Doi ofiţeri ruşi au fost interceptaţi în timp ce-i criticau pe Putin și Șoigu: „Ești terminat, Putin, idiotule”

×
Codul embed a fost copiat

Rusia e la un pas de a cuceri Severodonețk, ultimul oraș din regiunea Luhansk aflat încă sub controlul Kievului. "Ne menținem pozițiile defensive", insistă preşedintele Zelenski.

Într-o interceptare a serviciului de securitate din Ucraina, un militar rus este auzit povestind unui prieten că n-au mai fost aprovizionaţi cu alimente de săptămâni întregi, iar soldaţii au ajuns să manânce câini.

Iar doi ofiţeri ruşi au fost interceptaţi în timp ce-i criticau, printre înjurături, pe superiorii lor din conducerea armatei ruse, în frunte cu ministrul Apărării.

Pe străzile din Severodoneţk încă au loc lupte intense, deşi o bună parte din unităţile ucrainene s-au retras din oraşul care este ocupat în proporţie de 80% de trupele ruseşti. Pe străzi, însă, luptele continuă. Soldaţii ucraineni care au rămas să le ţină piept inamicilor au fost comasaţi în zona industrială a orașului, şi a uzinei chimice Azot. Acolo s-au adăpostit şi mulţi civili.

Severodonețk e ultimul oraş din regiunea Luhansk în care Kievul mai are soldaţi. Cei care s-au retras, au ajuns în Lisihansk, unde armata ucraineană vrea să organizeze o nouă linie de apărare în faţa ruşilor. Localnicii rămaşi în acest oraş trăiesc în fiecare clipă sub ameninţarea unor bombardamente masive.

Citește și
copii ucraina
Zelenski: În cele 98 de zile ale invaziei ruse, 243 de copii au murit, 446 au fost răniţi şi 139 sunt daţi dispăruţi
De ce nu mai poate statul român să recupereze nimic de la Dan Voiculescu, Ovidiu Tender și Puiu Popoviciu. Sentințele care le-au salvat milionarilor peste 250 de milioane de euro

Sinceră să fiu, nu-mi vine să cred că trăiesc într-un adăpost, la vârsta mea. E ca şi când aş trăi pe străzi”, spune o bătrână.

Ruşii au pus la bătaie resurse uriaşe de oameni şi echipamente pentru a cuceri cât mai repede ultimele localităţi din Luhansk. După ce ocupă Severodonețk, Moscova spune că urmează regiunea Doneţk.

Deşi pare că războiul merge în direcţia bună pentru Rusia, apar noi dovezi că mulţi militari ruşi, de la soldaţi până la ofiţeri superiori, sunt nemulţumiţi şi au moralul la pământ. Serviciile ucrainene de informaţii au dat publicităţii înregistrări cu discuţia dintre un colonel rus şi un medic militar, în care cei doi îi critică într-un limbaj foarte colorat pe superiori, inclusiv pe cei de la Kremlin.

Vlasov: „Șoigu este un nenorocit, nu există niciun militar sub contract. De unde naiba să vină? Li s-a dat un salariu de 30.000 de ruble prăpădite (aprox. 450 de euro), de unde să fie recrutaţi? Nimeni nu ştie să lupte, nimeni nu vrea să lupte. Tot ceea ce fac e să salute, niciunul nu a fost învăţat să facă altceva”.

Aceștia și-au îndreptat atenția și spre Vladimir Putin. Aceștia l-au criticat pe președinte pentru că nu a bombardat Parlamentul ucrainean: „O rachetă ar fi trebuit să intre în Verkhovna Rada (Parlamentul ucrainean) în Kiev. Asta e, la naiba. De ce nu au lansat o rachetă? Nu pot să înțeleg, ești terminat, Putin - idiotule!

Nici generalul-colonel Dvornikov, comandantul suprem al aşa-zisei operaţiuni speciale din Ucraina, nu scapă netaxat.

Kovtun: „Dvornikov ăla e o nenorocită de legendă. E de-a dreptul un imbecil, doar un imbecil. El a venit cu ideea că lupta e "anti-Bandera" (împotriva naziştilor). Ei bine, e un idiot fără niciun pic de creier”.

