Eclipsă parțială de Lună, vizibilă în România, pe 28 octombrie 2023: la ce oră va fi apogeul

eclipsa de luna
Shutterstock

Eclipsa parțială de lună care va avea loc pe data de 28 octombrie 2023 este unul dintre cele mai așteptate evenimente astronomice din anul 2023. Iată tot ce trebuie să știi despre acest fenomen.

Pe data de 28 octombrie 2023, se va produce un eveniment astronomic remarcabil: Eclipsa parțială de lună. În cursul nopții de 28 spre 29 octombrie, cei pasionați de astfel de fenomene vor putea observa o parte a lunii acoperită de umbra Pământului. Această eclipsă va avea loc în constelația Berbec, iar Luna va fi însoțită de planeta Jupiter, care se va afla în partea stângă a sa.

Eclipsă parțială de Lună pe 28 octombrie 2023

Eclipsa de lună din 28 octombrie nu este doar un eveniment astronomic deosebit, ci și unul cu semnificație astrologică.

În ce interval va fi vizibilă

Conform informațiilor furnizate de Observatorul Astronomic "Amiral Vasile Urseanu", fenomenul va începe la ora 21:02, odată cu intrarea lunii în penumbră, la două ore după răsăritul acesteia.

Deoarece umbra Pământului nu este foarte densă, Luna nu își va schimba în mod semnificativ culoarea. Pe măsură ce se apropie de punctul maxim al eclipsării, partea de jos a lunii va experimenta o ușoară schimbare de culoare, în jurul orei 22:00.

Citește și
De ce nu mai poate statul român să recupereze nimic de la Dan Voiculescu, Ovidiu Tender și Puiu Popoviciu. Sentințele care le-au salvat milionarilor peste 250 de milioane de euro

Maximul va avea loc la ora 23:14, când Luna va fi în întregime în penumbră și aproximativ 7% în umbra Pământului. La acea oră, Luna va fi vizibilă în partea de sus a cerului, spre sud-est.

Ulterior, Luna își va recăpăta treptat strălucirea și culoarea, ieșind complet din umbra Pământului la ora 23:53 și din penumbră la ora 01:27. Eclipsa parțială de lună va fi vizibilă și în mare parte din Africa, Orientul Mijlociu și Asia.

Cum se formează o eclipsă de lună

Mecanismul eclipselor de Lună poate fi explicat prin faptul că Pământul, ca un corp opac iluminat de Soare, proiectează în urma sa un con de umbră și un con de penumbră. Luna, care nu are lumină proprie, nu mai este iluminată de fiecare dată când intră în umbra Pământului.

Eclipsa de Lună poate fi parțială sau totală, prin umbra sau prin penumbră, în funcție de modul în care Luna intersectează conul de umbră sau conul de penumbră.

Pentru ca o astfel de eclipsă să aibă loc, este necesar ca cele trei corpuri cerești - Soarele, Pământul și Luna - să fie aproximativ pe aceeași direcție. Deoarece orbita Lunii are o înclinație medie de 5°9′ față de orbita Pământului, o eclipsă de Lună are loc doar atunci când două condiții sunt îndeplinite simultan: Luna să fie în faza de Lună plină (adica în opoziție cu Soarele) și poziția sa pe orbită să fie aproape de linia de intersecție a orbitei sale cu cea a Pământului. În cazul unei eclipse totale, latitudinea astronomică a Lunii nu trebuie să depășească 25,7 de minute de arc.

În aceste condiții, eclipsa are loc în mod cert, deoarece lungimea teoretică a conului de umbră al Pământului este de 217 de raze terestre, iar distanța medie a Lunii față de Pământ nu depășește 66 de raze terestre. De asemenea, secțiunea conului de umbră al Pământului la această distanță este de 0,25 de raze terestre, iar raza Lunii este de 3/11 din raza Pământului.

În realitate, datorită fenomenului de refracție, lungimea conului de umbră al Pământului este de 42 de raze terestre, ceea ce face ca în cazul unei eclipse totale de Lună să nu fie posibilă o întunecare completă a acesteia.

Astfel, Luna este încă iluminată de razele solare care trec prin straturile inferioare ale atmosferei terestre. Aceste raze luminoase pătrund în conul de umbră datorită refracției, astfel încât Luna eclipsată nu devine complet invizibilă, ci prezintă aspectul unui disc luminat de o lumină slabă de culoare roșiatică.

