Cum să faceți bugetul personal sau al familiei pentru a vă permite lucrurile pe care vi le doriți

×
Codul embed a fost copiat

La început de an mulți se gândesc la cure de slăbire, sport și de ce nu, chiar și o relație mai sănătoasă cu banii.

Pentru că avem tendința să fim mai motivați și să ne stabilim noi obiective, este momentul ideal să facem bugetul personal sau al familiei.

Dacă vă întâmplați să ziceți din când în când „nu știu pe ce s-au dus banii” este un semn că ar trebui să vă faceți un buget. Ce înseamnă asta? Pe scurt, să punem pe hârtie veniturile și cheltuielile, ca să vedem pe ce se duc banii și ce schimbări putem să facem ca să ne permitem lucrurile pe care ni le dorim.

Nu este deloc complicat, nu durează mult, și ideal ar fi să punem pe hârtie, pe laptop, într-un Excel, cum vrem noi. Sunt și aplicații care ne ajută să ne urmărim cheltuielile, unele se conectează inclusiv cu cardul bancar și împart cheltuielile automat pe categorii. Important e să vedem pe ce cheltuim, să fim conștienți, și ideal ar fi să facem bugetul pentru un an întreg, pentru că acest lucru ne ajută să înțelegem câte zile, săptămâni sau chiar luni muncim pentru o categorie.

Așa ar trebui să arate un buget. Prima dată trecem veniturile: salarii, chirii și așa mai departe.

Citește și
De ce nu mai poate statul român să recupereze nimic de la Dan Voiculescu, Ovidiu Tender și Puiu Popoviciu. Sentințele care le-au salvat milionarilor peste 250 de milioane de euro

Apoi banii pentru economii și investiții. Ideal ar fi 10-15% din venituri, spun specialiștii. Este adevărat că mulți nu își permit să facă asta, dar putem începe și cu sume mici... 50-100 de lei pe lună, important e să ne facem acest obicei. Aici putem trece de exemplu și dacă reușim să facem rambursări anticipate pentru creditul la casă. Pentru că e o investiție cu randament mare, putem scăpa de zeci de mii de euro de dobândă, de ani de credit.

Și e bine să le facem acum. Pentru că din nou se anunță o creștere a inflației la început de an, deci se anunță încă o perioadă dobânzi ridicate. Abia prin vară putem vedea semne de scăderi, spun specialiștii, și cum indicele IRCC se schimbă cu 6 luni întârziere, nu este exclus abia la anul să simțim scăderi de dobânzi.

Putem trece și donatii, cei care vor sa facă...

Apoi începem cu cheltuielile... întâi cele vitale, mâncarea și așa mai departe.

Și apoi celelalte cheltuieli, cum ar fi mașina. Poate mulți calculăm doar benzina pe lună, eventual și asigurările, dar trebuie să luăm în considerare și alte cheltuieli: reparații, spălat, parcare și să nu uităm de deprecierea mașinii... pentru că în fiecare an mașina își pierde din valoare. Am discutat pe această temă cu Adrian Asoltanie, trainer de educație financiară, iată de ce este important să facem bugetul pe tot anul:

Adrian Asoltanie: „Dacă vă faceți bugetul, o să observați că acolo sunt peste 50 de categorii. Unele dintre ele sunt anuale, adică foarte puțină lume spre nimeni nu se gândește prin martie, aprilie, că prin noiembrie sau octombrie o să aibă nevoie de cauciucuri de iarnă, care s-ar putea să scoată din buget vreo 2.000 lei. Impozitele, taxele, asigurările la mașină sau la casă, astea sunt cheltuieli anuale care vin brusc peste tine. Cheltuielile de Crăciun, adică oamenii sunt luați pe nepregătite de lucruri de care știam de 2.000 de ani, și iată că totuși ne ne surprind și ne dezechilibrează financiar. Că e vorba de vacanța de vară, că e vorba de mai știu eu ce, o cheltuială neprevăzută. În momentul ăla, practic o să te dezechilibreze financiar. Ori intri în datorii, ori începi să muți banii de la alte cheltuieli și începi să să faci tot felul de de complicații.”

Împărțim cheltuielile pe categorii și pentru că așa putem să vedem cât ar trebui să reprezinte fiecare din venit: 20-25% locuința, 3-5% transportul și așa mai departe.

