Congres PSD pe 29 iunie, când va fi ales noul președinte. Ce spune Dăncilă de demisia lui Paul Stănescu

×
Codul embed a fost copiat

CExN al PSD s-a reunit vineri la sediul partidului din Băneasa. Principala temă de discuţie a fost data la care va fi organizat congresul pentru alegerea unei noi conduceri şi stabilirea candidatului la alegerile prezidenţiale.

CITIȚI în acest articol:

-► Cronologia evenimentelor - LIVE UPDATE
-► Viorica Dăncilă, după ședința CEX: ”Trebuie să facem echipă și să ne pregătim de următoarele alegeri”
- ► Oprişan: Nu poţi să stai cu interimat la nesfârşit, e normal să fie organizat un congres
-► Liderul PSD Bihor: Un congres ar trebui organizat în vară, pentru desemnarea preşedintelui
-► Surse: Paul Stănescu a demisionat din conducerea partidului
-► Niculae Bădălău: ”Nu mă întrebați de justiție, că nu mă pricep. Eu sunt inginer”
-► Natalia Intotero: PSD ar trebui să organizeze cât mai rapid un congres pentru alegerea unei noi conduceri
-► Președintele PSD Vrancea, Marian Oprișan o laudă pe Viorica Dăncilă: ”A demonstrat clar că e un lider politic important”

În PSD a început scandalul pentru putere. Liderii social democraţi s-au strâns la Bucureşti să decidă viitorul partidului. Și avem deja o primă demisie: Paul Stănescu s-a retras din conducerea partidului. Iar stabilirea noului preşedinte PSD a stârnit scântei între tabere, mai ales că alegerile prezidenţiale bat la uşă!

Senatorul Paul Stănescu a demisionat din funcţia de preşedinte executiv al PSD din motive personale, a declarat preşedintele interimar al partidului, Viorica Dăncilă, care a susţinut că a încercat să îl convingă să nu recurgă la acest gest.

Citește și
calin popescu tariceanu
Tăriceanu, despre cererea DNA: Au fost salvaţi procurorii, ca să nu se mai facă de râs
De ce nu mai poate statul român să recupereze nimic de la Dan Voiculescu, Ovidiu Tender și Puiu Popoviciu. Sentințele care le-au salvat milionarilor peste 250 de milioane de euro

"Faptul că Paul Stănescu şi-a dat demisia - mie îmi pare rău, am încercat să-l conving să nu-şi dea demisia. Paul Stănescu a spus că din motive personale, dar va activa în PSD. Este un membru vechi, este o persoană care iubeşte foarte mult acest partid. (...) Aseară nu ştiam că îşi dă demisia", a afirmat Dăncilă, la finalul reuniunii Comitetului Executiv Naţional al PSD.

Potrivit premierului, atât Paul Stănescu, cât şi Gabriela Firea sunt oameni de valoare.

Cronologia evenimentelor - LIVE UPDATE:

ora 15:50 Premierul Viorica Dăncilă face declarații după CEx-ul PSD:

- Într-un partid, este obișnuit să nu avem același punct de vedere, este democrație. Îmi pare rău că Paul Stănescu a demisionat, dar el va activa în PSD, este un membru vechi.

- Eu cred că sunt oameni de valoare, trebuie să facem echipă și să ne pregătim de următoarele alegeri

- Trebuie să stabilim mai multe lucruri. Să modificăm statutul în ce privește alegerea președintelui partidului.

- Cred că trebuie să dăm legitimitate conducerii să-și asume rezultatele alegerilor europarlamentare

- De ce atât de repede? Pentru că timpul ne presează. De pe 11 august deja strângem semnături pentru candidatul la prezidențiale

- În momentul în care vom avea persoana care corespunde profilului de candidat pe care îl doresc alegătorii, vom stabili candidatul

- Bineînțeles că decizia o vom lua în cadrul CEx

- Votul a fost cel care a stabilit drumul pe care vom merge. Nu pot să vă spun acum un lucru anume, dar am luat pe fiecare domeniu în parte lucrurile pe care trebuie să le transpunem.

- Paul Stănescu a spus că pleacă din motive personale

- Am vorbit și aseară, azi am aflat de decizia domniei sale

- Acest lucru, comenzile, este ca și cum am vorbi același lucru de fiecare dată. Eu vă garantez că nu am comandă de la nimeni. Singura mea comandă este cea a PSD, de la forurile statutare

- Votul a demonstrat că a fost o decizie care s-a stabilit printr-un vot al majorității. Dacă rezultatul era să nu se facă acest congres, atunci țineam cont de acest vot

ora 15.45 Oprişan: Nu poţi să stai cu interimat la nesfârşit, e normal să fie organizat un congres

 

"În orice ţară civilizată din Uniunea Europeană, din care facem parte, când partidul rămâne fără preşedinte, se face congres într-o săptămână şi se rezolvă situaţia. Nu poţi să stai cu interimat la nesfârşit, să pui în practică ceea ce avem noi de făcut", a spus Oprişan la finalul şedinţei Comitetului Executiv Naţional al PSD.

