Bilanțul deceselor din cauza gripei a ajuns la 34. Încă 2 persoane moarte, în Constanța

×
Codul embed a fost copiat

Numărul deceselor provocate de gripă creşte de la o zi la alta. Bilanțul a ajuns la 34 de români care au murit de când a început sezonul virozelor respiratorii.

UPDATE 19:00 Conform sursei citate, din cele 34 de decese confirmate, 23 au avut virus gripal A, subtip (H1)pdm09, şase - tip A, subtip H3 şi cinci - tip A, nesubtipat.

"Nu putem afirma, în acest moment, că ne confruntăm cu un sezon gripal mai sever faţă de sezonul precedent, ci că s-a înregistrat un număr mai mare de decese mai devreme faţă de sezonul precedent", spune INSP.

Potrivit sursei citate, s-a înregistrat a doua săptămână consecutivă epidemică. "Activitatea gripală a avut un trend crescător, a evoluat cu intensitate înaltă, cu extindere regională în zona de sud a ţării şi cu focare locale şi cazuri sporadice în celelalte zone ale ţării.

Morbiditatea prin infecţii respiratorii acute a fost mai crescută comparativ cu cea înregistrată în săptămâna precedentă şi rata pozitivităţii pentru virus gripal la cazurile testate a fost peste 60%.

Citește și
chiuveta
Elevii, îndemnați de profesori să ”se spele bine pe mâini”. Doar că în școli n-au săpun
De ce nu mai poate statul român să recupereze nimic de la Dan Voiculescu, Ovidiu Tender și Puiu Popoviciu. Sentințele care le-au salvat milionarilor peste 250 de milioane de euro

Numărul total de cazuri de infecţii respiratorii acute (gripă clinică, IACRS şi pneumonii) înregistrat la nivel naţional a fost de 117.576, cu 21,3% mai mare comparativ cu cel înregistrat în aceeaşi săptămână a sezonului precedent (79.459) şi cu 29,2% mai mare comparativ cu cel din săptămâna anterioară (90.963)", se arată în informare.

Autoritățile au anunțat, miercuri, 23 ianuarie, că două persoane au murit în intervalul 14-21 ianuarie din cauza virusului gripal de tip A.

Este vorba despre persoane cu vârste peste 60 de ani, nevaccinați, din Constanța. 

Anunțul făcut de spitalul județean de urgență Constanța

Conducerea SCJU "Sf. Apostol Andrei" Constanța aduce la cunoștința pacienților și vizitatorilor că începând de joi, 24.01.2019, se interzice accesul vizitatorilor în incinta unității spitalicești. Măsura a fost luată ca urmare a numărului crescut de pacienți diagnosticați cu infecții acute ale căilor respiratorii superioare.

Pacienții care au de efectuat investigații în cadrul SCJU, se vor echipa corepunzător cu halat, mască și totoși de unică folosință. Echipamentul este pus la dispoziție gratuit, de către conducerea SCJU, și se regăsește la intrarea în spital (ușa rotativă).

”În același timp, reamintim pacienților și vizitatorilor că accesul în incinta Spitalului Județean se face doar pe la intrarea special amenajată pentru vizitatori, dinspre Bd. Tomis (ușa rotativă) iar accesul la Unitatea Primiri Urgențe și Ambulatoriul de specialitate este posibil din strada Nicolae Iorga.” - se arată în comunicatul spitalului din Constanța.

Conform sursei citate, în săptămâna 14-21 ianuarie s-au înregistrat 87 infecții acute ale căilor respiratorii superioare (IACRS) dintre care 79 au necesitat internare.

72 dintre pacienții diagnosticați cu IACRS au vârste cuprinse între 0 și 14 ani. In aceeași perioadă au fost diagnosticați cu pneumonie 106 pacienți (96 copii ) și au fost confirmate 4 cazuri de gripă (3 virus gripal AH1 și 1 AH3), dintre care 2 s-au soldat cu decesul pacienților.

Niciunul dintre cei 4 pacienți nu fusese vaccinat antigripal.

Simptome Gripă

Față de alte viroze respiratorii, gripa debutează brusc, cu febră mare, frecvente dureri de mușchi și articulații,durere de cap și stare generală alterată.

