Puncte din programul lui Marine Le Pen care îngrijorează pieţele şi partenerii Franţei. Ce spune despre invazia din Rusia

Marine Le Pen
Getty

Intrarea candidatei extremei drepte franceze Marine Le Pen în turul doi al alegerilor prezidenţiale din Franţa şi posibilităţile reale ca ea să câştige scrutinul în faţa lui Emmanuel Macron generează, scrie luni agenţia EFE, informează Agerpres. 

Preferinţa naţională

''Preferinţa naţională'' susţinută de Marine Le Pen are în vedere ca, în condiţii egale, francezii să aibă prioritate în faţa străinilor (inclusiv în faţa celor din alte state ale UE) în obţinerea oricărui loc de muncă în sectorul public sau privat, dar şi în atribuirea locuinţelor sociale ori a altor prestaţii.

Străinii vor avea dreptul la asistenţă socială numai după şase ani de muncă în Franţa. Aceste dispoziţii discriminatorii contravin regulilor de bază ale UE şi Constituţiei franceze.

Protecţionism şi naţionalism economic şi de mediu

Citește și
De ce nu mai poate statul român să recupereze nimic de la Dan Voiculescu, Ovidiu Tender și Puiu Popoviciu. Sentințele care le-au salvat milionarilor peste 250 de milioane de euro

Le Pen doreşte să impună administraţiilor publice franceze să-şi încheie contractele cu companii franceze şi să naţionalizeze autostrăzile.

În politica energetică susţine naţionalizarea pieţei astfel încât francezii şi nu statele vecine să beneficieze de preţurile mai mici ale energiei nucleare. Ea vrea să prelungească durata de exploatare a reactoarelor nucleare aflate în serviciu şi să lanseze construcţia altora noi, în timp ce promite să oprească construcţia parcurilor eoliene şi să le dezafecteze pe cele existente, considerând că acestea urâţesc peisajul.

Cât despre angajamentele europene şi internaţionale de reducere a emisiilor de gaze cu efect de seră, Le Pen afirmă că, dacă ajunge preşedinte, va ajusta în fiecare an traiectoria Franţei în funcţie de ce fac la acest capitol alte ţări şi în funcţie de dorinţa francezilor şi de calitatea vieţii lor.

Oprirea ''imigraţiei necontrolate''

Le Pen consideră că în Franţa imigraţia a scăpat de sub control şi doreşte să supună unui referendum o serie de reguli menite să restrângă dreptul la azil, pe care potenţialul imigrant să-l poată solicita numai din străinătate, şi să pună capăt reîntregirilor familiale. Ea doreşte să interzică dreptul la azil pentru imigranţii clandestini şi să stabilească expulzarea lor sistematică.

Considerând vălul islamic drept un semn de integrism religios, Marine Le Pen doreşte să interzică purtarea acestui văl în orice spaţiu public.

Dreptul francez să prevaleze în faţa celui european

Marine Le Pen a renunţat în 2017 la propunerea de a scoate Franţa din zona euro, dar îşi menţine intenţii precum impunerea întâietăţii dreptului francez asupra celui european, reducerea la jumătate a contribuţiei franceze la bugetul UE, restabilirea controalelor la graniţele Franţei şi renegocierea acordurilor Schengen.

Apropierea de Putin

Marine Le Pen a fost primită la Kremlin de preşedintele Vladimir Putin în timpul campaniei electorale din 2017. După declanşarea războiului din Ucraina, ea a condamnat invazia rusă, dar consideră că pentru obţinerea păcii este nevoie de concesii faţă de Rusia şi să fie avute în vedere revendicările Moscovei, de pildă renunţarea la extinderea NATO.

Ea respinge de asemenea instituirea unui embargou asupra importurilor de petrol şi gaze din Rusia, avertizând că acesta ar afecta puterea de cumpărare a francezilor, a cărei susţinere a fost unul dintre principalele sale mesaje electorale.

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Tragedie! Un fotbalist român a murit la doar 19 ani
NEWS ALERT Tragedie! Un fotbalist român a murit la doar 19 ani
Citește și...
Primele distrugeri provocate de armele occidentale în Rusia. Kievul a lansat un atac masiv în țara lui Putin
Primele distrugeri provocate de armele occidentale în Rusia. Kievul a lansat un atac masiv în țara lui Putin

Ucraina a atacat, duminică dimineață, mai multe ținte din interiorul Rusiei, cu rachete HIMARS, de fabricație americană.

Consilier al lui Netanyahu: Planul lui Biden pentru Gaza
Consilier al lui Netanyahu: Planul lui Biden pentru Gaza "nu este o înţelegere bună", dar Israelul îl acceptă

Un consilier al premierului Benjamin Netanyahu a afirmat, duminică, că Israelul a acceptat un acord-cadru pentru aplanarea conflictului din Gaza, promovat acum de Joe Biden, deşi l-a descris ca fiind imperfect şi necesitând mult mai multă muncă.

Mesaj din inima Europei pentru Putin și Rusia: „Suntem pregătiți să apărăm fiecare centimetru pătrat din teritoriul NATO”
Mesaj din inima Europei pentru Putin și Rusia: „Suntem pregătiți să apărăm fiecare centimetru pătrat din teritoriul NATO”

Decizia recentă a NATO de a-şi consolida frontiera estică este menită să descurajeze Rusia, a declarat, duminică, cancelarul german Olaf Scholz, adăugând că ar trebui să fie clar pentru Moscova că Alianţa va fi gata să se apere dacă va fi necesar.

Recomandări
Greșeala fatală făcută de Bianca, Patrizia și Cristi. S-ar fi putut salva, probabil, din calea torentului ucigaș
Greșeala fatală făcută de Bianca, Patrizia și Cristi. S-ar fi putut salva, probabil, din calea torentului ucigaș

Au fost găsite, duminică, trupurile celor două fete din România luate de ape vineri, în Italia, după o viitură pe râul Natisone.

După ani de întârzieri și miliarde pierdute, în România se lucrează pe toate tronsoanele de autostradă lipsă
După ani de întârzieri și miliarde pierdute, în România se lucrează pe toate tronsoanele de autostradă lipsă

„Pe drum spre Europa” partea I. Uniunea Europeană ne-a pus la dispoziție peste 20 de miliarde de euro din 2007 și până în prezent ca să ne modernizăm infrastructura.

Cum percep tinerii din Generația Z îmbătrânirea. „După 40 încolo deja este gata”
Cum percep tinerii din Generația Z îmbătrânirea. „După 40 încolo deja este gata”

Într-o lume în care vârsta este privită de multe ori ca o barieră, un nou studiu aduce în discuție ideea că bătrânețea reprezintă, de fapt, mai mult o problemă de percepție.