Contestarea amenzii judiciare în 2024: ce spune legea și care este procedura, pas cu pas

O femeie și-a dat pantalonii jos în fața judecătorului, la un proces din Iași. Amenda primită
StirilePROTV

Amenda judiciară este o penalitate impusă unei persoane care a comis o greșeală sau o încălcare în timpul procesului legal.

 Pentru a înțelege mai bine ce înseamnă acest lucru, putem imagina că este o "pedeapsă" sau o "sancțiune" pe care o primești dacă încalci regulile atunci când ești implicat într-un proces de judecată sau într-o situație legală. Dar cum faci să contești o amendă judiciară?

Legea privind contestarea amenzii judiciare

Amenzile judiciare pot fi aplicate pe tot parcursul unui proces penal atât persoanelor fizice, cât și celor juridice, pentru încălcarea regulilor legale stabilite în articolul 283 din Codul de Procedură Penală.

Aceste amenzi sunt impuse fie de către organul de urmărire penală printr-o ordonanță, fie de către diferite instanțe judiciare prin încheiere sau, după caz, prin sentință sau decizie.

Contestația privind amenzile judiciare reprezintă un mijloc legal prin care se rezolvă anumite aspecte limitative prevăzute în Codul de Procedură Penală, care apar în timpul executării amenzilor judiciare impuse prin hotărâri penale definitive. Această contestație se referă la aspectele civile și la amenzile judiciare, conform articolelor 600-601 din codul respectiv.

Citește și
De ce nu mai poate statul român să recupereze nimic de la Dan Voiculescu, Ovidiu Tender și Puiu Popoviciu. Sentințele care le-au salvat milionarilor peste 250 de milioane de euro

În funcție de natura contestației, competența aparține instanței de executare sau instanței care a emis hotărârea respectivă.

Dacă există nelămuriri referitoare la o hotărâre pronunțată în apel sau în recurs, competența aparține instanței de apel sau Înaltei Curți de Casație și Justiție. În cazul contestației la executare care se referă doar la aspectele penale, procedura este similară celei pentru contestarea dispozițiilor penale.

Contestația împotriva actelor de executare este soluționată de instanța civilă conform legilor civile aplicabile. Această contestație referitoare la amenzile judiciare este de competența instanței care a emis amenzile și este soluționată în conformitate cu regulile de procedură aplicabile.

Model de contestație

Iată un model de contestație a amenzii judiciare. Aceasta trebuie completată și trimisă instanței.

Model Cerere de anulare sau reducere a amenzii judiciare

Sediul materiei:

Art. 284 C. proc. pen.

Domnule/Doamna Preşedinte,

Subsemnatul/subsemnata … (nume, prenume, CNP, domiciliu/reședință), în calitate de ..., în dosarul penal nr. …, în temeiul art. 284 C. proc. pen., în termen legal, vă solicit

ANULAREA/REDUCEREA AMENZII JUDICIARE

aplicată prin ordonanţa cu nr. … din data de … de către organul de cercetare penală …/ de procurorul din cadrul … în dosarul nr … al Parchetului de pe lângă Judecătoria …/Tribunalul …/Curtea de Apel …/Înalta Curte de Casație și Justiție/DNA/DIICOT/ de judecătorul de drepturi şi libertăţi/ de judecătorul de cameră preliminară din cadrul Judecătoriei …/Tribunalului…/Curții de Apel …/Înaltei Curți de Casație și Justiție / de instanţa de judecată, prin încheierea din data de … pronunţată în dosarul nr. … al …

În fapt, la data de … am fost amendat pentru abaterea judiciară prevăzută la art. 283 alin. (…) lit. …) C. proc. pen. constând în aceea că … (expunerea motivelor aplicării amenzii judiciare).

În mod eronat s-a apreciat că am săvârșit abaterea judiciară menționată, întrucât … (expunerea motivelor formulării cererii de anulare a amenzii judiciare) [2] /Apreciez că în raport de abaterea săvârșită, cuantumul amenzii judiciare aplicate este excesiv întrucât …(expunerea motivelor formulării cererii de reducere a amenzii judiciare)

În dovedirea cererii, ataşez prezentei următoarele înscrisuri …

Faţă de motivele enunţate şi de actele doveditoare, pe care le anexez prezentei, vă solicit să admiteţi cererea şi să dispuneţi … (anularea amenzii judiciare aplicate sau reducerea amenzii judiciare, în funcţie de motivele invocate)

Data, Semnătura,

Domnului/Doamnei Judecător de drepturi şi libertăţi din cadrul Judecătoriei …/Tribunalului …/Curții de Apel …/Înaltei Curți de Casaţie şi Justiţie

sau

Domnului/Doamnei Judecător de cameră preliminară din cadrul Judecătoriei …/Tribunalului …/Curții de Apel …/Înaltei Curți de Casaţie şi Justiției

sau

Domnului/Doamnei Președinte al Judecătoriei …/Tribunalului …/Curții de Apel …/Înaltei Curți de Casaţie şi Justiţie.

