Beatrice Mahler: “Am avut o pacientă de 12 ani cu pneumonie de la țigările electronice. Se găsesc la alimentară, e anormal”

×
Codul embed a fost copiat

Tutunul este un drog, chiar și atunci când e vândut în dispozitive de vapat sau țigări electronice, iar adolescenții sunt cei mai expuși acestui risc, pentru că “este doar un pas către alte tipuri de droguri”.

Este opinia medicului Beatrice Mahler, care avertizează că este anormal ca țigările electronice sau dispozitivele cu arome „să fie vândute la alimentară”.

Beatrice Mahler este unul dintre cei mai cunoscuți medici pneumologi din România, și conduce Institutului de Pneumoftiziologie ”Marius Nasta” din București.

“Sunt diferite arome, pe care (adolescenții) le găsesc foarte ușor. Practic, chiar, dacă este interzisă vânzarea de țigări copiilor, ea este practicată. Copiii pot să cumpere țigări din alimentară, de unde cumpără și alimentele necesare zi de zi, ceea ce este anormal”, spune Mahler, într-un interviu pentru MyImpact.

“Lucrurile acestea sunt destul de grave, dacă vorbim de adolescenți, pentru că dispozitivele sunt cu forme interesante, iar ei sunt o generație care preferă dispozitivele electronice, le utilizează foarte facil, sunt curioși, iar ele sunt extrem de ușor de utilizat”, a avertizat ea.

Citește și
tigari minori
Fără țigări electronice vândute minorilor. Senatorii au votat un proiect de lege care interzice produsele care conțin tutun
De ce nu mai poate statul român să recupereze nimic de la Dan Voiculescu, Ovidiu Tender și Puiu Popoviciu. Sentințele care le-au salvat milionarilor peste 250 de milioane de euro

Dr. Mahler a amintit cazul unei paciente de numai 12 ani, care a fost internată cu o formă de pneumonie specifică celor care fumează țigări electronice.

Ea a avertizat că, spre deosebire de țigările obișnuite, ale căror efecte grave asupra sănătății au fost îndelung studiate, daunele provocate pe termen lung de dispozitivele electronice de fumat nu se cunosc.

Beatrice Mahler: “Din informațiile medicale pe care le avem în acest moment, pe termen scurt, țigările electronice produc efecte extrem de nocive asupra plămânului. (…) Această afecțiune este monitorizată la nivel internațional. Sigur, ea trebuie recunoscută, trebuie diagnosticată, dar este o reacție a plămânului, o reacție alergică importantă a plămânului la substanțele pe care le inhalează, și care sunt prezente în acele dispozitive.”

Întrebată dacă e adevărat că te poți lăsa mai ușor de fumat folosind dispozitive electronice, dr. Mahler a atras atenția că acest lucru este “total eronat”, pentru că “rămâne dependența de gest, și, mai mult decât atât, rămâne și dependența de nicotină”

Reporter: Ce știm despre substanțele chimice care sunt în aparatele de vapat și în țigările electronice? Putem spune că fumatul de țigară normală este mai puțin dăunător decât vapingul sau decât țigara electronică?

Beatrice Mahler: “Nu aș spune că fumatul este ceva normal. Să fumezi, să utilizezi un drog este absolut anormal, pentru că, practic, creează prima dependență de un obicei, obiceiul de a utiliza acel drog.

Drogul pentru organism induce efecte secundare, pentru că, dacă ne referim la tineri, este doar un pas să ajungi către alte tipuri de droguri pe care un tânăr le poate accesa. Deci, nu punem cuvântul " normal" lângă țigări, pentru că nu este bine. (…)

Pe termen lung lucrurile pot să stea complet diferit, însă și Organizația Mondială a Sănătății atrăgea atenția de curând asupra riscului pe care îl au aceste țigări electronice. Efectele pe termen scurt - acute - sunt monitorizate. Pe termen lung, nu avem încă proba timpului. Puțin probabil ca datele pe care le vom obține să nu aducă răspunsuri îngrijorătoare.

Cred că mult mai important ar fi să nu așteptăm răspunsurile, ci să luăm atitudine și să intervenim, pentru că experiența pe care o au toate statele care au permis utilizarea țigărilor clasice la populație nu a fost una de bun augur pentru sănătatea populației.”

“Este trist, dar dispozitivele electronice de fumat nu sunt interzise în spital”

Reporter: În afară de aceste probleme acute, ce probleme ați mai întâmpinat la pacienții pe care i-ați avut? Din pricina țigărilor electronice și din cauza vapingului

Beatrice Mahler: “Legat de problemele de sănătate, ei se prezintă doar dacă au manifestări importante care aduc, cumulat cu ele, insuficiența respiratorie. Altfel, fumătorului i se pare normal să tușească, i se pare normal, la un la un anumit tip de ani, să obosească, dă vina pe țigări, dar nu ia atitudine.