În timp ce ruşii îşi concentrează trupele pentru a ocupa Donbasul, ucrainenii câştigă teren în sud, unde au eliberat mai multe localităţi din regiunea Herson, şi în nord, unde i-au împins pe ruşi departe de Harkov. Regiunea este încă disputată.

Un nou bombardament rusesc a făcut trei victime, dar medicii au reuşit să salveze alţi 4 răniţi.

Între timp, în Herson, ruşii au pus în circulaţie rublele, şi au conectat regiunea la reţele de comunicaţii ruseşti. Drept urmare, localnicii nu mai pot lua legătura cu rudele şi prietenii din restul Ucrainei. În faţa jurnaliştilor ruşi, oamenii se declară mulţumiţi.

Merge internetul, poți suna pe WhatsApp, conexiunea e rapidă și execelentă. Îmi place”, spune un localnic.

Să suni pe teritoriul Ucrainei costă acum 5 ruble pe minut, nu 20 ca înainte. Totul merge strună, acces liber la Internet”, spune un alt localnic.

Dacă unii cer pașapoarte rusești, asta nu înseamnă că rezistența ucraineană a fost anihilată.

Rusia încearcă să identifice şi să distrugă punctele de rezistenţă, pe partizanii ucraineni. Aceştia dispar brusc, în cel mai bun caz ajung prin închisori din Rusia”, a transmis un colonel ucrainean.

În speranța că orașul Melitopol va reveni sub controlul Ucrainei, sute de familii trăiesc în mașini, la mică distanță de oraș.

În ceea ce privește sancțiunile împotriva Rusiei, Ungaria a blocat adoptarea embargoului petrolier. Totodată a cerut ca Patriarhul Kirill al Moscovei sa nu mai fie pe lista neagră a Uniunii Europene.

 

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Tragedie! Un fotbalist român a murit la doar 19 ani
NEWS ALERT Tragedie! Un fotbalist român a murit la doar 19 ani
Citește și...
Război în Ucraina, ziua 99. NATO: Occidentul ar trebui să se pregătească pentru un
Război în Ucraina, ziua 99. NATO: Occidentul ar trebui să se pregătească pentru un "război de uzură pe termen lung"

Știrile PRO TV.ro v-au transmis, joi, în format LIVE TEXT, cele mai noi informații despre războiul din Ucraina:

Zelenski: În cele 98 de zile ale invaziei ruse, 243 de copii au murit, 446 au fost răniţi şi 139 sunt daţi dispăruţi
Zelenski: În cele 98 de zile ale invaziei ruse, 243 de copii au murit, 446 au fost răniţi şi 139 sunt daţi dispăruţi

Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a afirmat că, în cele 98 de zile ale invaziei ruse, 689 de copii au fost răniţi în urma atacurilor, iar 243 dintre aceştia au murit.

Recomandări
Greșeala fatală făcută de Bianca, Patrizia și Cristi. S-ar fi putut salva, probabil, din calea torentului ucigaș
Greșeala fatală făcută de Bianca, Patrizia și Cristi. S-ar fi putut salva, probabil, din calea torentului ucigaș

Au fost găsite, duminică, trupurile celor două fete din România luate de ape vineri, în Italia, după o viitură pe râul Natisone.

După ani de întârzieri și miliarde pierdute, în România se lucrează pe toate tronsoanele de autostradă lipsă
După ani de întârzieri și miliarde pierdute, în România se lucrează pe toate tronsoanele de autostradă lipsă

„Pe drum spre Europa” partea I. Uniunea Europeană ne-a pus la dispoziție peste 20 de miliarde de euro din 2007 și până în prezent ca să ne modernizăm infrastructura.

Cum percep tinerii din Generația Z îmbătrânirea. „După 40 încolo deja este gata”
Cum percep tinerii din Generația Z îmbătrânirea. „După 40 încolo deja este gata”

Într-o lume în care vârsta este privită de multe ori ca o barieră, un nou studiu aduce în discuție ideea că bătrânețea reprezintă, de fapt, mai mult o problemă de percepție.