Criza migranților de la granița dintre Polonia și Belarus devine politică. "Sunt ca niște ostatici torturați. E terifiant"

migranti granita Polonia Belarus
Getty

Zecile de migranți blocați la granița polono-bielorusă au declanșat o criză politică în Polonia, care se pare că ar fi în favoarea Partidului naţionalist-conservator "Dreptate şi Justiţie" (PiS).

Migranții au rămas blocați la graniță, după ce polițiștii de frontieră polonezi nu-i lasă să intre în țară, iar soldații din Belarus nu le permită să se întoarcă.

Premierul polonez, Mateusz Morawiecki, a declarat, marți, după o vizită la frontieră că ceea ce se întâmplă în zonă este pus la cale de președintele bielorus, Alexander Lukashenko, care ar vrea să declanșeze o criză de migrație paneuropeană, conform Politico. 

Îngrijorarea este și mai mare având în vedere că o criză poate fi declanșată și de valul de oameni care ar urma să încerce să scape din Afganistan din cauza talibanilor.

“Suntem hotărâți să menținem fluxurile de migranți sub control și să protejăm frontierele UE”, a declarat Charles Michel, președintele Consiliului European, după o întâlnire a G7 privind situația din Afganistan.

Citește și
De ce nu mai poate statul român să recupereze nimic de la Dan Voiculescu, Ovidiu Tender și Puiu Popoviciu. Sentințele care le-au salvat milionarilor peste 250 de milioane de euro

Dar cu toate acestea, imaginile cu migranții blocați într-un câmp, fără acoperiș, cu puțină mâncare, apă și fără acces la toalete creează vâlvă în Polonia.

PiS are, din nou, ocazia să își exprime opiniile dure cu privire la migranți, poziție creionată clar în timpul migrației din 2015, când liderul de partid Jarosław Kaczyński a vorbit în termeni foarte duri despre refugiații sirieni.

“Nu îi vom lăsa pe acești oameni să intre în Polonia”, a spus ministrul adjunct de Interne al Poloniei, Maciej Wasik, avertizând că acest lucru ar putea fi “periculos”.

 

Polonia vrea să ridice un zid în calea migranților

 

Guvernul polonez a trimis 900 de soldați în zonă, iar Morawiecki a spus că numărul o să crească. De asemenea, a construit un gard de sârmă de 150 de km și intenționează să ridice un zid de 2,5 m înălțime, în încercarea de a ține migranții departe.

Criticile vin din mai multe părți. Unele spuse direct, altele mai voalat.

De exemplu, Donald Tusk, liderul partidului de centru-dreapta Platforma Civică, fost premier polonez și fost președinte al Consiliului European, critică PiS, dar fără a cere, în schimb, deschiderea frontierelor.

“Frontierele poloneze trebuie să fie bine protejate. Protecția nu se reflectă prin propaganda anti-umanitară, ci de acțiuni eficiente. Sub PiS, frontiera poloneză a fost traversată de un număr record de migranți ilegali”, a spus Tusk.

Alții nu au fost așa diplomați.

Władysław Frasyniuk, un desident cunoscut și fost politician de opoziție, a numit a criticat aspru trupele de la graniță.

"Acești soldați nu servesc statul polonez, ci scuipă pe valorile pentru care probabil au luptat părinții și bunicii lor", a spus el, într-un interviu pentru o televiziune.

„Este terifiant. Mi-e rușine că la granița poloneză ... există oameni care au nevoie de ajutor și nici măcar nu primesc un medic care să le ofere acest ajutor ", a declarat Gabriela Morawska-Stanecka, vicepreședinte al Senatului, care a mers la frontieră, dar nu I s-a permis să se apropie de refugiați.

Și nu doar politicienii s-au implicat, ci și activiștii. Agata Ferenc, o activistă venită la graniță din orașul Wrocław, acuză că trupele îi împiedică să aprovizioneze refugiații cu alimente, pături și haine. De fiecare dată când lucrătorii încearcă să comunice, spune ea, cei care asigură protecția frontierei pornesc motoare și sirenele pentru a nu se mai auzi nimic.

"Este terifiant, este absurd", a spus Ferenc. „Sunt ca niște ostatici torturați, deținuți chiar la granița UE ... Ce se întâmplă acolo e o tragedie”, a spus ea.

Luni, unul dintre migranți a ridicat o pancartă pe care scria în engleză: “Suntem foarte bolnavi. Nu avem mâncare, apă. Murim, ajutați-ne”,

Dar cu toate acestea, Polonia refuză să le ofere azil politic și asta chiar dacă Înaltul Comisariat al Naţiunilor Unite pentru Refugiaţi (UNHCR) solicită polonezilor să să își respecte obligațiile internaționale și să îi primeacă pe refugiați. 

Articol recomandat de sport.ro
Galerie de lux în finala Champions League! Partenerele starurilor de la Real Madrid și Borussia Dortmund, prezente pe Wembley
Galerie de lux în finala Champions League! Partenerele starurilor de la Real Madrid și Borussia Dortmund, prezente pe Wembley
Citește și...
Polonia va construi un gard la frontiera cu Belarus pentru a opri migranții
Polonia va construi un gard la frontiera cu Belarus pentru a opri migranții

Polonia va construi un gard de-a lungul frontierei sale cu Belarus, a anunţat, luni, ministrul polonez al apărării Mariusz Blaszczak, în scopul stopării migranţilor, informează Reuters, citată de Agerpres.

Recomandări
Tinerele românce luate de ape în Italia au fost găsite decedate. Nu se știe nimic despre băiatul care le însoțea
Tinerele românce luate de ape în Italia au fost găsite decedate. Nu se știe nimic despre băiatul care le însoțea

Trupurile neînsuflețite a doi dintre cei trei tineri români care au dispărut în apele râului Natisone după ce, vineri, au fost luaţi de ape sub podul Romano din Orsaria di Premariacco (Udine).  

Scandal electoral și bătăi de stradă la Belciugatele. Echipa PSD s-a confruntat dur cu cea a PNL. Poliția a intervenit
Scandal electoral și bătăi de stradă la Belciugatele. Echipa PSD s-a confruntat dur cu cea a PNL. Poliția a intervenit

Primarul și viceprimarul PSD din comuna Belciugatele au fost implicați într-un scandal electoral care s-a lăsat cu intervenția Poliției și a Ambulanței.

ÎPS Teodosie și-a exprimat public părerea despre donarea de organe. Pe care dintre acestea „nu este moral să le dăm”
ÎPS Teodosie și-a exprimat public părerea despre donarea de organe. Pe care dintre acestea „nu este moral să le dăm”

Arhiepiscopul Tomisului, ÎPS Teodosie, şi-a exprimat public opinia despre donarea de organe, întrebat despre acest subiect în emisiunea la care participă cu regularitate, la un post de radio.