Deci, este puțin probabil să avem în spitale pacienți care vin cu manifestări ușoare induse de țigări. Ei pot să aibă și o intoxicație acută care rezultă dintr-un consum exagerat al țigărilor, dar pe care marea majoritate încearcă să și-o gestioneze acasă.

Ce este trist însă, și aș vrea să atrag atenția asupra acestui lucru, este faptul că în acest moment, utilizarea țigărilor electronice se poate face în spital, pentru că nu este interzisă. Chiar dacă fumatul este interzis într-o instituție medicală, vapingul nu este interzis, și atunci acest tip de dispozitive pot fi utilizate atât de pacienți, cât și de angajați.

Practic, pacientul fumător care are o dependență, în loc să aleagă o consiliere psihologică sau o modalitate de a renunța la fumat la momentul internării, preferă să achiziționeze un astfel de dispozitiv și să continue. (…)”

„Nu e adevărat că te poți lăsa de fumat cu țigările electronice. Rămâne dependența de gest, și cea de nicotină”

Reporter: Sunt foarte mulți fumători, care fumează țigări clasice și spun "o să-mi cumpăr un vape sau o țigară electronică pentru că e primul pas, spre a mă lăsa de țigări". Vreau să știu ce părere aveți.

Beatrice Mahler: “Din punctul meu de vedere, și nu este doar al meu, este și al colegilor, al medicilor pneumologi cu care am discutat, este doar o formulă de marketing care nu face altceva decât să direcționeze consumul fumătorilor de țigară clasică către acest tip de dispozitive.

Pentru că, nu de puține ori, am văzut persoane care combină cele două tipuri de droguri, adică țigara clasică cu țigara electronică, alegând să fumeze în funcție de locul unde sunt, în interior sau în exterior. Un anumit tip de țigară nu reduce (riscurile), și nu ajungi să nu mai fumezi, utilizând vaping-ul.

Este total eronat, pentru că rămâne dependența de gest. Și, mai mult decât atât, rămâne și o dependență de nicotină, care există, și care nu poate fi sistată prin aport extern. Iar celelalte aparente condiții pe care le creează acest obicei - socializare, apartenența la un grup, relaxarea pe care o resimt anumite persoane- nu sunt limitate.

Sunt obiceiuri care produc în creierul nostru modificări structurale pentru care un fumător, un utilizator de droguri - dacă îmi permiteți să spun și așa - va trebui să le conștientizeze și să lupte cu aceste obiceiuri. Sunt circuite cerebrale formate, care trebuie șterse.”

“Copiii pot să cumpere țigări din alimentară, ceea ce este anormal”

Reporter: Ați avut și pacienți tineri sau doar pacienții mai în vârstă vin cu probleme cauzate de fumat?

Beatrice Mahler: “Sunt și pacienți tineri care vin cu astfel de probleme. La (secția) Copii a fost internată o fetiță, lunile trecute, care avea o pneumonie cu aspect similar utilizării de țigări electronice și confirma, la 12 ani, că utilizează țigară electronică.

Lucrurile acestea sunt destul de grave, dacă vorbim de adolescenți, pentru că dispozitivele sunt cu forme interesante, ei sunt o generație care preferă dispozitivele electronice, le utilizează foarte facil, sunt curioși, iar ele sunt extrem de ușor de utilizat.

Și mai este o problemă pe care mi-au relatat-o tinerii, adică adolescenții, faptul că apare curiozitatea, curiozitatea de a încerca diferite arome, pe care le găsesc foarte ușor. Practic, chiar, dacă este interzisă vânzarea de țigări copiilor, ea este practicată.

Copiii pot să cumpere țigări din alimentară, de unde cumpără și alimentele necesare zi de zi, ceea ce este anormal. Și nu face altceva, acest obicei, decât de a crea percepția de normalitate asupra unui drog.”

Reporter: Statisticile arată că tinerii sunt cei mai predispuși la consumul de țigară electronică și de vaping cu arome, și voiam să știu părerea dvs. asupra legislației din România. Credeți că influențează o legislație mult prea ușoară și mult prea facilă pentru această industrie?

Beatrice Mahler: “Cu siguranță, da. Reclamele, care sunt permisive, faptul că se pot cumpăra de peste tot, aceste dispozitive sunt dispozitive variate, vor să le încerce pe toate. Sunt reclame și promoții - și nu vă ascund faptul că am fost întrebată de unii dintre adolescenți - "dacă este un drog, de ce îl putem cumpăra din alimentară?"

