”Chinezării de cea mai proastă calitate”. Cum au ajuns polițiștii români să fie dotați cu bastoane și căști de jucărie

×
Codul embed a fost copiat

Liderul sindicatului polițiștilor EUROPOL, Cosmin Andreica, spune că descinderile procurorilor DNA la birourile Poliției Române au legătură cu ”chinezăriile de cea mai proastă calitate” care au fost cumpărate pentru dotarea polițiștilor români.  

Mai exact, este vorba despre bastoane cu electroșocuri, care ar fi trebuit să fie folosite de polițiști pentru imobilizarea persoanelor agresive sau care nu se supun dispozițiilor polițistului.

Aceste echipamente au fost achiziționate în urmă cu aproximativ 2 ani și jumătate, în plină pandemie de Covid-19. Într-o declarație acordată corespondentului Pro TV Ovidiu Oanță, Andreica susține, însă, că aceste bastoane nu pot fi folosite deloc, pentru că sunt foarte proaste calitativ.

De asemenea, tot pentru dotarea polițitilor au mai fost cumpărate ”căști anti vandal”, care ar fi trebuit să-i protejeze pe oamenii legii atunci când aveau parte de incidente violente. Aceste căști, însă, sunt absolut banale, din plastic obișnuit, ”similare cu jucăriile pe care le vedem la standurile de copii”.

Cosmin Andreica: ”În primul rând, vorbim despre niște materiale de foarte proastă calitate, pe care și noi, ca organizații, le-am criticat încă din anul 2020, imediat de dinainte de a fi practic achiziționate și imediat după ce am văzut calitatea acestora. Vorbim despre niște bastoane cu electroșocuri, care ar fi trebuit să fie folosite de polițiști pentru imobilizarea persoanelor care sunt agresive sau care nu se supun dispozițiilor polițistului. Însă, în realitate, vorbim despre niște chinezării de cea mai proastă calitate, care nu aveau cum să-și producă efectul de imobilizare, pentru că nu aveau astfel de proprietăți. Apoi, vorbim despre niște căști anti-vandal din plastic, similare cu jucăriile pe care le vedem la standurile de copii. Acele căști de pompieri din plastic, de polițiști, ș.a.m.d.

Citește și
dna
Percheziții la poliție. Surse: DNA cercetează nu doar calitatea proastă a uniformelor, ci și onorarea contractelor
De ce nu mai poate statul român să recupereze nimic de la Dan Voiculescu, Ovidiu Tender și Puiu Popoviciu. Sentințele care le-au salvat milionarilor peste 250 de milioane de euro

Aceste căști anti-vandal, chipurile, trebuiau să fie folosite de polițiști în situații în care existau riscuri de vătămare cu bâte, obiecte mai puțin contondente, care, știu eu, ar fi pus în pericol viața polițiștilor. Mărturisim că nu au folosit folosite niciodată sau stau prin birouri sau prin portbagaje pentru că, efectiv sunt impracticabile.”

Ovidiu Oanță: Ele au fost împărțite polițiști-lor. Înțeleg că ar fi vorba despre vreo 6000 de bastoane și vreo 6000 de căști.

Cosmin Andreica:Au fost distribuite către unitățile de poliție, da, sigur că aici abordarea a fost diferită. O parte din unitățile de poliție deja le-au retras în urmă cu un an de zile, câteva luni, pentru că și-au dat seama că nu sunt, nu pot fi folosite sau că se defectează foarte ușor. Și o parte dintre colegi le-au primit, dar nu le-au folosit niciodată.

Acum, dacă ne raportăm la achiziție, vedem că această achiziție a fost, a avut la bază, ca temei legal, acele ordonanțe de urgență care, sub o formă sau alta, eludau procedura standard de achiziționare a unor astfel de produse. Și la acel moment, dl. Vasilescu a apreciat că aceste căști și bastoane cu electroșocuri reprezintă mijloace care au legătură cu pandemia. Greu de explicat cum, dar dumnealui la acel moment, așa a considerat că sunt achiziționate în folosul activităților de prevenire și combatere a pandemiei. De asemenea, chiar în nota de fundamentare și în actele care au stat la baza acestei achiziții regăsim inclusiv temeiuri de drept care erau abrogate la momentul invocării lor, lucruri care evident, viciază în integrum întreaga achiziție.”

Ovidiu Oanță: Cine a fost furnizorul acestor echipamente, în condițiile în care vedem că s-a făcut printr-o procedură simplă, fără licitație, fără anunț. Cine este beneficiarul acestei afaceri?

Cosmin Andreica:Din câte cunoaștem noi, este vorba despre o firmă care nu este recunoscută în domeniu pentru furnizarea de echipamente pentru structurile de apărare, ordine publică și siguranță națională, condusă de un tânăr antreprenor. Nu cunoaștem detalii suplimentare, dar se pare că a fost singurul furnizor care a putut pune la dispoziție aproximativ 5000 de bastoane cu electroșocuri și 5000 de căști anti-vandal, așa cum sunt ele denumite. Ceea ce este însă interesant este că aceste bastoane cu electroșocuri pot fi regăsite pe diferite site-uri, începând de la 4 dolari bucata, din afara țării sau în România chiar și cu 40-50 lei, în timp ce Poliția Română a plătit pentru ele aproximativ 120-130 lei, ceva de genul acesta, nu vă pot spune cu exactitate, pentru că documentele care au stat la baza achiziției nu au fost puse la dispoziția și n-au fost postate până la urmă pe acel registru electronic de achiziții publice.”