El a fost întrebat despre un posibil tandem cu Viorica Dăncilă, care acum este preşedinte interimar al PSD.

"Doamna Dăncilă este o femeie extraordinară şi un om politic care are multe de spus în România", a afirmat Oprişan.  

ora 15.15 Potrivit unor surse politice, liderii PSD au decis în ședința CEX ca data congresului să fie 29 iunie, când social-democrații vor alege noul președinte al partidului.

ora  12.45 Liderul PSD Bihor: Un congres ar trebui organizat în vară, pentru desemnarea preşedintelui

Preşedintele PSD Bihor, Ioan Mang, a declarat vineri că un congres al partidului ar trebui organizat în această vară, pentru a desemna preşedintele formaţiunii, menţionând, totodată, că ar susţine-o în mod categoric pe Viorica Dăncilă pentru această funcţie.

"Părerea mea este că ar trebui în această vară (organizat congresul PSD - n.r.). (...) Undeva în iulie - august", a spus el, înainte de CExN al PSD.

Întrebat dacă ar susţine-o pe Viorica Dăncilă pentru această funcţie, el a replicat: "Categoric, da", explicând că este de preferat ca preşedintele PSD să deţină şi funcţia de prim-ministru.

"Am avut experienţa situaţiei în care premierul nu este şi preşedinte şi nu a fost de cel mai bun augur, a adăugat Mang.

Pe de altă parte, el a apreciat că liderul PSD nu ar trebui să fie persoana care candidează la preşedinţia României.

"La prezidenţiale, dacă câştigăm alegerile, rămânem fără preşedinte de partid. Dacă pierdem alegerile, după modelul Mircea Geoană, vom rămâne iar fără preşedinte şi atunci facem congrese din şase în şase luni", a arătat acesta.

Mang a mai precizat că nu exclude ideea unei candidaturi din afara partidului pentru Preşedinţia ţării. Întrebat dacă preşedintele Academiei Românie, Ioan Aurel Pop, ar fi o variantă bună, reprezentantul PSD a răspuns afirmativ, dar a adăugat că decizia nu îi aparţine.

"Da, există şi posibilitatea aceasta (a unui candidat din afara partidului - n.r.). (...) Are şi PSD (membri care să poată candida la preşedinţia României - n.r.), dar ideea ar fi să fie totuşi un om pe care să îl susţină şi alte partide. De exemplu, ALDE", a mai spus el.

ora 12.30 Paul Stănescu a demisionat din conducerea PSD

 

Potrivit unor surse, Paul Stănescu a demisionat din funcția de președinte executiv al PSD chiar la începutul ședinței CEX al PSD.

El a luat această decizie după ce Viorica Dăncilă a spus ca vrea un congres al partidului în cel mai scurt timp, adică într-o lună, aproximativ.

Paul Stănescu ar fi vrut un congres în toamnă, unde să fie ales și candidatul la prezidențiale, însă mulți lideri nu au fost de acord, susținând că va fi prea târziu.

ora 11.30 Gabriela Firea, despre posibilitatea să fie contracandidatul soțului ei la prezidențiale: ”Ar fi frumos, nu? Ce frumos ar fi”

 

Este normal să-mi spun punctul de vedere în ședință. Pot să vă spun ce decizie s-au luat la organizația de București, unde am căzut de acord că graba strică treaba. Am amânat alegerile pentru a 2-a săptămâna a lunii septembrie. Acum vrem să ne concentrăm să aflăm toate cauzele pentru care s-a înregistrat un scor aât de mic la europarlamentare. Jumătate practic din scorul înregistrat de PSD la parlamentare și locale.

Este important să venim cu un mesaj clar, că am înțeles greșeile care s-au făcut. Un congres va trebui să aibă loc pentru modificările la statut și stabilirea candidatului la prezidențiale.

Nu am auzit voci în partid care să conteste această conducere. Practic nu este un gol de putere. Când să-l organizăm? Nu trebuie să fie organizate conferințe în județe? Plus că am auzit că se pregătește o moțiune de cenzură. În loc să fim uniți vom fi din nou preocupați de alte subiecte.

Trebuie să știm cine sunt candidații, nu să facem supoziții. Eu sunt mult mai preocupată de faptul că atât primăria Capitalei și alte primării de sector au un buget mult mai mic decât cel promis. Suntem în faliment nedeclarat. Știți ce înseamnă foarte bine. În momentul în care nu mai poți să asiguri facturile. Am vorbit cu doamna prim ministru, ni s-a promis o întâlnire săptămâna viitoare. Situația este gravă. Mă preocup mai mult acest subiect.