Pe lângă faptul că aceste fenomene sunt spectaculoase, eclipsele de Lună furnizează specialiștilor informații despre atmosfera Pământului, gradul de poluare, efectele radiației solare asupra atmosferei și altele. Luna acționează ca un ecran pe care putem "citi" particularitățile atmosferei Pământului.

Eclipsele de Lună sunt, de asemenea, utilizate pentru a măsura viteza de răcire a scoarței lunare în perioada în care aceasta este lipsită de căldura Soarelui.

Cum să o vezi mai bine

Pentru a vedea mai clar o eclipsă parțială de lună, specialiștii recomandă să găsiți un loc cu o vizibilitate bună către cer, departe de sursele de lumină artificială, cum ar fi luminile orașului, etc. Un cer senin și lipsit de nori va oferi cea mai bună șansă de a observa fenomenul în detaliu.

De asemenea, puteți folosi un binoclu sau un telescop pentru a amplifica imaginea și a observa mai bine detaliile eclipsei parțiale. Aceste instrumente pot oferi o perspectivă mai apropiată și mai clară asupra Lunii și a umbrei Pământului care o acoperă.

Este important să aveți răbdare și să vă bucurați de întregul spectacol al eclipsei, de la început până la sfârșitul acesteia. În timpul maximului, veți putea observa cel mai bine efectul umbrei Pământului asupra Lunii. Reamintim că în cazul eclipsei parțiale de lună care va avea loc pe 28 octombrie 2023, maximul va avea loc la ora 23:14.

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Tragedie! Un fotbalist român a murit la doar 19 ani
NEWS ALERT Tragedie! Un fotbalist român a murit la doar 19 ani
Citește și...
Bookfest 2024: Ficțiunea și poveștile pentru copii au fost vedetele târgului de carte
Bookfest 2024: Ficțiunea și poveștile pentru copii au fost vedetele târgului de carte

A fost un weekend plin pentru cei care iubesc să citească și au ajuns la Bookfest, unul dintre cele mai mari târguri de carte de la noi, organizat în Capitală.  

Peste 60.000 de turiști au ajuns pe litoral în primul weekend din iunie. Ce prețuri i-au întâmpinat la malul mării
Peste 60.000 de turiști au ajuns pe litoral în primul weekend din iunie. Ce prețuri i-au întâmpinat la malul mării

Peste 60.000 de turiști s-au bucurat în acest weekend de vremea bună de pe litoral, mai mulți ca anul trecut în primul weekend din iunie.

Un bărbat din Vaslui a încercat să verifice o butelie plină de gaz folosind flacăra deschisă. Ce a urmat
Un bărbat din Vaslui a încercat să verifice o butelie plină de gaz folosind flacăra deschisă. Ce a urmat

Un bărbat în vârstă de 43 de ani a fost rănit, duminică, într-o explozie urmată de incendiu, au informat reprezentanţii Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Vaslui.

Recomandări
Greșeala fatală făcută de Bianca, Patrizia și Cristi. S-ar fi putut salva, probabil, din calea torentului ucigaș
Greșeala fatală făcută de Bianca, Patrizia și Cristi. S-ar fi putut salva, probabil, din calea torentului ucigaș

Au fost găsite, duminică, trupurile celor două fete din România luate de ape vineri, în Italia, după o viitură pe râul Natisone.

După ani de întârzieri și miliarde pierdute, în România se lucrează pe toate tronsoanele de autostradă lipsă
După ani de întârzieri și miliarde pierdute, în România se lucrează pe toate tronsoanele de autostradă lipsă

„Pe drum spre Europa” partea I. Uniunea Europeană ne-a pus la dispoziție peste 20 de miliarde de euro din 2007 și până în prezent ca să ne modernizăm infrastructura.

Cum percep tinerii din Generația Z îmbătrânirea. „După 40 încolo deja este gata”
Cum percep tinerii din Generația Z îmbătrânirea. „După 40 încolo deja este gata”

Într-o lume în care vârsta este privită de multe ori ca o barieră, un nou studiu aduce în discuție ideea că bătrânețea reprezintă, de fapt, mai mult o problemă de percepție.