OMS: Europa e din nou epicentrul pandemiei. Țările în care situația este alarmantă

×
Codul embed a fost copiat

Europa este singura regiune din lume în care rata de infectare cu Covid este în creștere: 192 de cazuri la suta de mii de locuitori, potrivit Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii.

Germania a raportat aproape 34.000 de noi infectări în 24 de ore, un record în ceea ce ministrul Sănătății a numit o "pandemie a nevaccinaţilor".

Olanda, Cehia şi Austria au raportat creşteri ale numărului de cazuri. Situaţia cea mai alarmantă este, însă, în Balcani şi în statele din Estul Europei, unde procentul celor vaccinaţi e mai mic.

Organizaţia Mondială a Sănătăţii s-a declarat îngrijorată de rata de transmitere "foarte preocupantă" a maladiei COVID-19 constatată în prezent în Europa, care ar putea să provoace o jumătate de milion de decese suplimentare pe acest continent până în luna februarie.

"Suntem, din nou, epicentrul pandemiei", a declarat directorul OMS Europa, Hans Kluge.

Citește și
De ce nu mai poate statul român să recupereze nimic de la Dan Voiculescu, Ovidiu Tender și Puiu Popoviciu. Sentințele care le-au salvat milionarilor peste 250 de milioane de euro

"Rata actuală de transmitere din cele 53 de ţări din regiunea europeană este foarte preocupantă (...) şi, dacă rămânem pe această traiectorie, am putea să asistăm la încă o jumătate de milion de decese cauzate de COVID-19 în această regiune până în februarie", a adăugat el.

Pentru specialiştii de la OMS, creşterea numărului de cazuri poate fi explicată printr-o combinaţie de doi factori - acoperirea vaccinală insuficientă şi relaxarea restricţiilor anti-COVID-19.

În Europa Centrală şi de Est, cele mai multe state au imunizat abia jumătate sau mai puţin din populaţie, un procent mai mic decât media Uniunii Europene. În aceste ţări, valul patru e în plină desfăşurare. Croaţia, Slovenia şi Slovacia au înregistrat ieri cel mai mare număr de cazuri zilnice noi, de la începutul pandemiei.

În Croaţia, o ţară cu puţin peste patru milioane de locuitori, oamenii au făcut cozi la centrele de vaccinare, speriaţi de numărul mare de bolnavi confirmaţi la ultimul bilanţ: 6.310.

Andrej Plenkovic, premierul Croaţiei: „Cea mai sigură şi cea mai bună măsură pe care o avem împotriva virusului e vaccinarea. Statul a plătit şi oferă vaccinurile, iar acestea sunt disponibile pentru oricine, în orice moment.”

Pe de altă parte, în statele europene unde procentul de vaccinare este unul ridicat, numărul cazurilor este în creştere, însă cel al deceselor e semnificativ mai mic. Germania, cu peste 83 de milioane de oameni, a înregistrat ieri 35,662 de cazuri şi 140 de decese. În Spania au fost aproape 3.300 de cazuri şi 15 morţi, iar în Italia: 5.900 de cazuri şi 59 de decese.

Dincolo de graniţele UE, în Rusia, joi a fost depăşit din nou recordul de decese provocate de COVID. În ultimele 24 de ore s-au înregistrat 1195 de morţi, în condiţiile în care numărul cazurilor a scăzut uşor, până la puţin peste 40.000. Spitalele din toată ţara se confruntă cu un număr uriaş de bolnavi, iar cadrele medicale nu mai fac faţă.

Natalya Kukhtinova, asistentă: „Erau mai puţini bolnavi în februarie, acum vin mult mai mulţi. Mi se pare că oamenii ajung aici într-o stare mai gravă. Înainte făceau forme uşoare. Acum e un coşmar.”

Andrey Mikutin, şeful secției ATI de la spitalul regional din Rostov: „Este o presiune uriaşă pe cadrele medicale. Cei mai mulţi dintre pacienţi depind de oxigen. Se descurcă foarte greu cu infecţia şi mulţi nu pot face nimic singuri.”

Potrivit cifrelor oficiale, sub 35% din cei 146 de milioane de ruşi s-au vaccinat complet până acum împotriva coronavirusului. Asta, în ciuda faptului că Moscova a aprobat folosirea unui vaccin propriu cu luni de zile înaintea celorlalte state ale lumii. Rusia are, în acest moment, aproape 250.000 de decese provocate de COVID, cel mai mare bilanţ din Europa.

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Tragedie! Un fotbalist român a murit la doar 19 ani
NEWS ALERT Tragedie! Un fotbalist român a murit la doar 19 ani
Citește și...
Primele distrugeri provocate de armele occidentale în Rusia. Kievul a lansat un atac masiv în țara lui Putin
Primele distrugeri provocate de armele occidentale în Rusia. Kievul a lansat un atac masiv în țara lui Putin

Ucraina a atacat, duminică dimineață, mai multe ținte din interiorul Rusiei, cu rachete HIMARS, de fabricație americană.

Consilier al lui Netanyahu: Planul lui Biden pentru Gaza
Consilier al lui Netanyahu: Planul lui Biden pentru Gaza "nu este o înţelegere bună", dar Israelul îl acceptă

Un consilier al premierului Benjamin Netanyahu a afirmat, duminică, că Israelul a acceptat un acord-cadru pentru aplanarea conflictului din Gaza, promovat acum de Joe Biden, deşi l-a descris ca fiind imperfect şi necesitând mult mai multă muncă.

Mesaj din inima Europei pentru Putin și Rusia: „Suntem pregătiți să apărăm fiecare centimetru pătrat din teritoriul NATO”
Mesaj din inima Europei pentru Putin și Rusia: „Suntem pregătiți să apărăm fiecare centimetru pătrat din teritoriul NATO”

Decizia recentă a NATO de a-şi consolida frontiera estică este menită să descurajeze Rusia, a declarat, duminică, cancelarul german Olaf Scholz, adăugând că ar trebui să fie clar pentru Moscova că Alianţa va fi gata să se apere dacă va fi necesar.

Recomandări
Greșeala fatală făcută de Bianca, Patrizia și Cristi. S-ar fi putut salva, probabil, din calea torentului ucigaș
Greșeala fatală făcută de Bianca, Patrizia și Cristi. S-ar fi putut salva, probabil, din calea torentului ucigaș

Au fost găsite, duminică, trupurile celor două fete din România luate de ape vineri, în Italia, după o viitură pe râul Natisone.

După ani de întârzieri și miliarde pierdute, în România se lucrează pe toate tronsoanele de autostradă lipsă
După ani de întârzieri și miliarde pierdute, în România se lucrează pe toate tronsoanele de autostradă lipsă

„Pe drum spre Europa” partea I. Uniunea Europeană ne-a pus la dispoziție peste 20 de miliarde de euro din 2007 și până în prezent ca să ne modernizăm infrastructura.

Cum percep tinerii din Generația Z îmbătrânirea. „După 40 încolo deja este gata”
Cum percep tinerii din Generația Z îmbătrânirea. „După 40 încolo deja este gata”

Într-o lume în care vârsta este privită de multe ori ca o barieră, un nou studiu aduce în discuție ideea că bătrânețea reprezintă, de fapt, mai mult o problemă de percepție.