PNL a votat pentru începerea oficială a negocierilor cu PSD pentru formarea guvernului

×
Codul embed a fost copiat

Conducerea PNL a votat, luni, în şedinţa Biroului Politic Naţional, începerea oficială a negocierilor cu PSD pentru formarea Guvernului, liberalii dorind ca până la 1 decembrie Executivul să fie învestit.

 

CITIȚI în acest articol: 

-► Cronologia evenimentelor de astăzi - LIVE UPDATE
-► PNL Harghita susţine formarea unui guvern alături de USR
-► PNL Dâmbovița anunţă că va vota împotriva unei coaliţii cu PSD
-► PNL Argeş se pronunţă pentru refacerea coaliţiei cu USR
-► Rareş Bogdan: PNL va da premierul şi va veni cu o propunere de ministru al Justiţiei
-► PSD a decis să înceapă negocierile cu PNL, UDMR şi minorităţi pentru formarea unui guvern
-►Cîțu: E crucial ca PNL să păstreze Finanțele. Propunerea PNL de premier este președintele partidului
-► Senatorul PSD Gabriela Firea: Putem intra într-o coaliție de guvernare cu PNL, cu anumite condiții
-► Ciolacu: Negocierile cu PNL, conform ponderilor parlamentare

Săptămâna trecută, în prima și singura lor discuție oficială, liderii PNL și PSD au îngropat securea războiului și au dat de înțeles că sunt gata să accepte o colaborare într-un guvern de coaliție.

Citește și
sigla PSD
Primele nume de miniştri discutate în PSD. Cine ar prelua şefia Camerei Deputaţilor
De ce nu mai poate statul român să recupereze nimic de la Dan Voiculescu, Ovidiu Tender și Puiu Popoviciu. Sentințele care le-au salvat milionarilor peste 250 de milioane de euro

Varianta "B" a liberalilor pentru a continua guvernarea ar fi refacerea alianței cu USR. Însă, după discuțiile de săptămâna trecută dintre reprezentanții celor două formațiuni, atmosfera în fosta coaliție a rămas glacială, semn că sunt șanse tot mai mici ca foștii parteneri să se împace.

În cazul în care PNL decide să dea mâna cu PSD pentru a forma noul guvern, urmează negocieri detaliate pentru împarțirea portofoliilor și, cel mai important, pentru stabilirea primului ministru.

Social democratii par să fi decis deja să intre în joc alături de PNL. Potrivit unor surse social-democrate, PSD nu mai cere, în negocierile cu PNL, funcția de premier pentru Marcel Ciolacu. Acesta ar prefera să rămână președinte al Camerei Deputaților, însă, în schimb, PSD va cere la negocieri ministere ”de forță” (Interne, Finanțe, Economie, etc.).

Marcel Ciolacu a declarat că, în preconizata construcţie politică, ar mai trebui atrase UDMR şi minorităţile naţionale.

 

Cronologia evenimentelor, luni, 8 noiembrie:

 

ora 22:45  Reuniți în ședința care a durat mai bine de 4 ore, liderii PNL au decis să continue negocierile cu PSD pentru formarea noului Guvern. Pe surse, 48 de lideri au votat pentru o guvernare cu PSD, iar 22 s-au pronunțat impotriva unei astfel de decizii, și preferă să fie continuate și discuțiile cu USR.
 
Printre cei care s-au opus au fost Dan Motreanu, Cristian Băcanu, Ciprian Ciucu, Monica Anisie, Ludovic Orban, Antonel Tănase, Eugen Pârvulescu, Raluca Turcan.
 
Atmosfera la Vila Lac nu a fost una tocmai liniștită. Câțiva protestatari s-au strâns în fața porților cu suluri de hârtie igienica și au scandat împotriva PSD și PNL.
 
De aceeași părere este și fostul presedinte al partidului, Ludovic Orban care a spus că dacă PNL va faca o coaliție cu PSD ar însemna o trădare a electoratului.
 
 
ora 14.35 PNL Harghita susţine formarea unui guvern alături de USR PLUS şi UDMR

Organizaţia PNL Harghita susţine formarea de către liberali a unui nou guvern alături de USR PLUS şi UDMR, cu un premier liberal, a declarat, pentru Agerpres, liderul organizaţiei, Sebastian Buzilă.

Potrivit sursei citate, decizia a fost luată în Biroul Politic Judeţean, iar liberalii harghiteni vor vota în consecinţă în Biroul Politic Naţional.

