Plaja cu nisip roz din Grecia. Unde este Elafonisi și la ce să te aștepți pe una dintre cele mai frumoase plaje din Europa

Nisip roz
Shutterstock

Știai că Grecia are plaje cu nisip roz? Una dintre ele se numește Elafonisi și este printre cele mai frumoase din Europa. Peisajul e spectaculos, iar nisipul te face să crezi că ești într-o poveste.  

Ce trebuie să știi despre această plajă unică, de ce nisipul este colorat în roz, cum ajungi acolo și ce poți face? Iată ce trebuie să știi înainte să vizitezi plaja Elafonisi.

Elafonisi, plaja cu nisip roz din Creta 

Creta este o insulă maiestuoasă și superbă, situată în cea mai sudică parte a Greciei, fiind cea mai mare insulă din cele o mie de insule ale Greciei.

Este renumită pentru peisajele sale naturale frumoase, de la malul mării până în vârful munților înzăpeziți, pentru mâncarea și vinul grozave, pentru tradițiile pline de culoare, precum și pentru ospitalitatea și moștenirea localnicilor săi.

Sunt atât de multe lucruri de făcut și de văzut în Creta, încât cel mai bine ar fi să îți petreci câteva zile bune aici.

Citește și
De ce nu mai poate statul român să recupereze nimic de la Dan Voiculescu, Ovidiu Tender și Puiu Popoviciu. Sentințele care le-au salvat milionarilor peste 250 de milioane de euro

Indiferent de anotimpul în care vizitezi Creta, vacanța ta va fi de neuitat. Dar dacă vizitezi Creta în timpul verii, ar trebui să vizitezi una dintre bijuteriile Cretei: plajele sale roz, extrem de rare.

Plaja Elafonisi a fost desemnată de BBC drept una dintre cele mai bune plaje "secrete" din Europa.

Elafonissi în sine este de fapt o mică insuliță separată de țărmul cretan de o lagună minunată, caldă și puțin adâncă, cu o adâncime de cel mult un metru.

Nisipul din Elafonissi este de o nuanță roz strălucitoare, care își schimbă intensitatea în funcție de vreme, de maree și de starea apei. Cu toate acestea, este întotdeauna o anumită nuanță de roz, cu o textură netedă care face ca nisipul să fie unic.

Apele sunt de un turcoaz deschis superb, ceea ce te face să te simți ca și cum ai fi în Caraibe sau într-o destinație exotică.

Elafonissi este foarte populară în rândul familiilor, datorită apei puțin adânci și calde din lagună, așa că este adesea destul de aglomerată. Cel mai bine este să ajungi acolo devreme sau foarte târziu. Dacă ajungi pe plajă la începutul verii sau la sfârșitul verii, vei întâlni, de asemenea, mai puțină aglomerație.

Nisip roz

De ce este roz nisipul de pe plaja roz din Creta?

Culoarea roz caracteristică se datorează unui microorganism asemănător unei stridii numit Foraminifera bentonică. Foraminiferele sunt animale mici, cu cochilie, care trăiesc în mare, atașate cu un pseudopod (adică un "picior fals") sub diverse roci, recife și peșteri pentru a se hrăni.

Carapacea acestor animale este de culoare roz sau roșu aprins.

Atunci când alte animale se hrănesc cu ele sau când mor, cochiliile lor se calcifică și sunt aduse pe nisip, amestecându-se cu acesta și dându-i pigmentarea roz în diferite nuanțe.

Acest proces a avut loc în ultimii 540 de milioane de ani, iar majoritatea cochiliilor de foraminifere și a resturilor de pe plajele roz sunt de fapt fosile!

Sedimentele acestor organisme minuscule sunt extrem de importante pentru modul în care înțelegem mediul nostru și istoria acestuia, în domenii științifice precum biostratigrafia, paleobiologia și biologia marină în general.

Cea mai mare parte a plajei Elafonisi este formată din nisip alb - această colorare roz se vede cel mai bine de-a lungul liniei de plutire. Intensitatea rozului depinde de factori precum vremea și mareea, scrie villasincrete.

Plaja Elafonisi obișnuia să fie mult mai roz, dar pentru că vizitatorii au furat de-a lungul anilor nisipul său colorat în mod unic pentru suveniruri, această plajă roz este acum o umbră palidă a culorii sale originale. În prezent, Elafonisi este o rezervație naturală, iar nisipul său și alte specii de floră și faună sunt protejate - insula este un loc preferat de reproducere a țestoaselor de mare de tip "loggerhead", cunoscute și sub numele de Caretta Caretta.

Nisip roz

Cum ajungi la plaja cu nisip roz din Grecia?

Vei găsi Elafonissi la 75 km de Chania. Drumul până la Elafonissi este foarte pitoresc, așa că poți face o excursie cu mașina dacă stai fie în Chania, fie în Rethymno. Vei găsi ușor locuri de parcare.

Elafonisi era mai izolată și mai secretă. Acum poți găsi mai multe modalități de a o vizita.

Cel mai bun mod este să mergi cu mașina și să te bucuri de o excursie cu mașina în jurul Cretei.

Drumul până la plajă este în general ușor și în stare bună (venind direct pe drumul principal prin defileul Topolia sau urmând Coasta de Vest) - ultimii 800 m până la parcare nu sunt asfaltați.

Excursie de o zi - Companiile oferă excursii de o zi din Chania și Rethymno care includ drumul prin defileul Topolia și timp pentru a te bucura de plaja roz.

Poți lua un autobuz public din Chania care oprește și în satele vestice.

O altă metodă de transport este cu vaporul. Vara poți găsi ușor bărci care operează din orașul Palaiochora.

