Beneficii în pandemie. Social-democrații cer stimulente pentru profesori, inclusiv din mediul privat, dar și pentru Horeca

×
Codul embed a fost copiat

Generoși, deși se află în Opoziție, social-democrații se pregătesc sa voteze marți mai multe proiecte prin care promit beneficii pentru profesori și întreprinzători.

UPDATE 13.00 Social-democrații au dezbătut marți mai multe proiecte prin care promit beneficii pentru profesori și întreprinzători.

Pentru cadrele didactice oferă 2.000 de lei, stimulent de risc, în perioada stării de alertă. Iar personalul auxiliar primește 1.500 de lei lunar.

Tot în perioada stării de alertă, firmele din Horeca ar urma să fie păsuite de la plata TVA și a impozitului pe venit.

Social-democrații au scris aceste legi după modelul promovat de Guvern în privința medicilor, cărora le este oferită 2.500 de lei, o primă lunară pentru risc.

Citește și
laptop
Ajutorul de deces se poate obține online. Ce alte beneficii pot fi cerute din izolare
De ce nu mai poate statul român să recupereze nimic de la Dan Voiculescu, Ovidiu Tender și Puiu Popoviciu. Sentințele care le-au salvat milionarilor peste 250 de milioane de euro

Social-democrații spun însă că și cadrele didactive sunt expuse riscului epidemiologic și li s-ar cuveni câte 2.000 de lei în fiecare lună.

De asemenea, personalul auxiliar, adică aproximativ 170.000 de femei de serviciu, secretare, personal nedidactic care lucrează în școli ar urma să primească 1.500 de lei pe lună.

Așadar, cele 220.000 de cadre didactice și cele 170.000 de persoane care lucrează în școli ar trebui să primească luna undeva la jumătate de miliard de lei.

Prea mulți bani, spun cei de la guvernare. Președintele Klaus Iohannis a spus că aceste măsuri nu se pot aplica în acest moment și trebuie să așteptăm momentul prielnic pentru a primi astfel de ajutoare.

Mai mult, senatorii au modificat legea și doresc ca și profesorii din mediul privat să beneficieze de acest spor de risc.

În ce privește susținerea financiară pe care o promit celor din industria Horeca, social-democrații au adoptat un text de lege- este dezbătut la Senat și va fi discutat în Camera Deputaților- prin care aceștia vor fi scutiți de la plata TVA pentru servicii de masa, cazare și transport până la sfârșitul anului, ar fi păsuiți de plata impozitului pe venit, ar putea să-și plătească acest impozit după 3 trei luni din momentul în care expiră starea de urgență sau de alertă în care ne aflăm în acest moment și, de asemenea, acele tichete de vacanță pe care toți angajații le primesc, în valoare de 1.450 de lei, ar urma să fie susținute de stat.

Toate aceste texte ar urma să fie miercuri adoptate.

- - - 

 

Pentru cadrele didactice oferă 2.000 de lei, stimulent de risc, în perioada stării de alertă.

Iar personalul auxiliar primește 1.500 de lei lunar. Tot în perioada stării de alertă, firmele din Horeca ar urma să fie păsuite de la plata TVA și a impozitului pe venit.

Social-democrații au scris proiectul despre stimulentul pe care ar trebui să-l primească profesorii după modelul celui pe care îl primesc medicii și personalul de pe ambulanță.

Aceștia primesc în fiecare lună 2.500 de lei, iar social-democrații susțin că profesorii sunt la fel de expuși, sunt și ei în linia întâi, în ce privește epidemia.

Aceștia propun ca toți profesorii să primească lunar 2.000 de lei, un stimulent de risc, iar personalul auxiliar- vorbim despre femei de serviciu și secretarele din școli ar trebui să primească în fiecare lună 1.500 de lei.

 

Efort financiar de peste jumătate de miliard de lei

 

Vorbim în total de 220.000 de profesori pe care îi are România și care ar trebui să primească undeva la 440 de milioane de lei în fiecare lună și despre 70.000 de persoane care deservesc școlile și care să primească 100 de milioane, așadar bugetul de stat ar trebui să scoată jumătate de miliard numai pentru această propunere a social-democraților.