Ultima e cea a banilor risipiți, cum sunt viciile. Ideal ar fi să fie până în 3%, dar adevărul e că de multe ori depășim, mai ales dacă e vorba de cheltuieli mici, pe care le facem des. Țigări, cafea... sunt bani care se adună lună și lună și dacă le punem pe hârtie nu este exclus să vedem că muncim o lună două pe an doar pentru această categorie. Din acest motiv este util un buget, spune Adrian Asoltanie.

Adrian Asoltanie: „Care este scopul acestui buget? Nu ca oamenii să nu-și ia mașini, să nu-și facă vacanța, să nu-și haină, să mai știu eu ce, nu? Scopul este să ne folosim banii înțelept, să-i direcționăm acolo unde avem beneficiu cel mai mare. Să înțelegem cât muncim de fapt. Că un alt lucru pe care ar trebui să-l înțelegem că noi, atunci când mergem să plătim ceva la un magazin, noi de fapt nu plătim cu bucăți de plastic sau cu cardul. Noi plătim cu bucăți din viața noastră, cu timpul nostru, cu energia noastră, cu educația, cu răbdarea, cu stresul, cu munca. Scopul bugetului este să-ți direcționezi banii către ce contează cu adevărat pentru tine, că e vorba de educația copilului, că e vorba de siguranța și sănătatea ta, că e vorba de un avans pentru o proprietate pe care vrei să ți-o cumperi, că e vorba de o o investiție, orice. Important este să legi bugetul și deciziile tale financiara de un obiectiv financiar.”

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Tragedie! Un fotbalist român a murit la doar 19 ani
NEWS ALERT Tragedie! Un fotbalist român a murit la doar 19 ani
Citește și...
Ce fonduri europene și naționale poți accesa pentru afacerea ta
Ce fonduri europene și naționale poți accesa pentru afacerea ta

Până în 2030, România ar putea accesa peste 80 de miliarde de euro, o oportunitate cu care țara noastră nu s-a mai întâlnit până în prezent, spune Oana Bâra, coordonator programe europene BCR, la emisiunea iBani, prezentată de Ștefana Todică.

Se apropie Ziua Copilului, iar cel mai bun cadou ar fi o investiție în viitorul lui. Ce conturi speciale de economii există
Se apropie Ziua Copilului, iar cel mai bun cadou ar fi o investiție în viitorul lui. Ce conturi speciale de economii există

Se apropie Ziua Copilului, iar dacă sunteți în căutarea cadoului perfect pentru cei mici ați mai putea adăuga ceva pe lângă jucării. De pildă, puteți pune bani deoparte pentru viitorul lor și să îi investiți.  

Documentul care trebuie depus obligatoriu la ANAF. Cei vizați mai au la dispoziție doar 7 zile
Documentul care trebuie depus obligatoriu la ANAF. Cei vizați mai au la dispoziție doar 7 zile

Sunt ultimele zile în care cei care obțin bani din alte surse în afară de salarii pot declara veniturile la ANAF, pentru a plăti impozitele datorate statului.

Recomandări
Greșeala fatală făcută de Bianca, Patrizia și Cristi. S-ar fi putut salva, probabil, din calea torentului ucigaș
Greșeala fatală făcută de Bianca, Patrizia și Cristi. S-ar fi putut salva, probabil, din calea torentului ucigaș

Au fost găsite, duminică, trupurile celor două fete din România luate de ape vineri, în Italia, după o viitură pe râul Natisone.

După ani de întârzieri și miliarde pierdute, în România se lucrează pe toate tronsoanele de autostradă lipsă
După ani de întârzieri și miliarde pierdute, în România se lucrează pe toate tronsoanele de autostradă lipsă

„Pe drum spre Europa” partea I. Uniunea Europeană ne-a pus la dispoziție peste 20 de miliarde de euro din 2007 și până în prezent ca să ne modernizăm infrastructura.

Cum percep tinerii din Generația Z îmbătrânirea. „După 40 încolo deja este gata”
Cum percep tinerii din Generația Z îmbătrânirea. „După 40 încolo deja este gata”

Într-o lume în care vârsta este privită de multe ori ca o barieră, un nou studiu aduce în discuție ideea că bătrânețea reprezintă, de fapt, mai mult o problemă de percepție.