Băile Olănești

Băile Olănești este un loc în care foarte mulți români merg în concediu. Cunoscută pentru izvoarele sale minerale și frumusețea naturală, stațiunea balneoclimaterică atrage turiști pe tot parcursul anului.

Orașul este renumit pentru apa sa minerală, care este bogată în minerale precum calciu, magneziu și sulf. Se crede că apa are diverse beneficii pentru sănătate, în special pentru tratarea tulburărilor digestive, a problemelor renale și a tulburărilor metabolice. Mulți vin aici special pentru a tratamente balneare.

Pe lângă izvoarele sale minerale, Băile Olănești oferă un cadru absolut superb. Zona este ideală pentru drumeții, ciclism și plimbări în natură și relaxare.

Călimănești

Valcea - obiective turistice

O altă destinație turistică super populară din Vâlcea este Călimănești, renumită pentru izvoarele sale minerale și pentru facilitățile de tratament balnear.

Apele sale tămăduitoare atrag mii de turiști anual. Se crede că apa minerală din Călimănești are proprietăți terapeutice care pot ajuta în diverse probleme de sănătate, inclusiv tulburări digestive, afecțiuni hepatice și boli reumatice.

Orașul este absolut superb, cu dealuri, păduri și râul Olt care curge în apropiere, oferind un cadru de poveste.

Dacă nu ești interesat de tratamente balneare, în Călimănești poți face o mulțime de alte activități precum drumeții, ciclism și plimbări în natură. Dar aici vei găsi și multe atracții istorice și culturale, inclusiv mănăstiri, biserici și sate tradiționale în care oamenii păstrează obiceiurile locului.

Brezoi - Vâlcea

Valcea - obiective turistice

Acest orășel de munte este locul din care pornesc multe trasee turistice marcate ce străbat munții Lotrului, Căpățânii și masivul Cozia.

Orașul este unul superb, înconjurat de păduri și văi, iar oamenii de aici păstrează obiceiurile și tradițiile zonei.

În pădurile de aici poți vedea animale precum capra neagră, mistreț, cerb, căprioare, râs sau urși.

Farmecul său rural tradițional, cu mai multe sat, îi dau un aer aparte.

Voineasa – atracții turistice

Amplasată pe valea râului Lotru la poalele munților cu același nume, Voinasa abundă în păduri de brad, molid și fag. Stațiunea este vizitată de mulți turiști și când ajungi aici vei înțelege de ce este atât de populară.

La 34 de kilometri se află Ski Resort Transalpina, un domeniu schiabil în care iubitorii și pasionații de sporturi de iarnă vin an de an.

Lacul Vidra este de neratat dacă ajungi în Voineasa. Peisajul este absolut superb și de aici poți porni în drumeții pe munții din împrejurimi.

Valcea - obiective turistice

În Lotru, pasionații de pescuit pot să prindă păstrăvi într-un cadru de poveste, iar iarna, tot acest loc se transformă într-un tărâm de basm.

Băile Govora obiective turistice

Situată în depresiunea subcarpatică Govora, stațiunea Băile Govora se află la o altitudine de 360-280 de metri de Râmnicu Vâlcea.

Nu ai cum să ajungi în Vâlcea fără să treci prin Băile Govora. În primul rând, Mănăstirea Govora este un obiectiv turistic extrem de popular, aflat la doar 5,5 km de stațiune. Este printre cele mai vechi lăcașe de cult din România și merită o vizită.

Valcea - obiective turistice

Ștrandul balnear Salus se află la intrarea în stațiunile Băile Govora și are un bazin cu apă minerală iodată, iar un altul cu apă dulce pentru copii. Te poți caza la căsuțe de lemn și poți să te relaxezi în incinta ștrandului, servind băuturi sau mâncare pe șezlong.

Stațiunea este populară pentru apele bogate în clor, sodiu, iod, brum, sulf și apele hipotonice bogate în magneziu, calciu și sulf.

Este o stațiune ideală pentru tratarea bolilor degenerative și cele reumatice articulare.

Orice ai alege să vizitezi în Vâlcea, asigură-te că ai la dispoziție câteva zile bune pentru a te bucura de tot ce oferă județul, de la obiective turistice, lăcașuri de cult, până la monumente istorice și stațiuni balneare.

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Tragedie! Un fotbalist român a murit la doar 19 ani
NEWS ALERT Tragedie! Un fotbalist român a murit la doar 19 ani
Citește și...
„Străinilor le place mămăliga. Sunt grămadă pe ceaun”. Stâna de la Transalpina este atracția favorită a turiștilor
„Străinilor le place mămăliga. Sunt grămadă pe ceaun”. Stâna de la Transalpina este atracția favorită a turiștilor

S-a redeschis Transalpina, cea mai înaltă și spectaculoasă șosea din România. Se circulă cu mașina sau motocicleta pe tronsonul de 150 de kilometri ce trece prin cinci județe.  

Palatul Elisabeta – clădirea în care s-a scris o parte din istoria țării
Palatul Elisabeta – clădirea în care s-a scris o parte din istoria țării

Vizitarea unui vechi palat regal, situat chiar în inima Bucureștiului, este o experiență deosebită, mai ales pentru cei care vor să aibă parte de liniște în weekendurile din sezonul estival, când toată lumea se înghesuie la mare sau la munte.

Cele mai bune parcuri de distracție și aventură din România, pentru un 1 iunie perfect alături de copii
Cele mai bune parcuri de distracție și aventură din România, pentru un 1 iunie perfect alături de copii

Ziua Internațională a Copilului, celebrată pe 1 Iunie, este prilejul perfect pentru familii de a petrece timp de calitate împreună, oferind copiilor experiențe memorabile și pline de veselie.

Recomandări
Greșeala fatală făcută de Bianca, Patrizia și Cristi. S-ar fi putut salva, probabil, din calea torentului ucigaș
Greșeala fatală făcută de Bianca, Patrizia și Cristi. S-ar fi putut salva, probabil, din calea torentului ucigaș

Au fost găsite, duminică, trupurile celor două fete din România luate de ape vineri, în Italia, după o viitură pe râul Natisone.

După ani de întârzieri și miliarde pierdute, în România se lucrează pe toate tronsoanele de autostradă lipsă
După ani de întârzieri și miliarde pierdute, în România se lucrează pe toate tronsoanele de autostradă lipsă

„Pe drum spre Europa” partea I. Uniunea Europeană ne-a pus la dispoziție peste 20 de miliarde de euro din 2007 și până în prezent ca să ne modernizăm infrastructura.

Scandal electoral și bătăi de stradă la Belciugatele. Echipa PSD s-a confruntat dur cu cea a PNL. Poliția a intervenit
Scandal electoral și bătăi de stradă la Belciugatele. Echipa PSD s-a confruntat dur cu cea a PNL. Poliția a intervenit

Primarul și viceprimarul PSD din comuna Belciugatele au fost implicați într-un scandal electoral care s-a lăsat cu intervenția Poliției și a Ambulanței.