Rusia este invadată de o buruiană monstruoasă care poate ucide un om prin simpla atingere. Planta crește și în România

crucea pamantului
Shutterstock

Rusia a fost pur și simplu invadată de o buruiană atât de periculoasă, încât autoritățile se chinuie acum să găsească metode prin să scape de planta care ajunge și la 5 metri înălțime și poate ucide un om la simpla atingere.  

De ani de zile, proprietarii ruși de terenuri au urmărit o specie de plante toxice și invazive răspândite pe proprietățile lor ca un incendiu și au fost neputincioși să acționeze, scrie The Moscow Times.

În românește este cunoscută sub numele de crucea pământului, însă nu apare în țara noastră pe suprafețe foarte mari, fiind observată pe alocuri doar în câteva păduri și prin zone rurale.

În Rusia, însă, crucea pământului a devenit o plantă monstruoasă la propriu, care se poate ridica până la cinci metri înălțime și s-a răspândit necontrolat în toată țara, făcând ravagii asupra ecosistemelor și trimițând mii de oameni în spital, în fiecare an.

Am fost ars, chiar și printr-o pelerină de ploaie cu glugă”, a povestit biologul și expertul forestier Alexei Iaroșenko, după ce a încercat o dată să cosească buruiana de pe terenul său.
A fost seva buruienii, care a zburat din plante în timp ce coseam și mi-a cauzat arsurile de pe mâini. Șase luni a durat să se vindece”, a declarat Yaroshenko pentru The Moscow Times.

Citește și
asteroid
Un asteroid monstruos de mare va trece pe lângă Pământ chiar de Haloween. Viteza, de 86 de ori mai mare decât cea a sunetului
De ce nu mai poate statul român să recupereze nimic de la Dan Voiculescu, Ovidiu Tender și Puiu Popoviciu. Sentințele care le-au salvat milionarilor peste 250 de milioane de euro

În încercarea de a combate flagelul, parlamentarii ruși au aprobat în februarie în mod preliminar un proiect de lege care impune amenzi mari celor care nu reușesc să curețe această buruiană de pe proprietățile lor.

Dacă va fi adoptată, „legea anti-crucea pământului” va forța oamenii să-și sufle mânecile și să curețe această plantă monstruoasă de pe pământul lor – dar pe propriul risc.

Seva buruienii conține furanocumarine, compuși toxici care pot provoca arsuri de gradul trei atunci când sunt expuse la lumina soarelui, precum și orbire. Arsurile severe care acoperă peste 80% din corp pot fi fatale.

Datorită ratei sale ridicate de reproducere, cu o singură plantă producând de la 20.000 la 100.000 de semințe, crucea pământului domină în prezent până la 15% din peisajele naturale ale Rusiei europene, sugerează unele estimări.

Iaroșenko a estimat că desișurile de crucea pământului s-au răspândit pe 1 milion de hectare în Rusia - o zonă echivalentă cu suprafața Ciprului sau a Libanului.

Pe măsură ce crucea pământului continuă să pună stăpânire pe marginile drumurilor, câmpurile și parcurile din Rusia, experții se întreabă cât de eficientă va fi noua lege fără soluții sistemice.

Noua lege impune amenzi de până la 50.000 de ruble (540 de dolari) persoanelor fizice – aproximativ două treimi din salariul mediu rusesc în 2023 – și până la 700.000 de ruble (7.550 de dolari) persoanelor juridice dacă nu elimină planta agresivă din proprietățile lor.

În practică, aceste amenzi sunt probabil să fie arbitrare, vizând pe oricine se întâmplă să fie prins, a spus Iaroșenko. „În acest moment, guvernul nostru tinde să abordeze toate problemele cu amenzi în cel mai bun caz sau cu închisoare în cel mai rău caz”, a spus el.

Această abordare este ineficientă, pentru că este imposibil să amendezi pe toată lumea. Crucea pământului crește practic peste tot acum – pe terenul oricărui fermier sau al unei întreprinderi agricole”.

Crucea pământului, efectul unor experimente sovietice

În urma narațiunii oficialilor ruși de a învinovăți Occidentul pentru problemele națiunii, deputatul Dumei de Stat Timofei Bazhenov a susținut fără dovezi în februarie că buruiana crucea pământului ar putea fi „parte a războiului bacteriologic al SUA împotriva Rusiei”. Imaginea reală este însă mai aproape de una a vătămării auto-provocate.

După cel de-al Doilea Război Mondial, oamenii de știință sovietici s-au angajat într-o încercare de a găsi noi culturi cu randament ridicat pentru hrănirea animalelor.

