Varșovia acuză Minskul şi Moscova că orchestrează o criză a migranților menită să destabilizeze graniţa Poloniei

×
Codul embed a fost copiat

Rusia a lovit cu rachete Iskander și cu bombe ghidate două localități din teritoriile estice controlate de Kiev. Bilanțul provizoriu include șapte morți și 30 de răniți, între care numeroși polițiști și pompieri ucraineni.

În acest timp, în Ucraina se dezleagă ițele unui complot care l-a vizat pe Volodimir Zelenski. O femeie e bănuită că planifica un atac menit să-l asasineze. Femeia a fost arestată de poliția ucraineană. Potrivit anchetatorilor, suspecta, cetățean rus, avea reședința în sudul Ucrainei.

Complotul care-l viza pe Zelenski ar fi fost pus la cale cu ocazia vizitei în regiunea Nicolaev, de la sfârșitul lunii trecute.

Artem Dekhtiarenko, purtător de cuvânt al Serviciului de Securitate din Ucraina: „Serviciul de Securitate a reținut un informator al serviciilor de informații ruse, care, în ajunul recentei călătorii de serviciu a președintelui Ucrainei în regiunea Nicolaev, colecta informații despre vizita planificată. În primul rând, infractoarea a încercat să stabilească momentul și lista locurilor de pe traseul aproximativ al șefului statului”.

Se pare că a înregistrat și adresele unor obiective militare ucrainene, inclusiv depozite de muniție. A fost prinsă de autorități când încerca să transmită informațiile Rusiei.

Citește și
Rusia steag
Anunț neașteptat făcut de Rusia, în plină contraofensivă a Ucrainei
De ce nu mai poate statul român să recupereze nimic de la Dan Voiculescu, Ovidiu Tender și Puiu Popoviciu. Sentințele care le-au salvat milionarilor peste 250 de milioane de euro

Într-un interviu acordat luna trecută postului CNN, Volodimir Zelenski spunea că este conștient de pericol, dar refuză să trăiască în frică.

Volodimir Zelenski, președintele Ucrainei: „Dacă mă voi izola, nu voi mai înțelege ce se întâmplă în jurul meu, în țară. Voi pierde legătura cu societatea. Oamenii trebuie să vadă că, odată cu ei, și președintele e supus riscului”.

Iar ucrainenii înfruntă pericolul zi și noapte. Luni seară, o rachetă rusească a distrus o clădire cu apartamente din orașul Pokrovsk, în regiunea Donețk. În timp ce la fața locului se strângeau salvatori, inclusiv voluntari, o a doua rachetă a lovit blocul.

După valuri de atacuri rusești, președintele Zelenski insistă că Ucraina are nevoie de mai multe sisteme antiaeriane, dar și de rachete cu rază lungă de acțiune, pe care ministrul ucrainean de externe le-a solicitat americanilor.

La rândul său, Vladimir Putin i-a cerut directorului Rostec - conglomerat mamut din domeniul apărării - să crească producția de drone de atac.

Vladimir Putin, președintele Rusiei: „Dronele rușești Kub și Lancet ș-au dovedit eficiența. În primul râdnd, lovitura e puternică. Producătorii mi-au promis că vor crește producția și se țin de promisiune. Dar avem nevoie de o creștere și mai mare”.

Sergei Chemezov, directorul Rostec: „Vom lucra la asta”.

În acest timp, Varșovia acuză Minskul şi Moscova că orchestrează o criză a migranților menită să destabilizeze graniţa Poloniei.

Maciej Wasik, minstrul adjunct de interne polonez: „Presiunea migratorie la granița dintre Polonia și Belarus continuă să crească. Avem de-a face cu o operațiune organizată de serviciile speciale ruse și bieloruse. Am observat o creștere a agresivității la adresa soldaților, grănicerilor și polițiștilor polonezi. Sticle, pietre și crengi zboară peste graniță din când în când. Mai avem cazuri de gloanțe rătăcite”.

Polonezii spun că serviciile speciale bieloruse s-au transformat într-un "grup criminal care organizează migraţia ilegală" și face profituri uriașe. Prin urmare, Garda de Frontieră poloneză a cerut trimiterea a o mie de soldaţi suplimentari în zona frontierei. Și grănicerii letoni au anunțat că bielorușii taie gardul de la graniță pentru a lăsa migranții să intre în țara lor.

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Tragedie! Un fotbalist român a murit la doar 19 ani
NEWS ALERT Tragedie! Un fotbalist român a murit la doar 19 ani
Citește și...
CNBC: Cum alimentează cipurile americane armată rusă, în pofida sancţiunilor occidentale
CNBC: Cum alimentează cipurile americane armată rusă, în pofida sancţiunilor occidentale

Microcipurile occidentale folosite pentru alimentarea smartphone-urilor şi laptopurilor continuă să intre în Rusia şi să alimenteze arsenalul său militar, arată o nouă analiză, transmite CNBC, scrie News.ro. 

Anunț neașteptat făcut de Rusia, în plină contraofensivă a Ucrainei
Anunț neașteptat făcut de Rusia, în plină contraofensivă a Ucrainei

Rusia a declarat luni că a avansat în trei zile trei kilometri spre Kupiansk, în nord-estul Ucrainei, o zonă recucerită în septembrie anul trecut de forţele ucrainene şi care se confruntă cu o ofensivă rusă de câteva săptămâni, informează AFP.

Recomandări
Greșeala fatală făcută de Bianca, Patrizia și Cristi. S-ar fi putut salva, probabil, din calea torentului ucigaș
Greșeala fatală făcută de Bianca, Patrizia și Cristi. S-ar fi putut salva, probabil, din calea torentului ucigaș

Au fost găsite, duminică, trupurile celor două fete din România luate de ape vineri, în Italia, după o viitură pe râul Natisone.

După ani de întârzieri și miliarde pierdute, în România se lucrează pe toate tronsoanele de autostradă lipsă
După ani de întârzieri și miliarde pierdute, în România se lucrează pe toate tronsoanele de autostradă lipsă

„Pe drum spre Europa” partea I. Uniunea Europeană ne-a pus la dispoziție peste 20 de miliarde de euro din 2007 și până în prezent ca să ne modernizăm infrastructura.

Cum percep tinerii din Generația Z îmbătrânirea. „După 40 încolo deja este gata”
Cum percep tinerii din Generația Z îmbătrânirea. „După 40 încolo deja este gata”

Într-o lume în care vârsta este privită de multe ori ca o barieră, un nou studiu aduce în discuție ideea că bătrânețea reprezintă, de fapt, mai mult o problemă de percepție.