Cine sunt cei mai darnici români atunci când merg la restaurant. Majoritatea lasă bacșiș ospătarilor

×
Codul embed a fost copiat

Fie că îi spun ciubuc sau bacșiș, cei mai mulți români lasă o mică atenție ospătarilor atunci când ies în oraș.

Amabilitatea chelnerilor și calitatea mâncării contează cel mai mult atunci când clientul socotește cât să lase în plus, pe lângă nota de plată.

Un studiu recent - făcut de o platformă de rezervări în restaurante - arată că Dobrogenii sunt românii cu cea mai mare dare de mână. Pe de altă parte, la noi s-a încercat de mai multe ori legiferarea bacșișului, însă fără succes până acum.

În Dobrogea trăiesc cei mai darnici români. 70 la sută dintre ei lasă celor care îi servesc un bacșiș de cel puțîn 10 la sută din valoarea notei de plată.

„Mă motivează calitatea restaurantului, a ospătarilor care mă servesc, mâncarea, felul în care vorbesc, în care se comportă”, a spus clientul unui restaurant din Constanța.

Citește și
certificat
Biriş (HORA): Dacă intră 20 de clienţi în restaurant cu acelaşi certificat verde, nu am dreptul să îi legitimez
De ce nu mai poate statul român să recupereze nimic de la Dan Voiculescu, Ovidiu Tender și Puiu Popoviciu. Sentințele care le-au salvat milionarilor peste 250 de milioane de euro

„În medie, ce să zic, 20 la sută, cam pe acolo”, spune un alt client.

„Clienții dobrogeni sunt mai înțelegători și au și cultul acesta al bacșișului ca să zic așa. Fiind o zonă turistică, având foarte multe cunoștințe ei la rândul lor în zona restaurantelor și în zona HoReCa sunt mai darnici”, a declarat șeful de sală al restaurantului.

Dărnicia românilor scade cu cât de apropiem de vestul țării. Aici, doar 46 la sută dintre cei care au participat la studiu au spus că lasă ciubuc 10 procente.

Ce își dorește clientul de la ospătar ca să îi lase un bacșiș pe măsură? De la ospătar atenție, amabilitate și promtitudine”, spune o tânără din Timișoara.

Am avut situații în care a spus nu am acum să îți las, dar îți las data viitoare”, a transmis un ospătar.

În Transilvania, clienții sunt puțin mai generoși.

Maramureșenii și cei din Tansilvania, în medie, de două ori pe săptămână, mănâncă în oraș sau mai ies în baruri. Dacă frecventezi un local sau altele de 2-3 ori pe săptămână, cu siguranță 30%, cât declara dobrogenii, e mult să lași”, a explicat un sociolog din Cluj.

Cu cât mergem mai mult spre est intervine acea cultură balcanică a bacșișului. Și atunci oamenii au mult mai mult înrădăcinată această idee”, a declarat președintele Asociației Patronale Horetim din Timișoara.

84 la sută dintre români, indiferent de vârstă sau venit, lasă ceva ospătarilor, atunci când ies în oraș.

-10% din valoarea notei - 55%

-5% sau mai puțin - 30%

-15% sau mai mult - 9%

-Nu lasă deloc - 6

Valoarea ciubucului crește cu cât restaurantul este mai luxos sau aproape de centru.

Sunt trei mari motive: se regăsește calitatea serviciilor, cum sunt serviți oamenii când merg la restaurant, un al doilea motiv este că pur și simplu nu au bani cash, și un alt motiv foarte interesat este că oamenii nu vor să lase bacșiș dacă nu au cash decât 1-2 lei”, a declarat Raul Sideriaș, fondatorul Platformei de Rezervări din Cluj.

În România s-a încercat impozitarea bacșișului, prima dată în 2015, dar legea nu a putut fi implementată.

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Tragedie! Un fotbalist român a murit la doar 19 ani
NEWS ALERT Tragedie! Un fotbalist român a murit la doar 19 ani
Citește și...
Dați afară din restaurant pentru că purtau mască de protecție
Dați afară din restaurant pentru că purtau mască de protecție

Un cuplu din Texas a fost dat afară dintr-un restaurant pe motiv că purtau mască de protecție. Motivul? Proprietarul restaurantului nu crede în importanța măștii.

Biriş (HORA): Dacă intră 20 de clienţi în restaurant cu acelaşi certificat verde, nu am dreptul să îi legitimez
Biriş (HORA): Dacă intră 20 de clienţi în restaurant cu acelaşi certificat verde, nu am dreptul să îi legitimez

Operatorii de restaurante nu au dreptul să legitimeze clienţii şi prin urmare nici să verifice dacă certificatele verzi sunt în realitate ale acestora, a declarat preşedintele Organizaţiei Patronale a Hotelurilor şi Restaurantelor din România, Ion Biriş.

Recomandări
Greșeala fatală făcută de Bianca, Patrizia și Cristi. S-ar fi putut salva, probabil, din calea torentului ucigaș
Greșeala fatală făcută de Bianca, Patrizia și Cristi. S-ar fi putut salva, probabil, din calea torentului ucigaș

Au fost găsite, duminică, trupurile celor două fete din România luate de ape vineri, în Italia, după o viitură pe râul Natisone.

După ani de întârzieri și miliarde pierdute, în România se lucrează pe toate tronsoanele de autostradă lipsă
După ani de întârzieri și miliarde pierdute, în România se lucrează pe toate tronsoanele de autostradă lipsă

„Pe drum spre Europa” partea I. Uniunea Europeană ne-a pus la dispoziție peste 20 de miliarde de euro din 2007 și până în prezent ca să ne modernizăm infrastructura.

Scandal electoral și bătăi de stradă la Belciugatele. Echipa PSD s-a confruntat dur cu cea a PNL. Poliția a intervenit
Scandal electoral și bătăi de stradă la Belciugatele. Echipa PSD s-a confruntat dur cu cea a PNL. Poliția a intervenit

Primarul și viceprimarul PSD din comuna Belciugatele au fost implicați într-un scandal electoral care s-a lăsat cu intervenția Poliției și a Ambulanței.