Crucea pământului, care se distinge prin rezistența la frig și productivitatea fenomenală, a câștigat avânt și a fost adusă în mod deliberat din habitatul său natural, din pădurile muntoase ale Caucazului, în centrul U.R.S.S., unde a dominat cu ușurință ierburile native joase.

În timpul foametei de după război, multe regiuni sovietice au îmbrățișat creșterea buruienii, până când preocupările legate de siguranță au oprit cultivarea acesteia. Era însă deja prea târziu pentru a opri răspândirea necruțătoare a buruienii în toată țara.

În zilele noastre, planta este atât de omniprezentă încât a pătruns chiar în cultura pop rusă, fiind prezentată în seriale TV populare, jocuri pe calculator și melodii rock. Un utilizator de internet a determinat AI să genereze imagini din serialul HBO „The Last of Us” dacă acesta ar fi avut loc în Rusia sovietică, oamenii fiind infectați cu crucea pământului în loc de cordyceps.

Crucea pământului ar putea fi eradicată prin împădurirea terenurilor

Potrivit lui Iaroșenko, aproximativ 90% din suprafețele de crucea pământului din Rusia se găsesc pe terenuri agricole abandonate - zone vaste care au devenit neprofitabile pentru cultivare după prăbușirea URSS și trecerea Rusiei la o economie de piață.

În timp ce reîmpădurirea pe acele terenuri ar putea ajuta la atenuarea problemei, acest lucru este interzis însă de legile actuale.

Această productivitate colosală a semințelor de crucea pământului este observată pe terenurile agricole deschise, în plină lumina soarelui”, a spus Iaroșenko. „Dar sub coronamentul unei păduri dense umbroase, creșterea buruienii este mult mai slabă”.

Iaroșenko se așteaptă ca multe terenuri agricole abandonate din Rusia nu numai să rămână inutilizabile, ci să se extindă în timp, pe măsură ce practicile agricole devin mai eficiente - creând un teren mai fertil pentru a fi cucerite de crucea pământului.

„Este nevoie de forme alternative de utilizare a terenului. Permiterea oamenilor și întreprinderilor să crească păduri este una dintre cele mai eficiente modalități, deoarece pădurea servește atât ca atu economic, cât și ca mijloc de combatere a crucii pământului”, a spus Iaroșenko.

El a adăugat că reglementările actuale, cu multiple controale oficiale și cerințe stricte de raportare, paralizează fermierii și micii producători agricoli din Rusia, care „practic nu pot supraviețui”.

„Nu există nicio modalitate ca oamenii să supraviețuiască și să prospere pe măsură ce reglementările devin de coșmar”, a precizat Iaroșenko. „Asta înseamnă că vom avea un nou val de abandon de terenuri agricole”.

Invazia buruienii, o ”catastrofă ecologică lentă”

Odată ce preia o anumită zonă, crucea pământului înlocuiește efectiv speciile locale, amenințând semnificativ biodiversitatea.

Deoarece consecințele ecologice ale proliferării plantei nu sunt adesea evidente imediat, grupurile de activiști se referă la aceasta ca la o „catastrofă ecologică care se desfășoară lent”.

Până când un proprietar de teren bănuiește că ceva nu este în regulă pe proprietatea sa, milioane de semințe de crucea pământului au pătruns deja în sol.

Pe măsură ce rușii continuă să abandoneze satele mici în favoarea orașelor, care acum găzduiesc trei sferturi din populația țării, ar putea fi și mai puțini oameni pe teren pentru a lupta împotriva răspândirii plantei în viitor.

Grupul Anti-Crucea pământului, un colectiv de mii de luptători cu buruiana din toată Rusia, echipează indivizii cu strategii pentru eliminarea plantei de pe terenurile afectate și conservarea zonelor încă neatinse.

Limitarea buruienii rămâne o provocare din cauza practicii obișnuite de a se concentra asupra desișurilor, neglijând zonele în care cresc plante individuale, a declarat un reprezentant al grupului pentru The Moscow Times.

Mulți se luptă, de asemenea, să distingă crucea pământului de alte specii sau nu cunosc amenințările sale la adresa naturii, a spus un reprezentant al grupului, solicitând anonimatul din cauza riscurilor de a vorbi cu presa străină.

Alături de eforturile activiștilor, este nevoie de o campanie de conștientizare condusă de guvern, similară cu cele din perioada de vârf a pandemiei de Covid-19, a spus reprezentantul.

Ceva de genul „purtați măști, spălați-vă mâinile”, astfel încât să rezoneze din toate direcțiile”.