E o întrebare la care un om care luptă și vede consecințele fumatului nu poate decât să aprecieze normalitatea modului în care acești tineri gândesc, și să mă responsabilizeze pe mine și - sper, și pe cei din generația mea -, să facem ceva ca ei să nu mai aibă percepția că utilizarea țigării electronice face parte din normalul vieții.”

Reporter: Ce sfaturi le-ați da tinerilor care s-au apucat de vapat sau de țigară electronică?

Beatrice Mahler: “Să se intereseze asupra consecințelor care le au asupra organismului. Să înțeleagă că vorbim de un drog, și că deciziile pe care le iau, le iau pentru viața lor, nu pentru viața nimănui, și că nici într-un caz nu-i face “mare” utilizarea unui astfel de dispozitiv.

Și că apartenența la un grup se poate face și pe alte criterii care trebuie să aducă valori umane, valori ce țin de caracter, de educație, de valorile pe care ei le au în sădite de părinți în primii ani de viață.”

Funded by the European Union
Finanțat de Uniunea Europeană. Punctele de vedere și opiniile exprimate sunt ale autorilor și nu reflectă neapărat pe cele ale Uniunii Europene sau ale Comisiei Europene. Nici Uniunea Europeană și nici autoritatea care acordă finanțarea nu pot fi considerate responsabile pentru acestea.
Articol recomandat de sport.ro
Galerie de lux în finala Champions League! Partenerele starurilor de la Real Madrid și Borussia Dortmund, prezente pe Wembley
Galerie de lux în finala Champions League! Partenerele starurilor de la Real Madrid și Borussia Dortmund, prezente pe Wembley
Citește și...
OMS îndeamnă la interzicerea aromelor din ţigările electronice şi la introducerea măsurilor pentru controlul vaping-ului
OMS îndeamnă la interzicerea aromelor din ţigările electronice şi la introducerea măsurilor pentru controlul vaping-ului

OMS a îndemnat, joi, guvernele să trateze ţigaretele electronice în mod similar cu tutunul şi să interzică toate aromele din acestea, ameninţând astfel mizele producătorilor de ţigări pe alternativele la fumat.

 

Fără țigări electronice vândute minorilor. Senatorii au votat un proiect de lege care interzice produsele care conțin tutun
Fără țigări electronice vândute minorilor. Senatorii au votat un proiect de lege care interzice produsele care conțin tutun

Vânzarea către minori a țigărilor electronice și a dispozitivelor de vapat, cu sau fără nicotină, va fi interzisă prin lege.

Țara în care vânzarea de țigări electronice fără prescripție medicală va fi interzisă. Se vor putea cumpăra doar din farmacii
Țara în care vânzarea de țigări electronice fără prescripție medicală va fi interzisă. Se vor putea cumpăra doar din farmacii

Guvernul din Australia va interzice vânzarea de țigări electronice fără prescripție medicală, inclusiv a celor care nu conțin nicotină. Astfel de produse vor putea fi cumpărate doar din farmacii.

Recomandări
Tinerele românce luate de ape în Italia au fost găsite decedate. Nu se știe nimic despre băiatul care le însoțea
Tinerele românce luate de ape în Italia au fost găsite decedate. Nu se știe nimic despre băiatul care le însoțea

Trupurile neînsuflețite a doi dintre cei trei tineri români care au dispărut în apele râului Natisone după ce, vineri, au fost luaţi de ape sub podul Romano din Orsaria di Premariacco (Udine).  

Scandal electoral și bătăi de stradă la Belciugatele. Echipa PSD s-a confruntat dur cu cea a PNL. Poliția a intervenit
Scandal electoral și bătăi de stradă la Belciugatele. Echipa PSD s-a confruntat dur cu cea a PNL. Poliția a intervenit

Primarul și viceprimarul PSD din comuna Belciugatele au fost implicați într-un scandal electoral care s-a lăsat cu intervenția Poliției și a Ambulanței.

ÎPS Teodosie și-a exprimat public părerea despre donarea de organe. Pe care dintre acestea „nu este moral să le dăm”
ÎPS Teodosie și-a exprimat public părerea despre donarea de organe. Pe care dintre acestea „nu este moral să le dăm”

Arhiepiscopul Tomisului, ÎPS Teodosie, şi-a exprimat public opinia despre donarea de organe, întrebat despre acest subiect în emisiunea la care participă cu regularitate, la un post de radio.