Ce poți face pe plaja cu nisip roz

În afară de a te bucura de frumusețea acestei plaje, de a te bronza și bălăci în apele turcoaz, dacă ajungi în Elafonisi poți vedea câteva lucruri interesante.

Mănăstirea Chrisoskalitissa este o mănăstire mică, dar frumoasă, care se află la câțiva km de Elafonisi.

Este situată pe un promontoriu cu vedere spre mare. Mai mult decât pentru meritele istorico-artistice, Mănăstirea trebuie vizitată pentru panorama pe care o oferă din vârful dealului său. Pe lângă frumoasa biserică, are și un muzeu de icoane și un muzeu de folclor.

Locul de belvedere Elafonisi. De aici poți admira toată frumusețea plajei roz din Elafonisi. O plimbare plăcută pe plajă și o oprire la punctul de belvedere pentru alte fotografii fantastice sunt obligatorii. Nu numai punctul panoramic, ci și tot ce se află în jur merită o vizită.

Plaja Aspri Limni este o plajă mică și frumoasă. Este situată la vest de mănăstirea Chrisoskalitissa, în zona Elafonisi. Este, de asemenea, plaja perfectă pentru copiii mici, deoarece cea mai mare parte a apei este puțin adâncă.

Plaja Kedrodasos. La doar 1,5 km de șosea de superba plajă roz din Elafonisi, se află una dintre bijuteriile ascunse și secrete ale Cretei, spectaculoasa Kedrosasos, fără îndoială una dintre cele mai frumoase plaje de pe întreaga insulă.

Fiind mai puțin cunoscută și frecventată decât cea din apropiere, Elafonisi, aceasta oferă multă liniște și un peisaj care te lasă fără cuvinte. Apele cristaline ale mării, stâncile maiestuoase care caracterizează plaja, ienuperii care formează pădurea din spatele plajei și nisipul fin sunt de neratat.

Plaje cu nisip roz în Europa

În afară de Elafonisi, mai există câteva plaje cu nisip roz în Europa. Iată care sunt cele mai cunoscute:

Spiaggia Rosa, Italia

Spiaggia Rosa este situată pe insula Budelli, care face parte din arhipelagul La Maddalena, situat pe coasta de nord a Sardiniei. Vizitatorii pot admira nisipul roz din siguranța unei ambarcațiuni, deoarece este strict interzisă plimbarea pe plajă.

Nisip roz

Playa de Ses Illetes, Spania

Această plajă roz, situată în vârful vestic al insulei Formentera este mai puțin evidentă decât altele din cauza prafului de corali și a nisipului alb cu care se amestecă.

Dacă apa imaculată nu este de ajuns, turiștii pot, de asemenea, să facă scufundări sau să închirieze un iaht pentru o zi.

Plaja Paignton, Anglia

Situată pe coasta de sud, Paignton Beach are o nuanță roșie. Aceastp culoare este cauzată de mineralele de fier din nisip care se oxidează la contactul cu aerul.

Aceste plaje sunt foarte speciale, așa că dacă ai ocazia, nu ezita să vizitezi măcar una dintre ele.

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Tragedie! Un fotbalist român a murit la doar 19 ani
NEWS ALERT Tragedie! Un fotbalist român a murit la doar 19 ani
Citește și...
„Străinilor le place mămăliga. Sunt grămadă pe ceaun”. Stâna de la Transalpina este atracția favorită a turiștilor
„Străinilor le place mămăliga. Sunt grămadă pe ceaun”. Stâna de la Transalpina este atracția favorită a turiștilor

S-a redeschis Transalpina, cea mai înaltă și spectaculoasă șosea din România. Se circulă cu mașina sau motocicleta pe tronsonul de 150 de kilometri ce trece prin cinci județe.  

Palatul Elisabeta – clădirea în care s-a scris o parte din istoria țării
Palatul Elisabeta – clădirea în care s-a scris o parte din istoria țării

Vizitarea unui vechi palat regal, situat chiar în inima Bucureștiului, este o experiență deosebită, mai ales pentru cei care vor să aibă parte de liniște în weekendurile din sezonul estival, când toată lumea se înghesuie la mare sau la munte.

Cele mai bune parcuri de distracție și aventură din România, pentru un 1 iunie perfect alături de copii
Cele mai bune parcuri de distracție și aventură din România, pentru un 1 iunie perfect alături de copii

Ziua Internațională a Copilului, celebrată pe 1 Iunie, este prilejul perfect pentru familii de a petrece timp de calitate împreună, oferind copiilor experiențe memorabile și pline de veselie.

Recomandări
Greșeala fatală făcută de Bianca, Patrizia și Cristi. S-ar fi putut salva, probabil, din calea torentului ucigaș
Greșeala fatală făcută de Bianca, Patrizia și Cristi. S-ar fi putut salva, probabil, din calea torentului ucigaș

Au fost găsite, duminică, trupurile celor două fete din România luate de ape vineri, în Italia, după o viitură pe râul Natisone.

După ani de întârzieri și miliarde pierdute, în România se lucrează pe toate tronsoanele de autostradă lipsă
După ani de întârzieri și miliarde pierdute, în România se lucrează pe toate tronsoanele de autostradă lipsă

„Pe drum spre Europa” partea I. Uniunea Europeană ne-a pus la dispoziție peste 20 de miliarde de euro din 2007 și până în prezent ca să ne modernizăm infrastructura.

Cum percep tinerii din Generația Z îmbătrânirea. „După 40 încolo deja este gata”
Cum percep tinerii din Generația Z îmbătrânirea. „După 40 încolo deja este gata”

Într-o lume în care vârsta este privită de multe ori ca o barieră, un nou studiu aduce în discuție ideea că bătrânețea reprezintă, de fapt, mai mult o problemă de percepție.