Avertismentul unui spion dezertor. „Nu este de glumit cu trupele speciale nord-coreene!”. Cum ar acționa în caz de război

kim jong un, coreea de nord, trupe comando
Profimedia

Coreea de Nord are cea mai mare forță de operațiuni speciale din lume. Un spion dezertor oferă indicii despre modul în care trupele de comando ar acționa într-un război.

Coreea de Nord își tachinează frecvent rivalii cu amenințări nucleare și, în ciuda situației sale economice și sociale dezastruoase, Pyongyang are cu siguranță capacitățile militare pentru a declanșa un război care ar putea ucide sute de mii, dacă nu milioane de oameni.

Armele nucleare, rachetele balistice, mii de piese de artilerie și milioane de soldați fanatici reprezintă esența amenințării nord-coreene. Dar Kim Jong Un mai are un as în mânecă: puternicele forțe de operațiuni special, potrivit Bussines Inisder.

Nu se știu prea multe despre această forță, dar dezvăluirile recente ale unui spion nord-coreean de rang înalt care a dezertat oferă o perspectivă asupra modului în care trupele de comando de la Pyongyang se antrenează și luptă.

Armata Populară Coreeană (KPA) este una dintre cele mai mari din lume, cu o forță activă de aproximativ 1,3 milioane de oameni. Pyongyang are, de asemenea, peste 200.000 de operatori speciali organizați în formațiuni standard, cum ar fi brigăzi, regimente, batalioane, dar și în formațiuni chiar mai mici, mai specializate.

Citește și
soldati, Coreea de Nord
VIDEO. Soldații din Coreea de Nord cu ”pumnii de fier”. Demonstrații în fața lui Kim Jong-un
De ce nu mai poate statul român să recupereze nimic de la Dan Voiculescu, Ovidiu Tender și Puiu Popoviciu. Sentințele care le-au salvat milionarilor peste 250 de milioane de euro

Coreea de Nord are între 3.000 și 5.000 de trupe de comando

Unitatea tipică de operațiuni speciale are între 3.000 și 5.000 de trupe de comando și se află în subordinea diferitelor ramuri ale armatei nord-coreene și a serviciului de informații al Pyongyangului, Biroul General de Recunoaștere.

Unitățile de operațiuni speciale nord-coreene pot fi împărțite pe specialități.

Unitățile de recunoaștere sunt specializate în culegerea de informații și transmiterea lor către cartierul general. Unitățile aeropurtate se pot infiltra pe calea aerului și pot cuceri și menține obiective precum aerodromuri sau poduri. Unitățile maritime se pot infiltra din submarine sau nave și pot efectua raiduri pe țărmuri. Unitățile de comando pot desfășura operațiuni de acțiune directă, cum ar fi raidurile.

Trupele nord-coreene pot părea foarte bine echipate în timpul paradei de la Pyongyang, dar aceste arme și echipamente nu sunt neapărat distribuite către restul forțelor. Datorită misiunii lor speciale, unitățile nord-coreene de operațiuni speciale primesc cele mai bune echipamente și cele mai bune sesiuni de pregătire.

Într-un raport recent, Agenția de Informații a Apărării din SUA (DIA) a declarat că "forțele de intervenție nord-coreene sunt foarte bine antrenate și bine echipate în comparație cu alte unități și, dacă se infiltrează cu succes în Sud, ar fi capabile de atacuri perturbatoare în zona din spate".

Acest echipament este rudimentar în comparație cu unitățile de operațiuni speciale ale altor țări, dar chiar și cu deficiențe tehnologice sau logistice în comparație cu unitățile de operațiuni speciale din SUA și Coreea de Sud, comandourile nord-coreene sunt un inamic dedicat și periculos.

Cum acționează trupele de commando nord-coreene

Potrivit armatei americane, doctrina și tacticile KPA pentru operațiunile terestre au rămas în mare parte aceleași de la Războiul din Coreea din anii 1950. Forțele de operații speciale joacă un rol important în doctrina de luptă a KPA, care urmărește să atace simultan o țintă inamică din numeroase unghiuri.

Doctrina nord-coreeană a operațiunilor speciale pune accentul pe viteză și surpriză. Forțele de operații speciale ale Pyongyangului au două misiuni strategice: să se infiltreze în Coreea de Sud și să desfășoare un război neconvențional și sabotaj în liniile din spate ale SUA și Coreei de Sud și să apere Coreea de Nord împotriva unităților de operații speciale americane sau sud-coreene.

Dacă ar izbucni un război major, nord-coreenii ar traversa rapid zona demilitarizată și să invada Coreea de Sud cu trupe, încercând să repete etapele timpurii ale războiului coreean, când forțele comuniste aproape că au împins trupele sud-coreene și ale ONU în mare.

Într-un astfel de scenariu, infanteria grea sau unitățile mecanizate nord-coreene ar lovi liniile de front ale forțelor sud-coreene și americane. Forțele nord-coreene de operații speciale, organizate în unități de comando sau de infanterie ușoară, ar duce un război neconvențional în spate sau pe flancuri, atacând liniile de aprovizionare, centrele de comandă și control și alte facilități strategice.

Prin concepție, comandourile nord-coreene sunt agresive și ar prefera să fie în ofensivă, ceea ce este în conformitate cu doctrina operațiunilor speciale din întreaga lume.

„Un inamic feroce”

Dacă ar izbucni un război, nord-coreenii "ar fi un inamic feroce", a declarat pentru Insider un fost membru al Beretelor Verzi care a servit în Coreea de Sud.

