Mihaela Bilic: Această legumă ”banală” este vedeta sezonului. Crește imunitatea și rezistența la boli, elimină toxinele!

×
Codul embed a fost copiat

Toamna și iarna consumați sfeclă roșie, într-o alimentație diversă. Pigmenții nu se distrug prin fierbere. Această legumă conține cele mai multe minerale. 

Căutați o legumă de sezon cu multe beneficii pentru sănătate? Sfecla roșie este răspunsul!

Condamnată pe nedrept că ar conține mult zahăr, sfecla roșie are doar 47 cal/100g și este prietena siluetei. Cu indice glicemic scăzut și un conținut de glucide de 8,5%, sfecla e hrănitoare și poate fi consumată și de persoanele cu diabet.

Aportul mare de fibre o recomandă pentru cei cu probleme de constipație, stimulează tranzitul intestinal și reduce absorția colesterolului din alimente.

O singură avertizare: dacă aveți predispoziție la gută sau calculi renali, evitați excesul de sfeclă, conține mulți oxalați.

Citește și
Fabrica de zahăr din Luduș se redeschide cu investitori români, în condițiile în care importăm 70% din consumul de zahăr
Fabrica de zahăr din Luduș se redeschide cu investitori români, în condițiile în care importăm 70% din consumul de zahăr
De ce nu mai poate statul român să recupereze nimic de la Dan Voiculescu, Ovidiu Tender și Puiu Popoviciu. Sentințele care le-au salvat milionarilor peste 250 de milioane de euro

Care sunt beneficiile pe care le avem din consumul regulat de sfeclă roșie

-► O putem ridica la rangul de aliment antianemic, pentru că este bogată în acid folic și minerale (potasiu, calciu, magneziu și fier).

-► Conține mult betacaroten și vitamina C cu efect tonic și revitalizant, zinc și seleniu cu rol în creșterea imunității și a rezistenței la boli

-► Sfecla este o sursă importantă de nitrați cu efect pozitiv asupra tensiunii arteriale și performanței sportive. 120ml suc de sfeclă reduce tensiunea cu 10mm Hg. Același pahar cu suc de sfeclă crește cu 20% performanța fizică și scade consumul de oxigen necesar pentru efort.

-► Pigmenții care dau culoarea roșu violet îi conferă proprietăți antitumorale antiinflamatorii și antioxidante, de eliminare a toxinelor din organism. Sfecla stimulează funcționarea ficatului, rinichilor, vezicii biliare, splinei și tubului digestiv, iar sucul de sfeclă e folosit ca energizant în recuperarea după boli.

Pigmenții din sfeclă rămân stabili în tractul digestiv, iar aciditatea și temperatura crescută de la gătit nu-i afectează.

Sunt folosiți drept coloranți alimentari, cu ei putem colora murături, orez, ouă fierte sau cartofi. Inclusiv urina poate fi colorată în roșu după ce am mâncat sfeclă.

Poate fi consumată crudă, fiartă sau la cuptor, sub formă de borș, garnitură pentru carne și legume sau în salată cu hrean și oțet.

Sfecla este o legumă polivalentă plină de nutrienți valoroși, faceți din ea vedeta sezonului de toamnă!

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Tragedie! Un fotbalist român a murit la doar 19 ani
NEWS ALERT Tragedie! Un fotbalist român a murit la doar 19 ani
Citește și...
Cum se vopsesc ouăle de Paște. Secrete și greșeli care se fac în Joia Mare. Ouă roșii cu coji de ceapă sau sfeclă
Cum se vopsesc ouăle de Paște. Secrete și greșeli care se fac în Joia Mare. Ouă roșii cu coji de ceapă sau sfeclă

În Săptămâna Mare, gospodinele pregătesc bucatele pentru masa de Paște. Curățenia de primăvară ar trebui să fie terminată deja până în Marțea Sfântă. De regulă, zilele de joi și sâmbătă sunt cele în care se pregătesc bucatele, inclusiv ouăle roșii și pasc

Fabrica de zahăr din Luduș se redeschide cu investitori români, în condițiile în care importăm 70% din consumul de zahăr
Fabrica de zahăr din Luduș se redeschide cu investitori români, în condițiile în care importăm 70% din consumul de zahăr

Este un an bun pentru sfecla de zahăr, se laudă fermierii din Mureș. Așa că am putea avea pe piață mai mult zahăr românesc, având în vedere că se redeschide fabrica de prelucrare din județ, de la Luduș.

McDonald’s va înlocui cartofii prăjiți cu morcovi, păstârnac și sfeclă roșie prăjite. Iată unde
McDonald’s va înlocui cartofii prăjiți cu morcovi, păstârnac și sfeclă roșie prăjite. Iată unde

McDonald's France urmează să propună - începând de la 7 martie, pe o perioadă de ”trei-patru săptămâni” - clienţilor în locul cartofilor prăjiţi morcovi, păstârnac şi sfeclă roşie prăjite, relatează Le Figaro.  

Fabrica de Zahăr de la Luduș, salvată de fermieri. Cultivatorii de sfeclă au încheiat un acord pentru a o achiziționa
Fabrica de Zahăr de la Luduș, salvată de fermieri. Cultivatorii de sfeclă au încheiat un acord pentru a o achiziționa

A doua cea mai mare fabrică de zahăr din România va fi salvată de cultivatorii de sfeclă.

Metode ușoare de vopsit ouăle de Paște, în mod natural. Cum poți obține culoarea roz
Metode ușoare de vopsit ouăle de Paște, în mod natural. Cum poți obține culoarea roz

Tot mai multe persoane caută alternative naturale pentru vopsitul ouălor de Paşte. Sfecla, sucul de afine sau ceaiul sunt o soluţie eficientă şi rapidă pentru a colora ouăle de sărbători.

Recomandări
Greșeala fatală făcută de Bianca, Patrizia și Cristi. S-ar fi putut salva, probabil, din calea torentului ucigaș
Greșeala fatală făcută de Bianca, Patrizia și Cristi. S-ar fi putut salva, probabil, din calea torentului ucigaș

Au fost găsite, duminică, trupurile celor două fete din România luate de ape vineri, în Italia, după o viitură pe râul Natisone.

După ani de întârzieri și miliarde pierdute, în România se lucrează pe toate tronsoanele de autostradă lipsă
După ani de întârzieri și miliarde pierdute, în România se lucrează pe toate tronsoanele de autostradă lipsă

„Pe drum spre Europa” partea I. Uniunea Europeană ne-a pus la dispoziție peste 20 de miliarde de euro din 2007 și până în prezent ca să ne modernizăm infrastructura.

Cum percep tinerii din Generația Z îmbătrânirea. „După 40 încolo deja este gata”
Cum percep tinerii din Generația Z îmbătrânirea. „După 40 încolo deja este gata”

Într-o lume în care vârsta este privită de multe ori ca o barieră, un nou studiu aduce în discuție ideea că bătrânețea reprezintă, de fapt, mai mult o problemă de percepție.