Suplimentele alimentare dezvoltate de universitățile din România, tot mai căutate de companii

×
Codul embed a fost copiat

Suplimente alimentare pe bază de polen sau de ciuperci, caserole biodegradabile care prelungesc perioada de valabilitate a cărnii sau conservanți alimentari făcuți din pătrunjel și păstârnac sunt tot mai căutate.

Anual, universitățile dezvoltă astfel de produse, pe care le brevetează, după care le vând unor companii mari care ajung să le vândă la scară largă. Se întâmplă asta și pentru că oamenii caută tot mai mult alimente cu ingrediente naturale.

Un supliment natural a fost dezvoltat de cercetătorii Facultății de Biotehnologii din București. Este un praf vândut sub formă de capsule. După ce a fost brevetat, a fost cumpărat de un producător, care îl comercializează acum prin intermediul magazinelor naturiste. La fel se va întâmpla și în cazul unei caserole biodegradabile.

Florentina Matei, prodecan, cercetare, Facultatea de Biotehnologii USAMV:Conține substanțe antimicrobiene, a fost deja testată pe carne de pui și a crescut perioada de valabilitate cu 25% a cărnii de pui”.

Un alt supliment inventat în același loc are la bază ciuperci. Ajută la digestie și este conceput special pentru cei care suferă de diabet de tip 2, ori au disfuncții cardio-vasculare.

Citește și
Cât de important e colagenul și cât de eficiente sunt suplimentele alimentare cu această proteină
Cât de important e colagenul și cât de eficiente sunt suplimentele alimentare cu această proteină
De ce nu mai poate statul român să recupereze nimic de la Dan Voiculescu, Ovidiu Tender și Puiu Popoviciu. Sentințele care le-au salvat milionarilor peste 250 de milioane de euro

Emanuel Vamanu, profesor al Facultății de Biotehnologii USAMV: „Va fi produs de către un IMM. Este în stadiul de cerere de brevet. La ora actuală există un contract de licențiere pentru a fi pus pe piață în cursul anului 2022”.

Dacă ați văzut pe rafturile magazinelor o conservă cu pastă vegetală pe bază de linte, să știți că rețeta a fost inventată de cercetătorii Facultății de Știință și Ingineria Alimentelor din Galați. Universitatea a brevetat tehnologia și a vândut-o unei companii cu 60.000 de lei.

Iuliana Aprodu, profesor al Universității Dunărea de Jos Galați:Agentul economic a fost foarte mulțumit de colaborarea cu facultatea noastră și dorește să dezvolte și alte produse. Este vorba de produse vegetale, în principiu, alternativa pentru diverse produse animale”.

Tot mai multe companii caută să își extindă gamele de produse cu alimente naturale, pe bază de plante și conservanți naturali. Astfel cumpără rețete inovative, tehnologii de producție sau chiar echipamente.

Procesul de brevetare este însă unul de durată. De la depunerea dosarelor, universitățile așteaptă și 5 ani omologarea. Din aceasta cauză există riscul ca investitorul să își piardă interesul pentru produsul respectiv.

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Tragedie! Un fotbalist român a murit la doar 19 ani
NEWS ALERT Tragedie! Un fotbalist român a murit la doar 19 ani
Citește și...
Suplimente alimentare contaminate cu oxid de etilenă, retrase dintr-un mare lanț de magazine. Ce spune compania
Suplimente alimentare contaminate cu oxid de etilenă, retrase dintr-un mare lanț de magazine. Ce spune compania

Autoritățile au anunțat retragerea de la vânzare din magazinele Mega Image a mai multor sortimente de suplimente alimentare, după ce producătorul a constatat că aveau un nivel periculos de oxid de etilenă.

Cât de important e colagenul și cât de eficiente sunt suplimentele alimentare cu această proteină
Cât de important e colagenul și cât de eficiente sunt suplimentele alimentare cu această proteină

Colagenul din suplimente alimentare îmi face pielea mai tânără? E o întrebare pe care și-o adresează multe femei. Este drept, pe piață există o multitudine de produse pe bază de colagen praf sau lichid.

Culisele industriei de suplimente alimentare, la
Culisele industriei de suplimente alimentare, la "Romania, te iubesc". O afacere de milioane de euro

Suplimentele nutritive au devenit o afacere care sfideaza criza. Sute de milioane de euro au cheltuit anul trecut romanii pe vitamine, minerale si tot felul de remedii naturale sau de sinteza.

Recomandări
Greșeala fatală făcută de Bianca, Patrizia și Cristi. S-ar fi putut salva, probabil, din calea torentului ucigaș
Greșeala fatală făcută de Bianca, Patrizia și Cristi. S-ar fi putut salva, probabil, din calea torentului ucigaș

Au fost găsite, duminică, trupurile celor două fete din România luate de ape vineri, în Italia, după o viitură pe râul Natisone.

După ani de întârzieri și miliarde pierdute, în România se lucrează pe toate tronsoanele de autostradă lipsă
După ani de întârzieri și miliarde pierdute, în România se lucrează pe toate tronsoanele de autostradă lipsă

„Pe drum spre Europa” partea I. Uniunea Europeană ne-a pus la dispoziție peste 20 de miliarde de euro din 2007 și până în prezent ca să ne modernizăm infrastructura.

Cum percep tinerii din Generația Z îmbătrânirea. „După 40 încolo deja este gata”
Cum percep tinerii din Generația Z îmbătrânirea. „După 40 încolo deja este gata”

Într-o lume în care vârsta este privită de multe ori ca o barieră, un nou studiu aduce în discuție ideea că bătrânețea reprezintă, de fapt, mai mult o problemă de percepție.