"Biroul Politic Judeţean Harghita susţine formarea unui guvern cu premier PNL alături de USR şi UDMR şi va vota în consecinţă în Biroul Politic Naţional", a afirmat preşedintele PNL Harghita, Sebastian Buzilă.

ora 13.45 PNL Dâmbovița anunţă că va vota împotriva unei coaliţii cu PSD

Conducerea PNL Dâmboviţa anunţă, într-un comunicat citat de Agerpres, că nu susţine o coaliţie de guvernare cu PSD şi va vota în acest sens în Biroul Permanent al PNL.

De asemenea, liderul PNL Dâmboviţa, senatorul Virgil Guran, transmite, în acest comunicat, că va rămâne în PNL şi nu îl va urma pe Ludovic Orban.

"Senatorul Virgil Guran, preşedintele PNL Dâmboviţa, a anunţat că în şedinţa BPN de astăzi va vota împotriva unei coaliţii de guvernare cu PSD. Decizia a venit după consultarea organizaţiilor locale, care nu consideră că o alianţă cu social democraţii este o soluţie bună pentru partid", se arată în comunicatul PNL Dâmboviţa.

Conform sursei citate, decizia este asumată de întreaga organizaţie judeţeană a liberalilor.

"Deşi am doar unul din cele 75 de voturi din BPN, consider că este relevant ca acesta să fie dat cu demnitate şi în concordanţă cu ceea ce şi eu, şi organizaţiile locale credem că ar trebui să fie parcursul PNL astăzi şi în viitor", declară Virgil Guran.

ora 13.20 Rareş Bogdan: PNL va da premierul şi va veni cu o propunere de ministru al Justiţiei

Prim-vicepreşedintele PNL Rareş Bogdan a declarat că liberalii menţin deschise negocierile atât cu USR, cât şi cu PSD, însă a subliniat că, din punct de vedere matematic, este mai simplu de realizat o majoritate cu social-democraţii.

PNL va da premierul şi nu va opri reforma în Justiţie, a adăugat el, urmând să fie făcută o propunere la acest minister.

"Noi ţinem deschise negocierile cu cele două forţe politice alături de care putem forma majorităţi. Aritmetica este însă extrem de dură şi de clară, de la un copil de clasa I, a II-a la orice cetăţean. Noi avem astăzi 114 parlamentari din 134 cu care am intrat pe listă; de asemenea, cei din USR au 80 de parlamentari, cei din UDMR - 30. Deci, pentru constituirea unei majorităţi mai avem nevoie de nouă parlamentari fie din grupul minorităţilor naţionale, din partea neafiliaţilor sau din cei care au plecat alături de domnul Ludovic Orban. Asta pentru o majoritate constituită cu cei din USR. Pentru o majoritate constituită cu cei din PSD, lucrurile sunt mai simple: e o majoritate calificată, e o majoritate cu tot cu UDMR de aproape 300 de parlamentari. Deci, depăşeşte cu aproape 70 de parlamentari cifra minimă pentru a trece un Guvern. E ceva mai simplu. Sunt alte incompatibilităţi, dar uneori pentru ţară trebuie să treci peste orice. În momentul acesta nu pot să vă spun care este decizia, pentru că nu este luată. Se poate întâmpla absolut orice diseară. Fiecare membru al BPN are dreptul să-şi spună cuvântul, fiecare dintre ei îţi va expune punctele de vedere cu beneficii şi pierderi. Ce este important: cât mai repede, în două-trei săptămâni, să avem un guvern", a spus Rareş Bogdan la sediul PNL, potrivit Agerpres.

Potrivit acestuia, de la şedinţa BPN al PNL, care va are loc astăzi de la ora 19,00, vor absenta doi preşedinţi de filiale din motive obiective.

"Noi vom prezenta cele două runde de discuţii atât cu colegii de la USR, cât şi cu cei din PSD şi vom lua decizia corectă, corectă pentru România şi pentru PNL, dar în primul rând pentru România, pentru a încheia cât mai repede criza politică, pentru că deja românii sunt exasperaţi şi sunt chestiuni vitale ce ţin de criza energetică şi mai ales de implementarea PNRR", a afirmat liberalul.

Rareş Bogdan a subliniat că PNL va propune ministrul Justiţiei.

"Există un interes naţional ca această ţară să continue investiţiile şi, de asemenea, să aibă nişte obiective majore, însemnând reforma administrativă. O chestiune pe care trebuie să o discutăm este legată de reforma administrativ-teritorială, putem discuta şi despre reforma Constituţiei, trebuie readaptată, şi sunt câteva linii roşii pe care vreau să vi le spun extrem de clar, indiferent cu cine vom sta şi vom face guvern. Pot să vă asigur că reforma şi garantarea dreptului Justiţiei este pentru noi un punct nodal. Nu vom opri în niciun caz reforma în Justiţie, iar PNL va veni cu o propunere de ministru al Justiţiei care să fie acceptată de populaţie. În cazul în care se va ajunge la o colaborare pentru România cu cei din zona stângă a eşichierului politic, acest lucru este unul vital pentru PNL. Suntem singurii care putem garanta reforma Justiţiei", a susţinut liderul liberal.

