Atracții turistice în Dolj. Ce nu trebuie să ratezi când ajungi în inima Olteniei

Dolj - obiective turistice
Facebook.com

Situat în sud-vestul regiunii istorice Oltenia, județul Dolj este o zonă în care ai multe de văzut. Reședința județului este municipiul Craiova, iar județul se învecinează cu Mehedinți la vest, Gorj și Vâlcea la nord, Olt la est și Dunărea la sud.

Doljul are o suprafață totală de 7.414 kilometri pătrați și ca forme de relief se găsesc câmpia, zona de deal și zona de luncă a Dunării.

Despre județul Dolj

Descoperirile arheologice arată că teritoriul Doljului a fost locuit neîntrerupt încă din era paleolitică. Prima mențiune documentară datează din 1444, unde Doljul apare sub denumirea de Județul de Baltă, așezat în Câmpia Dunării.

Descoperiri mai recente arată localitatea Craiova, capitala județului, a purtat și denumirea latină Ponisona (Pod peste Jiu), în secolele VII-VIII.

Această denumire a fost găsită pe o inscripție de pe un fragment de stelă în apropierea castrului Pelendava, din secolul al VII-lea.

Citește și
De ce nu mai poate statul român să recupereze nimic de la Dan Voiculescu, Ovidiu Tender și Puiu Popoviciu. Sentințele care le-au salvat milionarilor peste 250 de milioane de euro

A avut o perioadă medievală înfloritoare, apoi întreg județul a suferit tulburări sociale și politice în secolul al XVIII-lea, când Doljul era disputat între români, otomani, austrieci și ruși.

Județul are trei municipii, patru orașe și 104 comune. Deși nu este printre cele mai vizitate județe, obiectivele turistice și arhitecturale de aici impresionează pe oricine ajunge în zonă. În plus, există câteva rezervații naturale și monumente ale naturii pe care le poți explora, dacă ajungi aici.

Obiective turistice în Dolj

Dacă ajungi în Dolj, există câteva obiective turistice pe care nu le poți rata. Chiar dacă nu este un județ foarte vizitat, în Dolj poți vedea câteva lucruri unice în România.

Palatul Marincu

Declarat monument istoric, Palatul Marincu a fost construit în stilul neoclasic francez, cu accente de baroc și rococo, fiind ridicat la începutul secolului XX.

Palatul a fost construit de Ștefan Marincu și soția lui Marie, între anii 1905 și 1907.

Dolj - obiective turistice

În prezent, Palatul Marincu găzduiește Muzeul de Artă și Etnografie din Calafat, unde sunt expuse exponate din diverse perioade ale istoriei locale, începând din perioada neolitică și până la începutul secolului XX.

De asemenea, muzeul găzduiește și o colecție de artă contemporană, precum și obiecte de artizanat popular și documente istorice relevante pentru zona Calafatului și a județului Dolj.

Palatul Marincu este considerat unul dintre cele mai importante monumente istorice din regiune și atrage mulți turiști și iubitori ai artei și istoriei.

Băilești

Localitatea Băilești se află în mijlocul Câmpiei Băileștilor, la 57 de kilometri de Craiova. Cea mai veche dovadă istorică de pe raza localității datează din epoca dacică. Prima atestare documentară din 1536 arată că Băilești există încă de pe vremea lui Mircea Cel Bătrân.

Dacă ajungi în Băilești, vizitează Casa Memorială Amza Pellea, un muzeu memorial înființat în 2008, la 25 de ani de la moartea celui care îl întruchipa pe Mihai Viteazu.

Tot aici se află și Muzeul Câmpiei Băileștilor, înființat în 1970. Are o expoziție permanentă a secției de istorie și vei găsi colecții de arheologie interesante.

Trasee turistice Dolj

Dacă îți plac drumețiile și iubești să vizitezi locuri noi, Dolj îți oferă posibilitatea de a te plimba prin locuri încărcate de istorie.

Poți face un traseu în Craiova pentru a bifa toate obiectivele istorice și culturale. Centrul istoric al orașului este plin de clădiri istorice și monumente arhitecturale remarcabile, precum Biserica Madona Dudu, Biserica Sfântul Spiridon, Biserica Cuvioasa Parascheva, Biserica Sfânta Treime, Filarmonica Oltenia, Casa Băniei, Parcul Nicolae Romanescu, Muzeul de Artă și multe altele.

Alternativ poți face un traseu al obiectivelor naturale din Dolj. Plimbă-te prin Rezervația Pădurea Ciumela-Poiana Mare și vezi Rezervația de bujori sălbatici de la Plenita, la 59 de kilometri de Craiova, la granița cu județul Mehedinți.

