Secretele murăturilor delicioase. Ce trebuie să faci ca să nu se înmoaie gogoșarii

×
Codul embed a fost copiat

În plin sezon al legumelor de toamnă, când gospodinele se pregătesc să umple cămările cu murături şi conserve făcute în casă, Emilia Popa din Coşteiu de Sus, şi-a transformat bucătăria şi curtea într-un pastel de culori şi miresme culinare.

Tanti Emilia, care ştie să facă mâncăruri tradiţionale deosebite cu care a cucerit turiştii care îi trec an de an pragul, a dezvăluit cum potriveşte murăturile pentru a fi cât mai savuroase şi pentru a-şi păstra gustul timp îndelungat.

Când se pun murăturile

 

Un lucru foarte important este ca fiecare legumă să fie pusă la borcan atunci când este sezonul ei. După calendarele vechi, de la Sfânta Maria Mare (15 august) până la Sfânta Maria Mică (8 septembrie) se pot pune castraveţii la murat, atunci rezistă un an întreg; de la Sfânta Maria Mică până în Vinerea Mare (Sfânta Parascheva, 14 octombrie) se pun murăturile de toate felurile, combinate, acrite în marinată de oţet de calitate ori puse în saramură cu sare grunjoasă; între Sfânta Parascheva şi Sânmihai (Sfinţii Arhangheli, 8 noiembrie) se pot pune conservele amestecate, în funcţie de cum e vremea - dacă e prea cald, nu se pun conserve, ci doar murături; după Sânmihai, dacă a picat prima brumă, se pune varza la murat.

Rețeta murăturilor perfecte

 

Citește și
De ce nu mai poate statul român să recupereze nimic de la Dan Voiculescu, Ovidiu Tender și Puiu Popoviciu. Sentințele care le-au salvat milionarilor peste 250 de milioane de euro

"Eu pun murături de tot felul, dar nu îmi place să fie picante. Castraveţii îi aşez în borcan cu rondele de ceapă şi de morcov, adaug câteva boabe de muştar. Separat fac următoarea marinată, care depinde de cantitate, dar trebuie să fie trei părţi de apă şi una de oţet la fiecare litru de lichid, o lingură de sare şi zahăr după gust. Amestec să se dizolve şi torn în borcane. Aşez capacele şi le pun apoi la fiert până îşi schimbă culoarea'', ne spune gospodina.

Aceeaşi reţetă se aplică şi în cazul gogonelelor, doar că între ele, în borcan, aceasta pune usturoi şi frunză de ţelină.

''Pentru gogoşari, marinata este aproape la fel, doar că pun şi puţin ulei şi o pun să fiarbă în cratiţă. Apoi, gogoşarii tăiaţi în patru îi dau prin această marinată, când fierbe, până se schimbă culoarea, dar nu prea mult, ca să nu se înmoaie. Îi scot cu paleta şi-i pun pe un platou, până termin de opărit toţi gogoşarii. Când sunt gata, îi aşez în borcane şi torn acea marinată, le pun capacele şi aşez borcanele în şpais. Mai pun şi alte murături pentru iarnă, de exemplu colomadă sau ardei umpluţi cu varză, dar şi altele. Colomada este un amestec de murături asortate cu ceapă, castraveţi, ardei, gogonele, conopidă, morcov, varză - toate tăiate rondele sau cum vrem", a precizat tanti Emilia, potrivit Agerpres.

Cât costă legumele 

 

În piațe, kilogramul de varză albă se vinde cu 2,5 lei, iar castraveții au un preț cuprins între 4 și 5 lei. Ardeii capia sunt 6 lei/kg, iar gogonelele 3 lei.

► sfeclă și morcovi - 5 lei/kg
► ardeii capia - 6 lei/kg
► varza albă 2,5 lei/kg, varza roșie 5 lei/kg
► conopida - 10 lei/kg
► mărar uscat - 3 lei legătura
► frunze de vișin - 3 lei legătura
► hrean - 20-25 de lei/kg
► castraveți - 4-5 lei/kg
► pepeni de murat - 5 lei/kg
► gogonele - 3 lei kg

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Tragedie! Un fotbalist român a murit la doar 19 ani
NEWS ALERT Tragedie! Un fotbalist român a murit la doar 19 ani
Citește și...
S-a trezit cu bolovanul în parbriz, în Defileul Jiului. Șoferița a fost rănită
S-a trezit cu bolovanul în parbriz, în Defileul Jiului. Șoferița a fost rănită

O femeie de 36 de ani din Hunedoara a fost rănită în timp ce mergea cu mașina prin Defileul Jiului. O bucată de stâncă de câteva kilograme s-a desprins de pe versant și a căzut chiar peste parbrizul autoturismului condus de ea.  

Greșeala fatală făcută de Bianca, Patrizia și Cristi. S-ar fi putut salva, probabil, din calea torentului ucigaș
Greșeala fatală făcută de Bianca, Patrizia și Cristi. S-ar fi putut salva, probabil, din calea torentului ucigaș

Au fost găsite, duminică, trupurile celor două fete din România luate de ape vineri, în Italia, după o viitură pe râul Natisone.

Tânăr fotbalist, mort într-un accident cu skijet-ul pe Olt. Nu e clar dacă Flavius purta vesta de salvare
Tânăr fotbalist, mort într-un accident cu skijet-ul pe Olt. Nu e clar dacă Flavius purta vesta de salvare

Sfârșit tragic pentru un tânăr fotbalist din Slatina. Băiatul era cu skijet-ul pe râul Olt, însă, la un moment dat, s-a răsturnat în apă. Nu se știe dacă purta vestă de salvare. A urmat o operațiune de căutare contra-cronometru, a pompierilor.

Recomandări
Greșeala fatală făcută de Bianca, Patrizia și Cristi. S-ar fi putut salva, probabil, din calea torentului ucigaș
Greșeala fatală făcută de Bianca, Patrizia și Cristi. S-ar fi putut salva, probabil, din calea torentului ucigaș

Au fost găsite, duminică, trupurile celor două fete din România luate de ape vineri, în Italia, după o viitură pe râul Natisone.

După ani de întârzieri și miliarde pierdute, în România se lucrează pe toate tronsoanele de autostradă lipsă
După ani de întârzieri și miliarde pierdute, în România se lucrează pe toate tronsoanele de autostradă lipsă

„Pe drum spre Europa” partea I. Uniunea Europeană ne-a pus la dispoziție peste 20 de miliarde de euro din 2007 și până în prezent ca să ne modernizăm infrastructura.

Cum percep tinerii din Generația Z îmbătrânirea. „După 40 încolo deja este gata”
Cum percep tinerii din Generația Z îmbătrânirea. „După 40 încolo deja este gata”

Într-o lume în care vârsta este privită de multe ori ca o barieră, un nou studiu aduce în discuție ideea că bătrânețea reprezintă, de fapt, mai mult o problemă de percepție.