Ar fi frumos, nu? Ce frumos ar fi. Soțul meu este un cetățean într-o țară liberă. Ca orice soție îmi susțin soțul.

ora 10.45 Niculae Bădălău: ”Nu vizez nicio funcție la congresul partidului”

 

Ministrul Economiei, Niculae Bădălău, a declarat înainte de înceăerea ședinței că nu își dorește o funcție în conducerea PSD, deoarece are treabă la minister: ”Nu vizez nicio funcție la congresul partidului”.

"Aşa cum spune Statutul, vom face un congres, probabil într-o lună - două, pentru a stabili cât mai repede programul de campanie al prezidenţialelor şi numele persoanei care va candida", a anunţat Niculae Bădălău, înainte de CExN al PSD.

Întrebat dacă la acest congres ar trebui aleasă şi o nouă conducere a PSD, el a spus: "E mai puţin important lucrul ăsta".

Fiind întrebat dacă premierul Viorica Dăncilă ar putea fi un preşedinte PSD bun şi după interimatul la conducerea formaţiunii, Bădălău a afirmat: " Doamna Viorica Dăncilă este preşedintele interimar al PSD-ul şi este un preşedinte foarte bun".

Despre posibilitatea unui candidat la prezidenţiale din afara partidului, Niculae Bădălău a arătat că există şi această posibilitate, adăugând că ar putea fi vorba despre "un intelectual de stânga".

Întrebat despre varianta ca Ion Aurel Pop să fie candidatul PSD la prezidenţiale, Bădălău a menţionat că preşedintele Academiei Române este "o persoană extrem de respectabilă".

Reporter: Ce se va întâmpla cu reforma în justiție?
Niculae Bădălău: ”Nu mă întrebați de justiție, că nu mă pricep. Eu sunt inginer, chiar nu știu de justiție. De justiție știți că nu m-am exprimat, că nu mă pricep. Și își dau așa de mulți cu părerea că nici eu nu mai înțeleg, sincer.

Reporter: Cum vă explicați votul prin care Călin Popescu Tăriceanu a scăpat cu imunitatea intactă cu ajutorul senatorilor PSD?
Niculae Bădălău: ”Mi-l explic simplu, Senatul a dat un vot.”

Reporter: Și electoratului care a cerut ca aceste cereri venite din partea DNA să nu mai fie blocate ..
Niculae Bădălău: ”A cerut electoratul despre Călin Popescu Tăriceanu? Mă îndoiesc.”

ora 10.40 Intotero: PSD ar trebui să organizeze cât mai rapid un congres pentru alegerea unei noi conduceri

 

Natalia Intotero, propusă ministru pentru Românii de Pretutindeni, a declarat vineri că, în opinia sa, Partidul Social Democrat ar trebui să organizeze cât mai rapid un congres pentru alegerea unei noi conduceri, precizând că premierul Viorica Dăncilă ar fi un bun preşedinte al PSD.

"Eu cred că într-un termen cât mai rapid ar trebui să se facă acest congres şi, bineînţeles, să intrăm în normalitate. Bineînţeles, congres pentru alegerea unei noi conduceri şi, în acelaşi timp, ne gândim la persoana care poate să candideze pentru funcţia de preşedinte", a afirmat Natalia Intotero, înainte de şedinţa Comitetului Executiv Naţional al PSD, potrivit Agerpres.

Întrebată dacă premierul Viorica Dăncilă ar fi un bun preşedinte pentru PSD, ea a răspuns: "Da, cred că doamna Viorica Dăncilă poate fi un bun preşedinte al PSD".

ora 10.00 Președintele PSD Vrancea, Marian Oprișan o laudă pe Viorica Dăncilă: 

 

”Doamna premier, prin analizele și modul în care s-a comportat în ultima perioadă a demonstrat clar că e un lider politic important, care are lucruri importante de spus despre România.” - a spus Oprișan înainte de ședință.

Reporter: Aveți intenția să candidați și dvs? Vă depuneți candidatura la congres?

Marian Oprișan: ”V-am mai spus, eu nu candidez la funcția de președinte al partidului. Și vă spun cât se poate de clar, n-ai cum să știi, pentru că, repet, în granița oricărui soldat se află bastonul de mareșal.”

Reporter: A mai avut Liviu Dragnea un baston de premier și n-a apucat să-l folosească ..

Marian Oprișan: ”....haideți să vorbim numai de bine”.

"Candidatul la alegerile prezidenţiale trebuie să fie un tip serios, un candidat serios, un om puternic, cu reale calităţi şi un om care să-şi iubească ţara şi care să respecte cu sfinţenie Constituţia. (...) PSD întotdeauna a avut candidat la prezidenţiale şi de două ori în istoria postdecembristă a avut chiar şi preşedinţia ţării", a mai afirmat Oprişan, întrebat dacă cel care va fi desemnat candidat la prezidenţiale va fi din partid sau din afara lui.

