Vaccinarea anti-gripală va începe mai devreme în acest an

×
Codul embed a fost copiat

Anul acesta, vaccinarea anti-gripală va începe mai devreme, în luna septembrie, și nu în octombrie, conform recomandărilor Organizației Mondiale a Sănătății.

Responsabilii speră să evite, astfel, suprapunerea celor două infecții: gripă și Covid-19. Ministerul Sănătății, a comandat și va distribui persoanelor vulnerabile un număr dublu de doze de vaccin față de anul trecut. Se estimează că în sezonul rece, gripă suprapusă peste Covid-19 ar putea bloca secțiile de terapie intensivă.

Trei milioane de doze de vaccin antigripal vor pleca de la jumătatea lunii septembrie spre medicii de familie şi personalul medical din spitale.

Dr. Andrei Baciu, secretar de stat în Ministerul Sănătăţii: „Anul acesta, lucrurile se desfăşoară altfel în privinţa vaccinării antigripale. La Ministrul Sănătăţi am identificat persoanele la risc. Până acum, acest proces de identificare începea în luna august, la finalul verii, noi am finalizat acet proces. Fiecare medic de familie declară câte doze, câţi pacienţi la risc are fiecare”.

Prin medicul de familie, ar trebuie să primească vaccin antigripal grupele de risc: femeile gravide, copiii mai mici de 5 ani, persoanele cu boli cronice şi cele trecute de 65 de ani. Medicii de familie sunt sceptici, însă, că vor exista doze suficiente.

Citește și
De ce nu mai poate statul român să recupereze nimic de la Dan Voiculescu, Ovidiu Tender și Puiu Popoviciu. Sentințele care le-au salvat milionarilor peste 250 de milioane de euro

Dr. Rodica Tănăsescu, Asociaţia Medicilor de Familie: „Acele doze nu sunt şi n-au fost niciodată în istorie suficiente. De exemplu, am pe lista mea aproximativ 1.300 de pacienţi care sunt la risc. Niciodată nu am primit mai mult de 150 de doze”.
Reporter: „Dacă nu v-au ajuns aceste doze, cum aţi ales dumneavoastră?”
Dr. Rodica Tănăsescu: „Pur şi simplu, când au venit dozele, primii 120 de pacienţi care au intrat în cabinet au beneficiat de vaccin. Primul venit, primul ajutat”.

Dacă nu vă aflaţi în grupele de risc, ar trebui să vă vaccinaţi antigripal în septembrie, imediat ce serul apare în farmacii. Cel puţin 14 zile durează până apar anticorpi.

Infecţia gripală şi Covid-19 se transmit identic. Din această cauză, se pot suprapune uşor. Situaţia, numită Covid-flu, poate afecta sever plămânii şi sistemul imunitar. Odată cu sezonul gripal, dacă aveţi simptome, veţi fi testaţi în primul rând pentru Covid-19.

Dr. Brânduşa Petrutescu, medic imunolog: „Din păcate, pe baza simptomatologiei clinice, e imposibil de diferenţiat. Singurul care face diferenţa este testul, şi pentru gripă şi pentru coronavirus. În recipiente diferite se amplifica prin PCR. Da, sunt kituri diferite, dar ne dau informaţii”.

Însă testarea durează cel puţin 24 de ore. De săptămâna viitoare, în Marea Britanie, vor fi distribuite în spitale şi centrele de îngrijire teste noi, care pot detecta atât virusul gripal, cât şi Sars-Cov-2 în doar 90 de minute. 

La noi, Ministerul Sănătății ia in calcul să cumpere și acest tip de teste.

„Reporter: Vă gândiți cumva să îl aduceți și pe acesta aici?
Oana Grigore, purtătorul de cuvânt al Ministerului Sănătății: Da, se evaluează și această posibilitate. Oricum România ca stat membru al Uniunii Europene a fost întodeauna la masa Comisiei Europene și am obținut întotdeauna și medicația necesară, dar și ultimele descoperiri.”

În primăvară, pentru prima dată în România, a existat pe piaţă şi varianta spray a vaccinului antigripal, folosită mai ales pentru copii. Vaccinul - spray ori injectabil este recomandat oricărei persoane, începând cu 6 luni de viaţă. Până la această vârstă, bebeluşii primesc anticorpi de la mama care alăptează, dacă aceasta a fost imunizată.

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Tragedie! Un fotbalist român a murit la doar 19 ani
NEWS ALERT Tragedie! Un fotbalist român a murit la doar 19 ani
Citește și...
Semnal de alarmă al OMS, cu privire la vaccinul anti-COVID-19 produs în Rusia
Semnal de alarmă al OMS, cu privire la vaccinul anti-COVID-19 produs în Rusia

Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a reacţionat cu reticență marţi la anunţul făcut de cercetători ruşi, potrivit căruia un vaccin anti-COVID-19 este aproape gata pentru a fi aplicat populaţiei largi.

Recomandări
Greșeala fatală făcută de Bianca, Patrizia și Cristi. S-ar fi putut salva, probabil, din calea torentului ucigaș
Greșeala fatală făcută de Bianca, Patrizia și Cristi. S-ar fi putut salva, probabil, din calea torentului ucigaș

Au fost găsite, duminică, trupurile celor două fete din România luate de ape vineri, în Italia, după o viitură pe râul Natisone.

După ani de întârzieri și miliarde pierdute, în România se lucrează pe toate tronsoanele de autostradă lipsă
După ani de întârzieri și miliarde pierdute, în România se lucrează pe toate tronsoanele de autostradă lipsă

„Pe drum spre Europa” partea I. Uniunea Europeană ne-a pus la dispoziție peste 20 de miliarde de euro din 2007 și până în prezent ca să ne modernizăm infrastructura.

Cum percep tinerii din Generația Z îmbătrânirea. „După 40 încolo deja este gata”
Cum percep tinerii din Generația Z îmbătrânirea. „După 40 încolo deja este gata”

Într-o lume în care vârsta este privită de multe ori ca o barieră, un nou studiu aduce în discuție ideea că bătrânețea reprezintă, de fapt, mai mult o problemă de percepție.