Regimul Kim a cultivat un cult al personalității în jurul liderilor săi, cu promisiuni publice de loialitate din partea trupelor și a elitelor militare.

"Noi avem avantajul tehnologic, iar avioanele și rachetele noastre îi pot bombarda până în epoca de piatră, dar ei vor lupta pentru 'zeul' lor", a declarat fostul membru al Beretelor Verzi. "Încă de la naștere, ei au fost crescuți în acest mediu cultic în care liderul suprem este 'zeul' lor. Sunt fanatici și duri. Iernile coreene nu sunt o glumă, iar acești băieți au fost antrenați să supraviețuiască și să opereze în astfel de medii. Ar lupta până la ultimul om".

De asemenea, Pyongyang ar putea folosi operațiuni militare convenționale pentru a distrage atenția forțelor americane și sud-coreene și pentru a permite unităților sale de operațiuni speciale să se infiltreze cu succes în Sud.

În 2010, 46 de marinari au fost uciși când o navă sud-coreeană a fost scufundată în urma unui presupus atac cu submarin nord-coreean. Câteva luni mai târziu, artileria nord-coreeană a bombardat o insulă sud-coreeană în apropierea graniței maritime dintre cele două țări, ucigând patru persoane.
Trupele commando nord-coreene, operațiuni "de tip bandă"

Într-un interviu recent acordat BBC, Kim Kuk-song, un înalt ofițer de informații nord-coreean care a dezertat în Coreea de Sud, a descris modul în care Kim Jong Un folosește resursele militare și de informații ale Coreei de Nord pentru îmbogățire personală sau pentru a se răzbuna pe dușmanii reali sau presupuși. Forțele nord-coreene de operațiuni speciale pot facilita, de asemenea, astfel de operațiuni "de tip bandă".

În eventualitatea unui război cu Coreea de Sud, comandourile nord-coreene ar încerca, de asemenea, să atace liderii și centrele de comandă și control ale Coreei de Sud, încercând să decapiteze conducerea sud-coreeană și să semene confuzie în primele ore ale conflictului.

Nu ar fi prima dată când comandourile nord-coreene au încercat așa ceva. La 31 ianuarie 1969, o forță de asalt nord-coreeană de operațiuni speciale s-a infiltrat în Coreea de Sud cu scopul de a-l asasina pe președintele sud-coreean Park Chung-hee.

Echipa de comando s-a mișcat rapid și agresiv și a reușit să ajungă la reședința lui Park din Seul, chiar dacă au fost reperați de unii fermieri pe drum. Totuși, în acel moment, totul a eșuat, deoarece nord-coreenii nu cunoșteau cuvântul de cod pentru a intra în reședință și au intrat într-un schimb de focuri cu trupele sud-coreene.

În cele din urmă, doar un singur comando nord-coreean a reușit să se întoarcă în Coreea de Nord, restul fiind capturați sau uciși.

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Tragedie! Un fotbalist român a murit la doar 19 ani
NEWS ALERT Tragedie! Un fotbalist român a murit la doar 19 ani
Citește și...
Coreea de Nord a confirmat că a testat o rachetă balistică de pe un submarin
Coreea de Nord a confirmat că a testat o rachetă balistică de pe un submarin

Coreea de Nord pune pe jar Consiliul de Securitate al ONU. Guvernul de la Phenian a confirmat că a testat o rachetă balistică de pe un submarin, sporindu-şi astfel capacităţile militare.

VIDEO. Soldații din Coreea de Nord cu ”pumnii de fier”. Demonstrații în fața lui Kim Jong-un
VIDEO. Soldații din Coreea de Nord cu ”pumnii de fier”. Demonstrații în fața lui Kim Jong-un

Soldații din Coreea de Nord au fost puși să spargă cărămizi cu mâinile goale și să îndoaie bare de fier în fața președintelui Kim Jong-Un și a liderilor comuniști.

Kim Jong-un promite să construiască o
Kim Jong-un promite să construiască o "armată invincibilă"

Autoritățile din Coreea de Nord au prezentat, luni, la Phenian, în cadrul unei expoziții de autoapărare, o rachetă hipersonică. La eveniment a fost prezent și Kim Jong-un, care a anunțat că va construi o "armată invincibilă, informează Insider.

Recomandări
Greșeala fatală făcută de Bianca, Patrizia și Cristi. S-ar fi putut salva, probabil, din calea torentului ucigaș
Greșeala fatală făcută de Bianca, Patrizia și Cristi. S-ar fi putut salva, probabil, din calea torentului ucigaș

Au fost găsite, duminică, trupurile celor două fete din România luate de ape vineri, în Italia, după o viitură pe râul Natisone.

După ani de întârzieri și miliarde pierdute, în România se lucrează pe toate tronsoanele de autostradă lipsă
După ani de întârzieri și miliarde pierdute, în România se lucrează pe toate tronsoanele de autostradă lipsă

„Pe drum spre Europa” partea I. Uniunea Europeană ne-a pus la dispoziție peste 20 de miliarde de euro din 2007 și până în prezent ca să ne modernizăm infrastructura.

Cum percep tinerii din Generația Z îmbătrânirea. „După 40 încolo deja este gata”
Cum percep tinerii din Generația Z îmbătrânirea. „După 40 încolo deja este gata”

Într-o lume în care vârsta este privită de multe ori ca o barieră, un nou studiu aduce în discuție ideea că bătrânețea reprezintă, de fapt, mai mult o problemă de percepție.