Sfaturile specialiștilor pentru cei care nu vor să mănânce carne de porc de sărbători. Ce fripturi recomandă bucătarii

×
Codul embed a fost copiat

Cei care vor un meniu aparte de Crăciun pot înlocui, cu succes, carnea de porc. Fripturile de iepure, rață sau curcan pot fi foarte gustoase, dacă sunt preparate ca la carte.

În plus, sunt și mai sănătoase, potrivit nutriționiștilor. Dacă nu va pricepeți trebuie, să știți că multe restaurante se angajează contra-cost să vă ajute.

Marius Tudosiei, proprietarul băcănie: ''Pulpa de iepure la cuptor a avut un succes surprinzător. Am introdus-o anul asta în meniul de Crăciun. E o carne alternativă, pentru că e o carne un pic mai ușoară. Sunt optzeci și ceva de comenzi. Nu vrem să luăm foarte multe, pentru că nu putem să gătim în cantități industriale''.

Carnea de iepure este săracă în grăsimi și trebuie să fim atenți la pregătirea ei, dacă o gătim acasă.

Chef Radu Dumitrescu: ''E o carne cu foarte puțină grăsime și atunci ea trebuie ajutată. De asta ea stă la marinat, de asta se pune de multe ori bacon când gătești iepure. Untul ajutaăfoarte mult. Se face repede, asta e important la iepure. Valoarea calorică este clar mai mică decât la porc".

Citește și
porci
Avertisment cu privire la carnea de porc cumpărată online. Vânzătorii ignoră analizele obligatorii
De ce nu mai poate statul român să recupereze nimic de la Dan Voiculescu, Ovidiu Tender și Puiu Popoviciu. Sentințele care le-au salvat milionarilor peste 250 de milioane de euro

Mare parte din carnea de iepure pe care o mâncăm ajunge la noi din străinătate. Cel mai mult importăm de la vecinii unguri, dar și din Spania și Polonia. În 2020, am cumpărat 450 de tone.

Și friptura de rață apare tot mai des pe mesele românilor. În supermarketuri oferta este variată, iar prețurile pleacă de la 50 de lei pe kilogram. Pieptul de rață, de pildă, poate fi ales în funcție de nivelul de grăsime.

Chef Bogdan Cozma: ''Pentru a avea un gust de rață excepțional și să fie așa cum trebuie ca la carte, trebuie să avem un piept de rață 300 plus. Gătirea se va face în tigaie rece și nu pe tigaie încinsă. Dacă e în tigaie rece, grăsimea se va topi și pielea se va carameliza și va da savoare cărnii".

O variantă un pic mai ieftină, dar la fel de sănătoasă, poate fi curcanul. În supermarketuri costă de la 40 de lei kilogramul.

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Tragedie! Un fotbalist român a murit la doar 19 ani
NEWS ALERT Tragedie! Un fotbalist român a murit la doar 19 ani
Citește și...
Fermierii români pot acoperi doar 20% din cererea de carne de porc în aceste săptămâni, din cauza pestei porcine
Fermierii români pot acoperi doar 20% din cererea de carne de porc în aceste săptămâni, din cauza pestei porcine

Carnea de porc românească va fi foarte puțină în magazine în aceste săptămâni, din cauza pestei porcine. Fermierii pot acoperi doar 20% din cerere, pentru că au fost nevoiți să eutanasieze mii de porci.

Avertisment cu privire la carnea de porc cumpărată online. Vânzătorii ignoră analizele obligatorii
Avertisment cu privire la carnea de porc cumpărată online. Vânzătorii ignoră analizele obligatorii

Autoritățile ne transmit să alegem cu atenție furnizorul de carne de porc pentru sărbători. Foarte mulți crescători își promovează porcii pe internet și sunt gata să ne aducă la ușă comanda.

Carnea de porc va fi mai ieftină de Crăciun. În toată Europa este excedent de carne
Carnea de porc va fi mai ieftină de Crăciun. În toată Europa este excedent de carne

Vedeta mesei de Crăciun carnea de porc va fi mai ieftină anul acesta. Prețul a scăzut cu un sfert o veste bună pentru gurmanzi, dar tristă pentru fermieri care în condițiile pandemiei nu mai au unde să-și plaseze marfa.

Recomandări
Greșeala fatală făcută de Bianca, Patrizia și Cristi. S-ar fi putut salva, probabil, din calea torentului ucigaș
Greșeala fatală făcută de Bianca, Patrizia și Cristi. S-ar fi putut salva, probabil, din calea torentului ucigaș

Au fost găsite, duminică, trupurile celor două fete din România luate de ape vineri, în Italia, după o viitură pe râul Natisone.

După ani de întârzieri și miliarde pierdute, în România se lucrează pe toate tronsoanele de autostradă lipsă
După ani de întârzieri și miliarde pierdute, în România se lucrează pe toate tronsoanele de autostradă lipsă

„Pe drum spre Europa” partea I. Uniunea Europeană ne-a pus la dispoziție peste 20 de miliarde de euro din 2007 și până în prezent ca să ne modernizăm infrastructura.

Cum percep tinerii din Generația Z îmbătrânirea. „După 40 încolo deja este gata”
Cum percep tinerii din Generația Z îmbătrânirea. „După 40 încolo deja este gata”

Într-o lume în care vârsta este privită de multe ori ca o barieră, un nou studiu aduce în discuție ideea că bătrânețea reprezintă, de fapt, mai mult o problemă de percepție.