Cererea se formulează în termen de 10 zile de la comunicarea ordonanţei sau încheierii de amendare.

Procedura privind contestația amenzii

Amenzile judiciare sunt sancțiuni impuse în timpul procesului penal persoanelor fizice sau juridice pentru încălcarea regulilor legale. Ele sunt aplicate de organul de urmărire penală printr-o ordonanță sau de către diferite instanțe judiciare prin încheiere.

Persoana amendată are dreptul să conteste sau să ceară reducerea amenzii în termen de 10 zile de la comunicarea ordonanței sau a încheierii de amendare. Dacă justifică lipsa de la îndeplinirea obligației, instanța poate decide anularea sau reducerea amenzii.

Contestația împotriva amenzii aplicate prin ordonanță este soluționată de judecătorul de drepturi și libertăți, iar cea împotriva amenzii aplicate prin încheiere este soluționată de un alt judecător de drepturi și libertăți sau de un alt judecător de cameră preliminară ori de un alt complet.

Lipsa nejustificată a avocatului desemnat din oficiu la un termen de judecată, fără asigurarea substituirii, nu poate fi sancționată cu aplicarea unei amenzi judiciare în cazul în care nu s-a asigurat exercitarea deplină a tuturor drepturilor procesuale.

Persoana amendată trebuie să depună o cerere de contestare a amenzii în termen de 10 zile de la comunicarea ordonanței sau încheierii de amendare.

În cererea de contestație, persoana amendată trebuie să prezinte motivele pentru care consideră că amenda ar trebui anulată sau redusă. Aceste motive pot include, de exemplu, justificarea lipsei de la îndeplinirea obligației sau argumente privind nelegalitatea sau excesul de zel în aplicarea amenzii.

Instanța competentă, de obicei judecătorul de drepturi și libertăți sau alt judecător desemnat, va examina contestația și va lua în considerare argumentele prezentate de persoana amendată.

Pe baza analizei contestației și a probelor prezentate, instanța va emite o decizie privind anularea, menținerea sau reducerea amenzii. Această decizie este comunicată părților implicate.

Dacă instanța decide anularea sau reducerea amenzii, organul competent va lua măsurile necesare pentru aplicarea deciziei. În cazul în care amenda a fost deja plătită, se vor face demersurile pentru restituirea sumei corespunzătoare.

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Tragedie! Un fotbalist român a murit la doar 19 ani
NEWS ALERT Tragedie! Un fotbalist român a murit la doar 19 ani
Citește și...
Bookfest 2024: Ficțiunea și poveștile pentru copii au fost vedetele târgului de carte
Bookfest 2024: Ficțiunea și poveștile pentru copii au fost vedetele târgului de carte

A fost un weekend plin pentru cei care iubesc să citească și au ajuns la Bookfest, unul dintre cele mai mari târguri de carte de la noi, organizat în Capitală.  

Peste 60.000 de turiști au ajuns pe litoral în primul weekend din iunie. Ce prețuri i-au întâmpinat la malul mării
Peste 60.000 de turiști au ajuns pe litoral în primul weekend din iunie. Ce prețuri i-au întâmpinat la malul mării

Peste 60.000 de turiști s-au bucurat în acest weekend de vremea bună de pe litoral, mai mulți ca anul trecut în primul weekend din iunie.

Un bărbat din Vaslui a încercat să verifice o butelie plină de gaz folosind flacăra deschisă. Ce a urmat
Un bărbat din Vaslui a încercat să verifice o butelie plină de gaz folosind flacăra deschisă. Ce a urmat

Un bărbat în vârstă de 43 de ani a fost rănit, duminică, într-o explozie urmată de incendiu, au informat reprezentanţii Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Vaslui.

Recomandări
Greșeala fatală făcută de Bianca, Patrizia și Cristi. S-ar fi putut salva, probabil, din calea torentului ucigaș
Greșeala fatală făcută de Bianca, Patrizia și Cristi. S-ar fi putut salva, probabil, din calea torentului ucigaș

Au fost găsite, duminică, trupurile celor două fete din România luate de ape vineri, în Italia, după o viitură pe râul Natisone.

După ani de întârzieri și miliarde pierdute, în România se lucrează pe toate tronsoanele de autostradă lipsă
După ani de întârzieri și miliarde pierdute, în România se lucrează pe toate tronsoanele de autostradă lipsă

„Pe drum spre Europa” partea I. Uniunea Europeană ne-a pus la dispoziție peste 20 de miliarde de euro din 2007 și până în prezent ca să ne modernizăm infrastructura.

Cum percep tinerii din Generația Z îmbătrânirea. „După 40 încolo deja este gata”
Cum percep tinerii din Generația Z îmbătrânirea. „După 40 încolo deja este gata”

Într-o lume în care vârsta este privită de multe ori ca o barieră, un nou studiu aduce în discuție ideea că bătrânețea reprezintă, de fapt, mai mult o problemă de percepție.