Celebra salată românească cu icre de crap este recunoscută și protejată la nivel european

×
Codul embed a fost copiat

Celebra salată cu icre de crap, nelipsită de pe mesele festive ale românilor, este recunoscută și protejată la nivel european, ca specialitate tradițională garantată. 

 

Acesta este al 10-le produs românesc înregistrat, iar la rând așteaptă plăcinta dobrogeană.

Companiile care au reușit să pună aceste rețete pe masă delicateselor europene se plâng, însă, de concurență neloială, pe care le-o fac producătorii care se folosesc de numele consacrate, dar vând contrafaceri ieftine.

Lista aprobată de Comisia Europeană de ingrediente pentru salata cu icre de crap este scurtă și simplă:

Citește și
Festival
Festival cu vinuri și produse tradiționale în zona veche a Bistriței, pentru promovarea pasajelor renovate
De ce nu mai poate statul român să recupereze nimic de la Dan Voiculescu, Ovidiu Tender și Puiu Popoviciu. Sentințele care le-au salvat milionarilor peste 250 de milioane de euro

- icre de crap - 12,5%
- icre peste de apă dulce - 12%
- ulei de floarea soarelui
- apă minerală
- zeamă de lamâie
- sare.

Raluca Colțea, inginer industria alimentară: "Procentul de icre în această salată este de 24,5 la sută, deci este un procent foarte mare. Icrele să fie de bună calitate, să aibă bobul mare, în momentul omogenizării să se vadă bobul în salata de icre.”

Înregistrarea europeană a acestei specialități a fost cerută de o asociație de procesatori de pește din Delta Dunării împreună cu un producător din Brașov. Clienții vor recunoaște produsul după eticheta acordată de Comisia Europeană, care este garanția rețetei autentice.

Rucsandra Coc, director executiv: "Este, practic, măsura lui de siguranță și știe că noi suntem tot timpul evaluați de un organism de certificare care vine periodic și verifică totul, de la rețeta, la modul de preparare, la condițiile de preparare, materia prima este testată."

Deocamdată, România are 10 produse recunoscute și înregistrate la nivel european:

- Magiun de prune de Topoloveni
- Salam de Sibiu
- Novac afumat din Țara Bârsei
- Scrumbie afumată de Dunăre
- Telemea de Sibiu
- Cârnați de Pleșcoi
- Cașcaval de Săveni
- Salată cu icre de știucă de Tulcea
- Telemea de Ibănești
- Salată tradițională cu icre de crap

Va fi completată de plăcinta dobrogeană făcută dintr-un aluat obișnuit umplut cu brânză de oaie, iaurt și ou.

Producătorii care au reușit să impună la nivel european aceste rețete se plâng însă de concurență neloială. Pe piață au apărut nenumărate produse care fosesc parte din denumirile protejate și păcălesc consumatorii. Cel mai bun exemplu: cârnații de Pleșcoi.

Roxana Cotingeanu, director economic firmă producătoare: "O mare parte din ceilalți producători din țară folosesc denumirea de cârnați de Pleșcoi. Ei pot să respecte rețeta, dar nefăcând parte din zona noastră și nefiind în această arie protejată, clar nu au voie să facă acest lucru".

Magiunul de Topoloveni a împlinit 10 ani de înregistrare ca indicație geografică protejată și 7 ani de procese cu un concurent neloial apărut pe piață.

Bibiana Stănciulov, manager companie producătoare: "Cei care ne-au copiat toponimul, au venit pâș-pâș-pâș și au prețurile foarte mici conform calității produselor dumnealor, dar cu ajutorul Ministerului de Justiție, sperăm că după cei 7 ani de când ne tot judecăm să ajungem la o dreaptă judecată."

Producătorii de specialități înregistrate european spun că, din păcate, clienții nu sunt obișnuiți să se uite atent la etichete și cad ușor în plasa contrafacerilor.

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Tragedie! Un fotbalist român a murit la doar 19 ani
NEWS ALERT Tragedie! Un fotbalist român a murit la doar 19 ani
Citește și...
Salata tradiţională cu icre de crap, un nou produs românesc recunoscut şi protejat în UE
Salata tradiţională cu icre de crap, un nou produs românesc recunoscut şi protejat în UE

Comisia Europeană a aprobat miercuri înscrierea produsului românesc "Salata tradiţională cu icre de crap" în registrul Specialităţilor Tradiţionale Garantate (STG), informează un comunicat de presă al Executivului comunitar, citat de Agerpres.

Festival cu vinuri și produse tradiționale în zona veche a Bistriței, pentru promovarea pasajelor renovate
Festival cu vinuri și produse tradiționale în zona veche a Bistriței, pentru promovarea pasajelor renovate

Timp de patru zile, turiştii şi localnicii din Bistrița, sunt așteptați la un pahar de vin în zona veche a orașului. Administratorii urbei vor să pună în valoare centrul istoric, iar oaspeţii vor fi întâmpinaţi cu sortimente vestite.

Românii plecați în străinătate vor găsi și anul acesta produse tradiționale de Paști în magazine
Românii plecați în străinătate vor găsi și anul acesta produse tradiționale de Paști în magazine

Românii de peste mări şi țări vor simţi şi anul acesta gustul Paştelui chiar dacă nu vor ajunge acasă. Magazinele cu produse trimise din ţară s-au aprovizionat temeinic şi vând deja ouă vopsite, cozonaci, sau drob.

Probleme pentru vânzătorii de produse tradiționale. Merg sute de kilometri, pentru a da marfa
Probleme pentru vânzătorii de produse tradiționale. Merg sute de kilometri, pentru a da marfa

Producători de miere, dulciuri sau mezeluri tradiționale străbat sute de kilometri spre zonele din țară cu restricții mai blânde, pentru a-și vinde marfa.

Recomandări
Greșeala fatală făcută de Bianca, Patrizia și Cristi. S-ar fi putut salva, probabil, din calea torentului ucigaș
Greșeala fatală făcută de Bianca, Patrizia și Cristi. S-ar fi putut salva, probabil, din calea torentului ucigaș

Au fost găsite, duminică, trupurile celor două fete din România luate de ape vineri, în Italia, după o viitură pe râul Natisone.

După ani de întârzieri și miliarde pierdute, în România se lucrează pe toate tronsoanele de autostradă lipsă
După ani de întârzieri și miliarde pierdute, în România se lucrează pe toate tronsoanele de autostradă lipsă

„Pe drum spre Europa” partea I. Uniunea Europeană ne-a pus la dispoziție peste 20 de miliarde de euro din 2007 și până în prezent ca să ne modernizăm infrastructura.

Cum percep tinerii din Generația Z îmbătrânirea. „După 40 încolo deja este gata”
Cum percep tinerii din Generația Z îmbătrânirea. „După 40 încolo deja este gata”

Într-o lume în care vârsta este privită de multe ori ca o barieră, un nou studiu aduce în discuție ideea că bătrânețea reprezintă, de fapt, mai mult o problemă de percepție.