Chestionat dacă PSD ar susţine o candidatură la prezidenţiale a preşedintelui Academiei Române, Ioan Aurel Pop, el a spus că nu are această informaţie.

"Nu am această informaţie, dar domnul Aurel Pop este un mare savant, un mare intelectual şi un mare român. Dacă vrea să candideze la prezidenţiale, asta este o veste bună", a conchis Marian Oprişan.

Congresul PSD va decide candidatul la prezidențiale

 

"Data la care se va desfăşura congresul PSD va fi stabilită vineri, prin vot, în şedinţa Comitetului Executiv Naţional al partidului", a declarat, miercuri, preşedintele interimar al PSD, Viorica Dăncilă.

Ea a adăugat că doreşte ca toate deciziile în partid să fie discutate în forurile statutare, "astfel încât fiecare să ne spunem punctul de vedere, iar decizia finală să aparţină majorităţii".

Potrivit unor surse din partid, unii dintre membrii PSD susţin că ar fi necesare două congrese, primul în care să se modifice statutul partidului şi să se stabilească candidatul la alegerile prezidenţiale din toamnă şi al doilea în care să fie aleasă noua conducere a partidului.

Tot în şedinţa de vineri este posibil să se discute despre o nominalizare pentru postul de vicepremier pe probleme economice, pentru că Viorel Ştefan va pleca la Curtea Europeană de Conturi luna viitoare.

Un alt subiect care urmează să fie discutat este o remaniere mai amplă a Guvernului după moţiunea de cenzură ce urmează să fie depusă de Opoziţie, după cum a menţionat preşedintele executiv interimar al PSD, senatorul Paul Stănescu.

Stănescu a afirmat că PSD trebuie să facă în reuniunea Comitetului Executiv Naţional o analiză "profundă" a rezultatului alegerilor europarlamentare, în aceeaşi şedinţă urmând să fie discutată şi chestiunea pactului propus de preşedintele Klaus Iohannis.

Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din lume!  

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Abonați-vă gratuit la newsletter-ul Știrile Pro TV de pe WhatsApp. Primiți în fiecare zi cele mai importante știri pe telefon! 

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Tragedie! Un fotbalist român a murit la doar 19 ani
NEWS ALERT Tragedie! Un fotbalist român a murit la doar 19 ani
Citește și...
Tăriceanu: Am convenit cu premierul o analiză pe OUG 114
Tăriceanu: Am convenit cu premierul o analiză pe OUG 114

Călin Popescu-Tăriceanu a declarat joi că a convenit cu premierul Viorica Dăncilă o analiză a OUG 114, afirmând că trebuie dat un semnal clar mediului de afaceri.

Tăriceanu, despre cererea DNA: Au fost salvaţi procurorii, ca să nu se mai facă de râs
Tăriceanu, despre cererea DNA: Au fost salvaţi procurorii, ca să nu se mai facă de râs

Preşedintele Senatului, Călin Popescu-Tăriceanu, consideră că prin respingerea de către Senat a cererii DNA privind încuviinţarea urmăririi penale în cazul său procurorii "au fost salvaţi, ca să nu se mai facă de râs".

Tăriceau îl consideră nevinovat pe Meleșcanu pentru votul din diaspora. Ce propuneri are
Tăriceau îl consideră nevinovat pe Meleșcanu pentru votul din diaspora. Ce propuneri are

Liderul ALDE, Călin Popescu Tăriceanu, a făcut declarații după întâlnirea PSD-ALDE de joi.

Recomandări
Greșeala fatală făcută de Bianca, Patrizia și Cristi. S-ar fi putut salva, probabil, din calea torentului ucigaș
Greșeala fatală făcută de Bianca, Patrizia și Cristi. S-ar fi putut salva, probabil, din calea torentului ucigaș

Au fost găsite, duminică, trupurile celor două fete din România luate de ape vineri, în Italia, după o viitură pe râul Natisone.

După ani de întârzieri și miliarde pierdute, în România se lucrează pe toate tronsoanele de autostradă lipsă
După ani de întârzieri și miliarde pierdute, în România se lucrează pe toate tronsoanele de autostradă lipsă

„Pe drum spre Europa” partea I. Uniunea Europeană ne-a pus la dispoziție peste 20 de miliarde de euro din 2007 și până în prezent ca să ne modernizăm infrastructura.

Cum percep tinerii din Generația Z îmbătrânirea. „După 40 încolo deja este gata”
Cum percep tinerii din Generația Z îmbătrânirea. „După 40 încolo deja este gata”

Într-o lume în care vârsta este privită de multe ori ca o barieră, un nou studiu aduce în discuție ideea că bătrânețea reprezintă, de fapt, mai mult o problemă de percepție.