România va avea un centru special pentru persoanele cu autism. Pacienții pot sta și pe timpul nopții

×
Codul embed a fost copiat

România va avea un centru special pentru persoanele cu autism, cu asistență inclusiv pe timpul nopții. Medici, psihologi, logopezi și asistente medicale le vor oferi îngrijire nu doar copiilor, ci și adulților.

Un rol important îl va avea consilierea părinților. Este inițiativa unui tată al cărui fiu se luptă cu o formă severă de autism. Modelul este importat din Marea Britanie, unde se află centre performante de îngrijire a persoanelor cu această afecțiune.

Centrul din Videle, judetul Teleorman, va primi copii cu forme severe de autism, dar și tineri până la 30 de ani. Sunt 50 de locuri disponibile, iar pacienții pot sta aici și pe timpul nopții. A fost ideea este a unui tată care, de 20 de ani, își îngrijește fiul. Iar modelul vine din Scoția, unde, după ani de terapie, Cornel Gogan a învățat inclusiv cum să accepte afecțiunea propriului copil.

Cornel Gogan, tatăl unui copil cu autism: „Vrem să lucrăm mult și cu părinții. Au nevoie de o pauză și azi în România nu cred că există locuri care să ofere acea pauză de care părinții au nevoie. Abordarea este total diferită, se pune accent pe fericirea copilului și siguranța copilului”.

Modelul scoțian de îngrijire a persoanelor cu autism este unul dintre cele mai bune din lume. Jim Taylor, inițiatorul școlii, a venit să pună piatra de temelie a centrului din România.

Citește și
De ce nu mai poate statul român să recupereze nimic de la Dan Voiculescu, Ovidiu Tender și Puiu Popoviciu. Sentințele care le-au salvat milionarilor peste 250 de milioane de euro

Jim Taylor: „Este important ce se întâmplă în interiorul clădirii. Când am făcut designul clădirii în Scoția am desenat-o după modelul de învățare adaptat după mintea unui copil cu autism. Mediul dă copilului un început bun. Fiecare zonă va fi foarte clară, astfel încât copiii să nu piardă mult timp adaptându-se. Este un proiect încântător, care va face o diferență enormă”.

În România, sunt peste 30 de mii de persoane cu autism. Jumătate dintre ele nu beneficiează de terapie, conform unui studiu realizat de asociația Help Autism. Iar 1 din 4 copii cu această afecțiune nu merge la grădiniță și nici la școală. Doar anul trecut, 3.000 de elevi cu cerințe eduaționale speciale au ieșit din învățământ. Statul decontează o singură ședință de terapie, dar este mult prea puțin. În plus, foarte greu de accesat, spun specialiștii.

Diana Matei, coordonator Organizatia ANCAAR: „Au fost părinți care au încercat să obțină aceste decontări, însă tocmai pentru că dureaza foarte mult, au decis să își asume în totalitate costurile necesare. Scopul nostru final este de a reuși să formăm un adult capabil să se descurce singur în societate și să se descurce singuri”.

Ema Roca, psihopedagog ANCAAR: „Desfășurăm zilnic activități de formare a autonomiei personale. Gătim, facem curățenie, mergem cu tramvaiul. Învață să își gestioneze emoțiile, îi ajutăm să ducă o viață cât mai independent”.

Pentru a atrage atenția asupra acestei afecțiuni, pe mai multe clădiri importante din marile orașe ale țării a fost proiectată duminică seară, simbolic, lumină albastră.

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Tragedie! Un fotbalist român a murit la doar 19 ani
NEWS ALERT Tragedie! Un fotbalist român a murit la doar 19 ani
Citește și...
Experiment inedit pentru elevi. Cum decurge o zi normală pentru un copil cu autism
Experiment inedit pentru elevi. Cum decurge o zi normală pentru un copil cu autism

Tot mai multe unități de învățământ din România școlarizează copii cu autism, iar integrarea lor în colectiv depinde de un efort comun, spun specialiștii.  

Recomandări
Greșeala fatală făcută de Bianca, Patrizia și Cristi. S-ar fi putut salva, probabil, din calea torentului ucigaș
Greșeala fatală făcută de Bianca, Patrizia și Cristi. S-ar fi putut salva, probabil, din calea torentului ucigaș

Au fost găsite, duminică, trupurile celor două fete din România luate de ape vineri, în Italia, după o viitură pe râul Natisone.

După ani de întârzieri și miliarde pierdute, în România se lucrează pe toate tronsoanele de autostradă lipsă
După ani de întârzieri și miliarde pierdute, în România se lucrează pe toate tronsoanele de autostradă lipsă

„Pe drum spre Europa” partea I. Uniunea Europeană ne-a pus la dispoziție peste 20 de miliarde de euro din 2007 și până în prezent ca să ne modernizăm infrastructura.

Cum percep tinerii din Generația Z îmbătrânirea. „După 40 încolo deja este gata”
Cum percep tinerii din Generația Z îmbătrânirea. „După 40 încolo deja este gata”

Într-o lume în care vârsta este privită de multe ori ca o barieră, un nou studiu aduce în discuție ideea că bătrânețea reprezintă, de fapt, mai mult o problemă de percepție.