O monedă de aur găsită acum mai bine de 300 de ani în Transilvania ar putea schimba istoria antică. Explicația cercetătorilor

×
Codul embed a fost copiat

O monedă de aur găsită acum mai bine de 300 de ani în Transilvania ar putea schimba istoria antică, așa cum am învățat-o la școală.

Moneda, care poartă chipul unui bărbat încoronat cu numele Sponsian, a fost considerată de-a lungul vremii un fals grosolan. Dar un grup de cercetători din Marea Britanie au studiat-o îndelung și susțin că e reală. Astfel - spun ei - moneda ar certifica exisța unui împărat care, pentru scurt timp, a dominat teritoriile Daciei după cucerirea romană. Alți cercetători contestă însă opiniile britanicilor.

Moneda cu chipul misteriosului împărat Sponsian se află în Muzeul Brunkental din Sibiu și este una dintre cele șase descoperite în Transilvania la începutul secolului al XVIII-lea.

Un istoric al acelor vremuri a susținut că sunt false și nimeni nu a fost interesat atunci să le studieze. Acum doi ani - în schimb - un cercetător de la University College of London le-a supus unor analize spectrografice și a ajuns la concluzia că sunt autentice.

Paul Pearson, profesor University College of London:
„Am observat că suprafața monedelor este foarte uzată, uzură care apare pe monedele în circulație o lungă perioadă de timp. Tiparul acestor urme de uzură este identic cu aceeași uzură întâlnită pe monedele cunoscute care circulau în epoca romană. Analizele ne dovedesc că aceste monede au fost îngropate și nu sunt niște falsuri.”

Dacă monedele sunt autentice, înseamnă și că personajul reprezentat pe ele - împăratul Sponsian - a existat, spune profesorul din Londra. Tot el susține că Sponsian ar putea fi un comandant militar trimis în Provincia Dacia după cucerirea romană, care și-a arogat titlul imperial și a bătut moneda.

Citește și
De ce nu mai poate statul român să recupereze nimic de la Dan Voiculescu, Ovidiu Tender și Puiu Popoviciu. Sentințele care le-au salvat milionarilor peste 250 de milioane de euro

Gabriel Rustoiu, director Muzeul Național al Unirii Alba Iulia: „Există în istoria anarhiei romane o serie de generali care se răzvrătesc, se autointitulează împărați, sunt războaie între ei, sunt împărați care domnesc doar câteva luni. Dacă într-adevăr moneda ar fi veritabilă într-adevărat se schimbă istoria Daciei și a Imperiului Roman până la urmă că se intitulează împărat roman, dar izvoarele scrise și alte dovezi în acest sens nu există.”

Ipoteza existenţei unui împărat care ar fi stăpânit Provincia Romană Dacia este un punct de pornire pentru cercetări viitoare, susțin istoricii români.

Raluca Maria Teodorescu, șef secția Istorie a Muzeului Brukenthal: „Nu putem sub nici o formă să confirmăm că acest Sponsian a fost un împărat roman. Nu este inclus în nici un studiu istoric serios până în momentul de față.”

Alexandru Chituță, Muzeul Național Brukenthal: „Așteptăm toți specialiștii să vină, să cerceteze și să elucideze cazul dacă Sponsian este un mit sau chiar a existat și este un personaj istoric.”

Mica monedă de aur care a aprins imaginația istoricilor poate fi văzută la Muzeul Naţional Brukenthal din Sibiu. Alte patru similare se află la muzeul Hunterian din Glasgow, iar o a cincea este într-o colecţie la Viena.

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Tragedie! Un fotbalist român a murit la doar 19 ani
NEWS ALERT Tragedie! Un fotbalist român a murit la doar 19 ani
Citește și...
Seceta extremă din Irak a scos la iveală un oraș vechi de 3.400 de ani. GALERIE FOTO
Seceta extremă din Irak a scos la iveală un oraș vechi de 3.400 de ani. GALERIE FOTO

Arheologii au descoperit un oraș antic din epoca bronzului din Irak, care a ieșit la iveală în urma unei secete extreme cauzată de criza climatică.

Recomandări
Greșeala fatală făcută de Bianca, Patrizia și Cristi. S-ar fi putut salva, probabil, din calea torentului ucigaș
Greșeala fatală făcută de Bianca, Patrizia și Cristi. S-ar fi putut salva, probabil, din calea torentului ucigaș

Au fost găsite, duminică, trupurile celor două fete din România luate de ape vineri, în Italia, după o viitură pe râul Natisone.

După ani de întârzieri și miliarde pierdute, în România se lucrează pe toate tronsoanele de autostradă lipsă
După ani de întârzieri și miliarde pierdute, în România se lucrează pe toate tronsoanele de autostradă lipsă

„Pe drum spre Europa” partea I. Uniunea Europeană ne-a pus la dispoziție peste 20 de miliarde de euro din 2007 și până în prezent ca să ne modernizăm infrastructura.

Cum percep tinerii din Generația Z îmbătrânirea. „După 40 încolo deja este gata”
Cum percep tinerii din Generația Z îmbătrânirea. „După 40 încolo deja este gata”

Într-o lume în care vârsta este privită de multe ori ca o barieră, un nou studiu aduce în discuție ideea că bătrânețea reprezintă, de fapt, mai mult o problemă de percepție.