Efectele modificării OUG 114: taxarea băncilor a fost redusă, iar ROBOR-ul va fi înlocuit

×
Codul embed a fost copiat

Guvernul face un pas mare înapoi în privinţa noilor taxe impuse de Crăciun. Executivul a adoptat vineri modificările la controversata Ordonanţă 114, care a pus pe jar băncile şi companiile din Energie şi Telecomunicaţii.

Un nou indice pentru credite, în loc de ROBOR, şi împrumuturi multe şi ieftine vor fi efectele, susţine Guvernul, fără să aducă şi date concrete în acest sens. Executivul s-a răzgândit şi în privinţa unor taxe pentru firmele din Energie şi din Telecomunicaţii.

La trei luni după ce a şocat mediul de afaceri prin Ordonanţa 114 adoptată anul trecut între Crăciun şi Revelion, Guvernul s-a răzgândit şi reduce povara taxelor pentru bănci, companii din Energie şi din Telecomunicaţii.

Primele vizate: băncile. Ordonanţa 114 introducea o aşa-zisă ''taxa pe lacomie'', calculată în funcţie de indicele ROBOR, despre care Coaliţia de guvernare susţinea că ar fi manipulat de bancheri.

Băncile urmau să fie taxate cu un anumit procent din toate activele lor, în funcție de ROBOR şi ar fi ajuns să achite 5,4 miliarde de lei la stat.

Citește și
Guvern
Surse: Documentul pentru modificarea OUG 114, deja schimbat. Ce noutăți sunt
De ce nu mai poate statul român să recupereze nimic de la Dan Voiculescu, Ovidiu Tender și Puiu Popoviciu. Sentințele care le-au salvat milionarilor peste 250 de milioane de euro

Ordonanţa dată acum transformă taxa pentru bănci într-un ''stimulent pentru harnicie”. Băncile nu vor mai fi taxate în funcţie de ROBOR, ci de creditele date - dacă sunt multe şi ieftine, instituţiile de credite ar putea să achite o taxă mică sau chiar nimic.

Viorica Dăncilă, prim-ministru: "Obiectivul Guvernului este să scadă costurile creditelor şi să încurajeze economisirea pentru dobânzi mai mari".

Iar de pe 2 mai, ROBOR-ul va dispărea din formula dobânzii pentru noile credite. Va fi înlocuit cu un nou indice, calculat că o medie a tranzacţiilor efective făcute de bănci într-un trimestru.

"Se aplică exclusiv creditelor nou acordate, precum şi refinanţării creditelor în derulare, va fi decizia fiecăruia dacă face sau nu refinantare'', a spus Eugen Teodorovici.

Până acum, Guvernul nu a precizat cu cât ar putea scădea ratele faţă de cele de acum. Liberalii îi contrazic pe guvernanţi cu date BNR privind nivelul tranzacţiilor.

Ionel Dancă, purtător de cuvânt PNL: "Într-o lună scade, într-o lună creşte. Asta înseamnă că acest indice nu este potrivit pentru economia românească în acest moment. Noul indice nu garantează românilor că vor scădea ratele. "

Guvernul a dat înapoi şi în privinţa taxei pe care ar fi trebuit să o plătească firmele din energie, de 2% pe cifra de afaceri. ALDE a reuşit să-şi impună punct de vedere şi i-a convins pe social-democraţi să renunţe la măsura.

Guvernul a decis să elimine plafonarea preţului de vânzare a gazelor pentru consumatorii industriali, plafonul urmând să fie păstrat doar pentru clienţii casnici.

Călin Popescu Tăriceanu, preşedinte ALDE: "Plafonarea preţului la consumatorii industrial duce la alte dezavantaje şi creşterea preţului energiei, deci ce câştigăm pe o parte pierdeam pe alta".

Şi în privinţa sectorului telecom Guvernul s-a răzgândit, deşi în decembrie voia să aplice amenzi usturătoare.

Prin ordonanţa dată acum, Executivul suspendă, până la 1 septembrie, aplicarea sancţiunii de până la 10% din cifra de afaceri pentru operatorii care şi-au construit reţele fără autorizaţiile necesare. Au rămas în schimb alte prevederi contestate de industrie - cele referitoare la tarifele de monitorizare plătite către ANCOM, dar şi preţurile pentru licenţele 5G.

Abonați-vă gratuit la newsletter-ul Știrile Pro TV de pe WhatsApp. Primiți în fiecare zi cele mai importante știri pe telefon! 

 

Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din România, dar și din lume!  

 

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Tragedie! Un fotbalist român a murit la doar 19 ani
NEWS ALERT Tragedie! Un fotbalist român a murit la doar 19 ani
Citește și...
Anunțul ministrului Teodorovici despre OUG114:
Anunțul ministrului Teodorovici despre OUG114: "Asta e procedura legală corectă"

Miniștrii de Finanțe, al Energiei și Comunicațiilor au anunțat în ce constau modificările OUG 114 în domeniile pe care le conduc. 

Surse: Documentul pentru modificarea OUG 114, deja schimbat. Ce noutăți sunt
Surse: Documentul pentru modificarea OUG 114, deja schimbat. Ce noutăți sunt

Controversele din jurul celebrei Ordonanţe 114 se amplifică. După ce Finanţele au anunţat că o vor modifica şi au pus în dezbatere un document oficial, acesta ar fi fost deja schimbat.

Recomandări
Greșeala fatală făcută de Bianca, Patrizia și Cristi. S-ar fi putut salva, probabil, din calea torentului ucigaș
Greșeala fatală făcută de Bianca, Patrizia și Cristi. S-ar fi putut salva, probabil, din calea torentului ucigaș

Au fost găsite, duminică, trupurile celor două fete din România luate de ape vineri, în Italia, după o viitură pe râul Natisone.

După ani de întârzieri și miliarde pierdute, în România se lucrează pe toate tronsoanele de autostradă lipsă
După ani de întârzieri și miliarde pierdute, în România se lucrează pe toate tronsoanele de autostradă lipsă

„Pe drum spre Europa” partea I. Uniunea Europeană ne-a pus la dispoziție peste 20 de miliarde de euro din 2007 și până în prezent ca să ne modernizăm infrastructura.

Cum percep tinerii din Generația Z îmbătrânirea. „După 40 încolo deja este gata”
Cum percep tinerii din Generația Z îmbătrânirea. „După 40 încolo deja este gata”

Într-o lume în care vârsta este privită de multe ori ca o barieră, un nou studiu aduce în discuție ideea că bătrânețea reprezintă, de fapt, mai mult o problemă de percepție.