Spre deosebire de gripă, debutul virozelor respiratorii este lent, se remarcă rinoreea, tusea și răgușeala. Virusurile gripale se transmit de la om la om prin tuse și strănut.

Există însă și riscul transmiterii prin atingerea suprafețelor sau obiectelor contaminate cu virusuri gripale. Se recomandă respectarea măsurilor de igienă personală (spălarea pe mâini cu apă și săpun, folosirea batistelor pentru strănut sau tuse, respectarea unui regim de viață sănătos (alimentație bazată pe fructe și legume, odihnă și mișcare), evitarea automedicației și prezentarea la medic încă de la primele semne de boală, pentru diagnostic și tratament imediat.

Singura cale prin care ne putem proteja constă în vaccinare şi în măsurile de igienă minime.

Preşedintele Societăţii Române de Microbiologie se declară preocupat de ceea ce se întâmplă, din cel puţin două motive.

În primul rând, 50% din testele de sânge efectuate pentru bolnavii care au ajuns la spital cu simptome grave au ieşit pozitive: aveau virusul în sânge.

În al doilea rând este vorba de categoriile din care fac parte cei care au murit până acum de gripă: 75% aveau şi alte boli, dar un sfert erau aparent sănătoşi, unii dintre ei tineri în putere.

Abia la sfârşitul sezonului gripal se va putea afla de ce în acest an circulaţia virusului pare să fie mai intensă şi dacă e vorba sau nu de o tulpină agresivă.

Deşi oficial nu putem vorbi de epidemie de gripă, în afară de vaccinare, mai putem lua câteva măsuri de prevenţie. Este vorba de igienă, mai ales în comunităţile mari, cum sunt şcolile şi grădiniţele. N-ar trebui să lipsească apa caldă şi săpunul, dezinfectantele sau măştile de unică folosinţă.

 

Abonați-vă gratuit la newsletter-ul Știrile Pro TV de pe WhatsApp. Primiți în fiecare zi cele mai importante știri pe telefon! 

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Tragedie! Un fotbalist român a murit la doar 19 ani
NEWS ALERT Tragedie! Un fotbalist român a murit la doar 19 ani
Citește și...
Gripa se răspândește rapid: 2 țări au declarat epidemie. Medic: ”Virusul, foarte puternic”
Gripa se răspândește rapid: 2 țări au declarat epidemie. Medic: ”Virusul, foarte puternic”

În timp ce România se apropie de o epidemie de gripă, Bulgaria vecină, dar şi Spania, au zone unde a fost deja declarată epidemia.

Elevii, îndemnați de profesori să ”se spele bine pe mâini”. Doar că în școli n-au săpun
Elevii, îndemnați de profesori să ”se spele bine pe mâini”. Doar că în școli n-au săpun

28 de oameni au murit până acum răpuşi de gripă, iar ultimele trei victime, cu vârste peste 70 de ani, sufereau şi de alte afecţiuni.

Recomandări
Greșeala fatală făcută de Bianca, Patrizia și Cristi. S-ar fi putut salva, probabil, din calea torentului ucigaș
Greșeala fatală făcută de Bianca, Patrizia și Cristi. S-ar fi putut salva, probabil, din calea torentului ucigaș

Au fost găsite, duminică, trupurile celor două fete din România luate de ape vineri, în Italia, după o viitură pe râul Natisone.

După ani de întârzieri și miliarde pierdute, în România se lucrează pe toate tronsoanele de autostradă lipsă
După ani de întârzieri și miliarde pierdute, în România se lucrează pe toate tronsoanele de autostradă lipsă

„Pe drum spre Europa” partea I. Uniunea Europeană ne-a pus la dispoziție peste 20 de miliarde de euro din 2007 și până în prezent ca să ne modernizăm infrastructura.

Cum percep tinerii din Generația Z îmbătrânirea. „După 40 încolo deja este gata”
Cum percep tinerii din Generația Z îmbătrânirea. „După 40 încolo deja este gata”

Într-o lume în care vârsta este privită de multe ori ca o barieră, un nou studiu aduce în discuție ideea că bătrânețea reprezintă, de fapt, mai mult o problemă de percepție.