Cîmpeanu: Nemulţumirea cadrelor didactice, normală

Sorin Cimpeanu
Agerpres

Ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, a declarat că salariile cadrelor didactice trebuie să fie motivante şi că este normală nemulţumirea celor care intenţionează să intre în grevă ca urmare a neaplicării prevederilor Legii 153/2017.

Pe de altă parte, ministrul a precizat că mizează pe înţelegerea cadrelor didactice, exprimându-şi convingerea că marea majoritate a acestora nu vor abandona elevii, afectaţi deja de învăţământul online.

"Ministerul Educaţiei discută în permanenţă cu sindicatele. Eu, ca ministru al Educaţiei, am susţinut şi îmi menţin punctul de vedere conform căruia o educaţie de calitate nu se poate face fără o salarizare motivantă şi atractivă. Urmare a discuţiilor pe care le avem în permanenţă cu sindicatele, se cunoaşte faptul că s-a reuşit creşterea salariilor cu 4,5%, în anul 2022 - creşterile au intrat în vigoare încă din luna ianuarie. (...) Aceste creşteri sunt jumătate din ceea ce prevede Legea 153, deci e cumva normală nemulţumirea pentru neaplicarea Legii 153. Pe de altă parte, constrângerile generate de nevoia de încadrare în deficitul bugetar asumat de către România au generat această situaţie, care este gravă din perspectiva progresului în educaţie", a arătat el, duminică, la Realitatea TV.

Ministrul a reamintit că, în anul 2021, creşterile salariale prevăzute la 8% nu au fost aplicate, fiind prorogate.

Pe de altă parte, el a subliniat importanţa desfăşurării cursurilor cu prezenţă fizică, menţionând că şcoala online a determinat amplificarea tulburărilor socio-emoţionale şi afecţiunilor oftalmologice.

Citește și
De ce nu mai poate statul român să recupereze nimic de la Dan Voiculescu, Ovidiu Tender și Puiu Popoviciu. Sentințele care le-au salvat milionarilor peste 250 de milioane de euro

"Eu sunt convins că marea majoritate a cadrelor didactice, deşi ştiu că au dreptate din această perspectivă, a solicitărilor salariale, nu vor abandona elevii, în condiţiile în care am reuşit ca semestrul doi să putem să îl începem cu prezenţă fizică în toate şcolile şi grădiniţele din România. Este un lucru foarte important şi mizez pe înţelegerea colegilor cadre didactice", a spus Cîmpeanu.

Ministrul a mai menţionat că, în urma majorărilor aplicate, un profesor debutant are un salariu net de 2.597 de lei, cu indemnizaţia de hrană inclusă. Salariul net al unui profesor cu o vechime în muncă de peste 40 de ani este de 4.398 lei. La aceste salarii se pot adăuga sporuri, precum: 10% pentru dirigenţie, 25% gradaţia de merit, 7-20% pentru predare simultană, 15% pentru predarea în învăţământul special, 3-20% în mediul rural.

Salariaţii din învăţământ, membri de sindicat, vor intra în grevă de avertisment miercuri, potrivit Federaţiei Sindicatelor Libere din Învăţământ şi Federaţiei Sindicatelor din Educaţie "Spiru Haret".

"Federaţia Sindicatelor Libere din Învăţământ şi Federaţia Sindicatelor din Educaţie "Spiru Haret" - organizaţii reprezentative la nivel de sector de activitate învăţământ preuniversitar - au hotărât, în baza rezultatelor referendumului desfăşurat în perioada 17 decembrie 2021 - 14 ianuarie 2022, declanşarea grevei de avertisment miercuri, 19 ianuarie 2022, cu încetarea lucrului în unităţile şi instituţiile de învăţământ unde există membri de sindicat ai FSE "Spiru Haret" şi FSLI, în intervalul orar 11,00 - 13,00", arată sursa citată.

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Tragedie! Un fotbalist român a murit la doar 19 ani
NEWS ALERT Tragedie! Un fotbalist român a murit la doar 19 ani
Citește și...
Ministrul Educației vrea ca elevii să facă mai multe cursuri în anul școlar 2022-2023
Ministrul Educației vrea ca elevii să facă mai multe cursuri în anul școlar 2022-2023

Ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, a declarat, marţi seara, că îşi doreşte ca perioada de cursuri să fie mai lungă în anul şcolar 2022/2023 faţă de anii trecuţi.

Recomandări
Greșeala fatală făcută de Bianca, Patrizia și Cristi. S-ar fi putut salva, probabil, din calea torentului ucigaș
Greșeala fatală făcută de Bianca, Patrizia și Cristi. S-ar fi putut salva, probabil, din calea torentului ucigaș

Au fost găsite, duminică, trupurile celor două fete din România luate de ape vineri, în Italia, după o viitură pe râul Natisone.

După ani de întârzieri și miliarde pierdute, în România se lucrează pe toate tronsoanele de autostradă lipsă
După ani de întârzieri și miliarde pierdute, în România se lucrează pe toate tronsoanele de autostradă lipsă

„Pe drum spre Europa” partea I. Uniunea Europeană ne-a pus la dispoziție peste 20 de miliarde de euro din 2007 și până în prezent ca să ne modernizăm infrastructura.

Cum percep tinerii din Generația Z îmbătrânirea. „După 40 încolo deja este gata”
Cum percep tinerii din Generația Z îmbătrânirea. „După 40 încolo deja este gata”

Într-o lume în care vârsta este privită de multe ori ca o barieră, un nou studiu aduce în discuție ideea că bătrânețea reprezintă, de fapt, mai mult o problemă de percepție.