Fă un traseu al pădurilor din Dolj. Pădurea Zăval este rezervație naturală de interes botanic. Este o pădure mixtă de luncă, cu specii de stejar, frasin și ulm. Habitatul include specii cu lemn de esență tare și o mare parte din ea este ocupată de plantații de plop.

O altă opțiune este să faci traseul vinurilor. Vei explora județul și vei degusta vinuri de calitate din Domeniile Segarcea și multe alte crame din județ.

Lacul Bistreț

Dolj - obiective turistice

Cu o suprafață de 1.936 de hectare, acest lac se află la 5 kilometri distanță de Dunăre. Aici este un loc de refugiu pentru păsările care se deplasează de-a lungul Dunării. Vei vedea sute sau chiar mii de exemplare de păsări. Găsești aici specii de rațe, gâște, pescăruși sau egrete.

Lacul Bistreț este protejat de lege și este un loc fascinant, în care păsările vin pentru că există multă hrană și se pot odihni. Aria de protecție specială avifaunistică Bistreț a fost în custodia Muzeului Olteniei, iar acum este cuprinsă în situl Natura 2000.

Rezervația Ornitologică de la Ciupercenii Vechi

Această rezervație se întinde pe o suprafață de 500 de hectare și poți vedea aproximativ 140 de specii de păsări, printre care barza neagră sau rața pestriță.

Rezervația Ornitologică de la Ciupercenii vechi a fost atestată legal pentru prima oară în anul 1971 și este una dintre principalele atracții turistice pentru locuitorii județului, dar și pentru turiștii care ajung aici.

Dolj - obiective turistice

Dacă ajungi în Dolj, asigură-te că vizitezi mănăstirile frumoase din județ, obiectivele istorice și culturale, dar și pe cele naturale, care îți dau ocazia să faci plimbări și drumeții prin natură, să vezi specii de păsări rare și să admiri frumusețea locului.

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Tragedie! Un fotbalist român a murit la doar 19 ani
NEWS ALERT Tragedie! Un fotbalist român a murit la doar 19 ani
Citește și...
„Străinilor le place mămăliga. Sunt grămadă pe ceaun”. Stâna de la Transalpina este atracția favorită a turiștilor
„Străinilor le place mămăliga. Sunt grămadă pe ceaun”. Stâna de la Transalpina este atracția favorită a turiștilor

S-a redeschis Transalpina, cea mai înaltă și spectaculoasă șosea din România. Se circulă cu mașina sau motocicleta pe tronsonul de 150 de kilometri ce trece prin cinci județe.  

Palatul Elisabeta – clădirea în care s-a scris o parte din istoria țării
Palatul Elisabeta – clădirea în care s-a scris o parte din istoria țării

Vizitarea unui vechi palat regal, situat chiar în inima Bucureștiului, este o experiență deosebită, mai ales pentru cei care vor să aibă parte de liniște în weekendurile din sezonul estival, când toată lumea se înghesuie la mare sau la munte.

Cele mai bune parcuri de distracție și aventură din România, pentru un 1 iunie perfect alături de copii
Cele mai bune parcuri de distracție și aventură din România, pentru un 1 iunie perfect alături de copii

Ziua Internațională a Copilului, celebrată pe 1 Iunie, este prilejul perfect pentru familii de a petrece timp de calitate împreună, oferind copiilor experiențe memorabile și pline de veselie.

Recomandări
Greșeala fatală făcută de Bianca, Patrizia și Cristi. S-ar fi putut salva, probabil, din calea torentului ucigaș
Greșeala fatală făcută de Bianca, Patrizia și Cristi. S-ar fi putut salva, probabil, din calea torentului ucigaș

Au fost găsite, duminică, trupurile celor două fete din România luate de ape vineri, în Italia, după o viitură pe râul Natisone.

După ani de întârzieri și miliarde pierdute, în România se lucrează pe toate tronsoanele de autostradă lipsă
După ani de întârzieri și miliarde pierdute, în România se lucrează pe toate tronsoanele de autostradă lipsă

„Pe drum spre Europa” partea I. Uniunea Europeană ne-a pus la dispoziție peste 20 de miliarde de euro din 2007 și până în prezent ca să ne modernizăm infrastructura.

Cum percep tinerii din Generația Z îmbătrânirea. „După 40 încolo deja este gata”
Cum percep tinerii din Generația Z îmbătrânirea. „După 40 încolo deja este gata”

Într-o lume în care vârsta este privită de multe ori ca o barieră, un nou studiu aduce în discuție ideea că bătrânețea reprezintă, de fapt, mai mult o problemă de percepție.