Crucea pământului a ajuns până și dincolo de Cercul Polar

Potrivit proiectului de mediu Earth Touches Me, combaterea speciilor invazive precum crucea pământului necesită un program cuprinzător de stat, finanțare substanțială și eforturi de conștientizare a publicului.

În caz contrar, eradicarea buruienii va rămâne o bătălie dificilă, care se va agrava odată cu schimbările climatice.

Cercetătorii Skoltech au avertizat în 2022 că încălzirea planetei va permite plantei să-și extindă habitatul, cu potențialul real de a înghiți aproape toată Rusia europeană până în 2050.

Planta a fost deja observată dincolo de Cercul Arctic din Peninsula Yamal, ridicând îngrijorări pentru mijloacele de trai tradiționale indigene.

După ce a văzut crucea pământului cu proprii săi ochi în regiunea de nord rusă Arhangelsk în urmă cu câțiva ani, Iaroșenko crede că planta se va răspândi și mai mult pe măsură ce planeta continuă să se încălzească.

Pe fondul costurilor mari și al complexității combaterii plantei invazive, el a avertizat că problema crucii pământului va necesita mai multă atenție decât simpla impunere a amenzilor.

Dacă nu există măsuri suplimentare serioase de sprijin din partea statului, problema nu va fi rezolvată”.

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Tragedie! Un fotbalist român a murit la doar 19 ani
NEWS ALERT Tragedie! Un fotbalist român a murit la doar 19 ani
Citește și...
Planta pe care să nu o ții niciodată în dormitor. Greșeala pe care o fac mulți
Planta pe care să nu o ții niciodată în dormitor. Greșeala pe care o fac mulți

Plantele nu ar trebui să lipsească din casele oamenilor, fiindcă purifică aerul și aduc o stare de bine. Totuși, aveți mare grijă atunci când organizați spațiul în dormitor, fiindcă nu toate plantele sunt potrivite pentru camera în care dormim.

Un asteroid monstruos de mare va trece pe lângă Pământ chiar de Haloween. Viteza, de 86 de ori mai mare decât cea a sunetului
Un asteroid monstruos de mare va trece pe lângă Pământ chiar de Haloween. Viteza, de 86 de ori mai mare decât cea a sunetului

Un asteroid monstruos de mare, cu „potențial periculos”, va trece pe lângă Pămând chiar de Haloween, pe 31 octombrie, potrivit NASA.

 

Capră
Capră "demonică", filmată în India. "A speriat un întreg sat"

O scurtă filmare cu un animal monstruos din India a devenit rapid virală pe Facebook.

Minoră, convinsă de un bărbat, pe Facebook, să-și ucidă parinții
Minoră, convinsă de un bărbat, pe Facebook, să-și ucidă parinții

Un caz monstruos a ieşit la iveală la Timişoara. Un bucureştean de 27 de ani a sedus pe internet o copila de 12 ani şi, fără să o întâlnească niciodată în viaţă reală, a creat o relaţie bolnavă de dependenţă afectivă.

Cel mai urat peste din lume descoperit in largul coastelor scotiene. Ce este, de fapt, creatura
Cel mai urat peste din lume descoperit in largul coastelor scotiene. Ce este, de fapt, creatura

O rasa de rechin, care arata de-a dreptul monstruos, a fost descoperita in largul coastei scotiene.

Recomandări
Greșeala fatală făcută de Bianca, Patrizia și Cristi. S-ar fi putut salva, probabil, din calea torentului ucigaș
Greșeala fatală făcută de Bianca, Patrizia și Cristi. S-ar fi putut salva, probabil, din calea torentului ucigaș

Au fost găsite, duminică, trupurile celor două fete din România luate de ape vineri, în Italia, după o viitură pe râul Natisone.

După ani de întârzieri și miliarde pierdute, în România se lucrează pe toate tronsoanele de autostradă lipsă
După ani de întârzieri și miliarde pierdute, în România se lucrează pe toate tronsoanele de autostradă lipsă

„Pe drum spre Europa” partea I. Uniunea Europeană ne-a pus la dispoziție peste 20 de miliarde de euro din 2007 și până în prezent ca să ne modernizăm infrastructura.

Cum percep tinerii din Generația Z îmbătrânirea. „După 40 încolo deja este gata”
Cum percep tinerii din Generația Z îmbătrânirea. „După 40 încolo deja este gata”

Într-o lume în care vârsta este privită de multe ori ca o barieră, un nou studiu aduce în discuție ideea că bătrânețea reprezintă, de fapt, mai mult o problemă de percepție.