O decizie cu privire la partidul cu care PNL va face majoritate trebuie luată cât mai repede, a apreciat el, adăugând însă că PNL va da premierul.

"PNL va da premierul, cum este absolut firesc, deşi numele acestuia este apanajul preşedintelui şi exclusiv al preşedintelui în sistemul constituţional românesc actual. (...) Este absolut firesc ca în cazul în care continuăm să construim coaliţia cu cei din USR să discutăm despre prezenţa sau nu a miniştrilor care şi-au dat jos guvernul în viitorul executiv, dacă domniile lor continuă cu condiţionalităţile legate de premier. Şi dacă este cazul PSD, atunci vom face o alianţă partitară, excluzând însă miniştrii UDMR, doi sau trei miniştri UDMR, pentru că noi nu renunţăm la parteneriat, a fost un partener care, din punctul nostru de vedere, s-a comportat absolut elegant şi corect şi nu avem niciun motiv să excludem UDMR dintr-o viitoare construcţie, chiar dacă am construi cu PSD şi am avea majoritate şi fără domniile lor", a mai spus Rareş Bogdan, precizând că la întâlnirile cu USR şi PSD nu au fost înaintate nume şi nici nu au existat discuţii despre portofolii.

ora 12.35 PNL Argeş se pronunţă pentru refacerea coaliţiei cu USR

Liberalii argeşeni au decis, în urma unei consultări interne, să susţină refacerea coaliţiei de guvernare alături de USR şi UDMR.

"În contextul negocierilor pentru formarea unei majorităţi parlamentare care să susţină un nou guvern, membrii Biroului Politic Judeţean al PNL Argeş au fost consultaţi cu privire la direcţia pe care ar trebui să o adopte Partidul Naţional Liberal. Marea majoritate a membrilor BPJ Argeş s-au pronunţat pentru refacerea coaliţiei de dreapta, dintre PNL, USR şi UDMR, pentru formarea guvernului", se arată într-un comunicat transmis de PNL Argeş.

Liderul liberalilor argeşeni, deputatul Adrian Miuţescu, consideră că refacerea coaliţiei ar fi în concordanţă cu votul dat de cetăţeni la alegerile din 2020.

"Suntem consecvenţi şi considerăm că cea mai bună soluţie este refacerea coaliţiei PNL-USR-UDMR şi continuarea reformelor promise în campania electorală. O alianţă cu PSD ar reprezenta o palmă dată electoratului nostru, care a votat pentru dezvoltarea României şi modernizarea instituţiilor statului. Pentru noi sunt importante proiectele Argeşului, care trebuie continuate şi duse la bun sfârşit. De aceea considerăm că cea mai bună soluţie pentru judeţ şi pentru ţară este o guvernare alături de cei de la USR, care să respecte votul dat de români la alegerile parlamentare din 6 decembrie 2020", a declarat Miuţescu, citat în comunicat.

ora 12.30 PSD a decis să înceapă negocierile cu PNL, UDMR şi minorităţi pentru formarea unui guvern

Prim-vicepreşedintele PSD Sorin Grindeanu a anunțat că, în ședința Consiliul Politic Naţional al PSD, s-a decis începerea negocierilor cu PNL, UDMR şi minorităţi pentru alcătuirea unui guvern.

El a precizat că nu a fost ”absolut nicio discuţie” în şedinţa conducerii PSD despre funcţiile politice.

Printre măsurile ce vor propuse de PSD în programul de guvernare se numără: testarea extinsă şi vaccinarea, restabilirea încrederii în autorităţi prin aducerea specialiştilor în sănătate, măsuri legislative pentru combaterea pandemiei, a precizat Grindeanu.

ora 11.30 Cîțu: Propunerea PNL de premier este președintele partidului
 
Președintele PNL, Florin Cîțu, pare că nu vrea să renunțe la nominalizarea pentru funcția de premier - decizie care blochează o eventuală refacere a coaliției cu USR.
 
”În acest moment Partidul Național Liberal are o decizie, are mai multe decizii, decizie pe care n-a întors-o încă: propunerea de premier este președintele partidului. Vom vedea mai departe. Dar, repet, desemnarea o face președintele României. Una este propunerea partidului, după aceea vom vedea.” - a spus Cîțu.
 
Preşedintele PNL a subliniat că pentru liberali este "crucial" să păstreze Ministerul de Finanţe.