Ea a fost comentată de guvernanți, care au spus că este imposibil ca în acest moment să facă rost de acești bani.

Trebuie să așteptăm momentul prielnic, a spus și șeful statului, care a avertizat că primim bani de la Uniunea Europeană , dar că aceștia nu pot fi cheltuiți pe măsuri sociale și dacă acestea ar ajunge să fie puse în practică nu ar face decât să scadă ratingul de țară al României.

De asemenea, marți mai este la vot în Parlament și un proiect prin care s-ar completa Legea asistenței sociale, propus de UNICEF, dar inițiat tot de parlamentari social-democrați, care prevede ca asistenții socială să meargă în familiile nevoiașe și să identifice acei copii sărmani care au nevoie de acces la educație, sănătate și la asistența socială.

 

Ce se cere pentru personalul din Horeca

 

Sunt și măsuri pentru hoteluri și restaurante. Știm foarte bine că în ultima perioadă reprezentanții Horeca au iești în stradă, au protestat împotriva măsurilor prin care s-a decis restricționarea activităților, închiderea restaurantelor în zonele în care au fost multe îmbolnăviri.

Pentru aceștia, social-democrații propun eșalonarea plății pentru impozitul pe venitul din salarii pentru o perioadă de 3 luni după ce ieșim din starea de urgență sau din starea de alertă, așa cum ne găsim acum; până la finalul anului să fie scutiți de TVA; să fie duși mulți bani de la bugetul de stat pentru stațiunile balneo-climaterice; tichetele de masă, adică 1,450 de lei pentru fiecare angajator, să fie suportate de stat.

Vom vedea dacă social-democrații vor avea câștig de cauză în Parlament.

Este greu de crezut că Guvernul va găsit vreodată bani pentru toate aceste măsuri sociale.

 

 

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Tragedie! Un fotbalist român a murit la doar 19 ani
NEWS ALERT Tragedie! Un fotbalist român a murit la doar 19 ani
Citește și...
Ministrul Muncii: Părinţii vor beneficia de ajutorul de 75% din salariu pe durata vacanţei școlare
Ministrul Muncii: Părinţii vor beneficia de ajutorul de 75% din salariu pe durata vacanţei școlare

Ministrul Muncii, Violeta Alexandru, a anunţat joi, la începutul şedinţei de Guvern, că şi în vacanţa şcolară părinţii vor putea beneficia de sprijinul financiar acordat pentru a sta acasă cu copiii.

Ajutorul de deces se poate obține online. Ce alte beneficii pot fi cerute din izolare
Ajutorul de deces se poate obține online. Ce alte beneficii pot fi cerute din izolare

Persoanele care vor să obțină ajutorul de deces pot aplica online, prin intermediul poștei sau al poștei electronice.

Recomandări
Greșeala fatală făcută de Bianca, Patrizia și Cristi. S-ar fi putut salva, probabil, din calea torentului ucigaș
Greșeala fatală făcută de Bianca, Patrizia și Cristi. S-ar fi putut salva, probabil, din calea torentului ucigaș

Au fost găsite, duminică, trupurile celor două fete din România luate de ape vineri, în Italia, după o viitură pe râul Natisone.

După ani de întârzieri și miliarde pierdute, în România se lucrează pe toate tronsoanele de autostradă lipsă
După ani de întârzieri și miliarde pierdute, în România se lucrează pe toate tronsoanele de autostradă lipsă

„Pe drum spre Europa” partea I. Uniunea Europeană ne-a pus la dispoziție peste 20 de miliarde de euro din 2007 și până în prezent ca să ne modernizăm infrastructura.

Cum percep tinerii din Generația Z îmbătrânirea. „După 40 încolo deja este gata”
Cum percep tinerii din Generația Z îmbătrânirea. „După 40 încolo deja este gata”

Într-o lume în care vârsta este privită de multe ori ca o barieră, un nou studiu aduce în discuție ideea că bătrânețea reprezintă, de fapt, mai mult o problemă de percepție.