Ovidiu Oanță: Și, practic, cine a fost creierul? Cine a girat această afacere? Cine a semnat contractul de achiziție?

Cosmin Andreica:La momentul în care au fost achiziționate și persoana care a insistat pentru astfel de achiziții a fost șeful Poliției Române de la acel moment, Liviu Vasilescu. Știu că și în momentul respectiv organizația noastră a fost consultată cu privire la necesitatea achiziționării unor dotări. Noi ne-am opus vehement unor achiziții de bastoane cu electroșocuri, pentru că suntem prea săraci să cumpărăm lucruri ieftine și mai ales chinezării.

Noi am solicitat să fie achiziționate acele pistoale cu electroșocuri cu care sunt dotate și celelalte poliții din statele Uniunii Europene, care sunt validate, legitimate și care, sub o formă sau alta, au un istoric în ceea ce privește eficiența lor pentru imobilizarea unei persoane de la distanță, în așa fel încât să nu pună în pericol nici viața polițistului și nici să nu vătămeze agresorul”.

Acestea nu sunt primele descinderi ale procurorilor DNA la un sediu de poliție.

La sfârșitul lunii ianuarie, DNA a descins la Poliția Capitalei, IPJ Călărași și Poliția Locală București, la birourile celor care s-au ocupat de achiziții de uniforme.

În luna octombrie 2022, polițiștii își prezentau noile uniforme, iar prețul unui echipament complet era estimat la 7000 de lei. Vorbim de haine făcute din materiale speciale care nu se șifonează și bocanci cu talpă specială cu inserții metalice.

În schimb, unii agenți s-ar fi plâns că, după câteva săptămâni de utilizare, echipamentul s-a rupt, iar înscrisurile de pe el s-au dezlipit.

 

 

 

 

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Tragedie! Un fotbalist român a murit la doar 19 ani
NEWS ALERT Tragedie! Un fotbalist român a murit la doar 19 ani
Citește și...
Surse: Procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie fac percheziții la sediul Poliției Române
Surse: Procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie fac percheziții la sediul Poliției Române

Procurorii DNA fac, marţi, percheziţii la două adrese din Bucureşti. Surse apropiate anchetei au declarat pentru Știrile Pro TV că este vizat sediul Poliției Române, precum și o firmă care a vândut bastoane și căști pentru polițiști.  

Percheziții la poliție. Surse: DNA cercetează nu doar calitatea proastă a uniformelor, ci și onorarea contractelor
Percheziții la poliție. Surse: DNA cercetează nu doar calitatea proastă a uniformelor, ci și onorarea contractelor

Percheziții la poliție. Procurorii DNA au descins la Poliția Locală București și la mai multe direcții din cadrul Poliției Capitalei și Inspectoratul Județean de Poliție Călărași.

Suspiciuni de corupție la poliție. DNA a descins la Poliția Capitalei, IPJ Călărași și Poliția Locală București
Suspiciuni de corupție la poliție. DNA a descins la Poliția Capitalei, IPJ Călărași și Poliția Locală București

Procurorii DNA au descins, luni, la sediile Poliției Capitalei, Poliției Locale Bucureşti și la sediul IPJ Călărași. Vorbim despre percheziții la birourile celor care s-au ocupat de achiziții de uniforme.   

Corupție în vămile din România. Procurorii DNA au reţinut opt lucrători şi agenţi de poliţie de la Sculeni și Borș
Corupție în vămile din România. Procurorii DNA au reţinut opt lucrători şi agenţi de poliţie de la Sculeni și Borș

Procurorii DNA Iaşi au reţinut opt lucrători şi agenţi de poliţie de la punctele de trecere a frontierei Sculeni şi Borş într-un dosar în care sunt acuzaţi de luare de mită şi trafic de influenţă.  

Recomandări
Greșeala fatală făcută de Bianca, Patrizia și Cristi. S-ar fi putut salva, probabil, din calea torentului ucigaș
Greșeala fatală făcută de Bianca, Patrizia și Cristi. S-ar fi putut salva, probabil, din calea torentului ucigaș

Au fost găsite, duminică, trupurile celor două fete din România luate de ape vineri, în Italia, după o viitură pe râul Natisone.

După ani de întârzieri și miliarde pierdute, în România se lucrează pe toate tronsoanele de autostradă lipsă
După ani de întârzieri și miliarde pierdute, în România se lucrează pe toate tronsoanele de autostradă lipsă

„Pe drum spre Europa” partea I. Uniunea Europeană ne-a pus la dispoziție peste 20 de miliarde de euro din 2007 și până în prezent ca să ne modernizăm infrastructura.

Cum percep tinerii din Generația Z îmbătrânirea. „După 40 încolo deja este gata”
Cum percep tinerii din Generația Z îmbătrânirea. „După 40 încolo deja este gata”

Într-o lume în care vârsta este privită de multe ori ca o barieră, un nou studiu aduce în discuție ideea că bătrânețea reprezintă, de fapt, mai mult o problemă de percepție.