"PNL a arătat că Ministerul Finanţelor condus de PNL în ultimii doi ani de zile a făcut, ca să zic aşa, minuni. Am reuşit să convingem agenţiile de rating să schimbe perspectiva, chiar în această perioadă dificilă în care avem o criză politică, de la negativ la stabil a acestei economii, am reuşit să reducem deficitul bugetar, să avem încasări mai mari la buget fără să creştem taxele. Este clar că noi am demonstrat că se poate face", a arătat Florin Cîţu.

ora 10.30 Senatorul PSD Gabriela Firea: Putem intra într-o coaliție de guvernare cu PNL, cu anumite condiții

Senatorul PSD Gabriela Firea a declarat, înainte de a intra la ședința conducerii social-democraților, că sunt anumite condiții pe care PSD le pune pentru a guverna cu liberalii.

Totodată, ea nu a ratat ocazia de a-l mai critica încă o dată pe primarul general Nicușor Dan.

Putem intra într-o posibilă coaliție de guvernare doar respectând programul nostru, și acestea sunt esenețiale: creșterea alocațiilor, creșterea salariului minim, creșterea pensiilor. Deci acestea sunt condiții prioritare. Și am cerut, exact, execuția bugetară. Când știi să stabilești prioritățile, se găsesc bani.

Apropo și de Primăria Capitalei, eu cum am putut să găsesc 4 ani de zile bani pentru toate proiectele, iar domnul Dan se plânge în fiecare zi că nu are bani. Oare cum m-am descurcat eu și ceilalți primari generali? Să afle rețeta.” - a spus Firea.

ora 10.15 Ciolacu: Negocierile cu PNL, conform ponderilor parlamentare

Preşedintele PSD, Marcel Ciolacu, a declarat că va propune în şedinţa conducerii partidului să se înceapă negocierile cu PNL pentru alcătuirea unui guvern şi a adăugat că el nu cunoaşte altfel de negocieri decât cele conform ponderilor parlamentare.

Întrebat, la sediul central al PSD, ce mandat va propune colegilor săi în Consiliul Politic Naţional, Ciolacu a spus, potrivit Agerpres: "Să începem negocierile. Negocierile nu pot să fie altfel decât conform ponderilor parlamentare. Eu nu am auzit de altfel de negocieri decât cele pe ponderi, (...) pe rezultatele alegerilor generale, nu pe sondajele de opinie".

Întrebat dacă există bani pentru unele măriri de pensii şi alocaţii pe care PSD intenţionează să le cuprindă în programul său de guvernare, Ciolacu a afirmat: "Avem execuţia bugetară. Am văzut şi eu ştirile şi am crezut că am fost foarte clar înţeles. Măririle se fac în urma unui buget aprobat. De obicei, bugetul pe anul viitor se aprobă în luna noiembrie, decembrie şi acolo îţi creezi priorităţile. Una dintre priorităţile PSD sunt aceste măriri şi vom vedea în funcţie de buget cât se poate, astfel încât să nu păcălim românii. În al doilea rând, anul în curs, respectiv aceste luni, noiembrie şi decembrie, le vom vedea după ce avem execuţia bugetară a lunii octombrie. Momentan avem la dispoziţie numai execuţia bugetară a lunii a noua".

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Tragedie! Un fotbalist român a murit la doar 19 ani
NEWS ALERT Tragedie! Un fotbalist român a murit la doar 19 ani
Citește și...
PNL se pregătește să guverneze alături de PSD: ”Marcel Ciolacu e cel mai bun premier”
PNL se pregătește să guverneze alături de PSD: ”Marcel Ciolacu e cel mai bun premier”

Aparent adversari fără șanse de împăcare, liderii PSD și PNL au depus armele și vorbesc despre cum ar putea guverna împreună.

Primele nume de miniştri discutate în PSD. Cine ar prelua şefia Camerei Deputaţilor
Primele nume de miniştri discutate în PSD. Cine ar prelua şefia Camerei Deputaţilor

Liderii PSD au pus pe masă la discuţiile cu liberalii mai multe variante de împărţire a funcţiilor într-o guvernare cu PNL.

Iohannis: ”Începând de luni, elevii se vor întoarce fizic la școală. Va fi introdusă o nouă condiție”. Ce spune de guvern
Iohannis: ”Începând de luni, elevii se vor întoarce fizic la școală. Va fi introdusă o nouă condiție”. Ce spune de guvern

Preşedintele Klaus Iohannis a anunțat că elevii se vor întoarce luni fizic la școală, acolo unde condițiile sanitare permit acest lucru.

Surse: Nicușor Dan nu ar fi fost lăsat să intre în Guvern, pentru că nu este vaccinat. Explicația primarului
Surse: Nicușor Dan nu ar fi fost lăsat să intre în Guvern, pentru că nu este vaccinat. Explicația primarului

Primarul general al Capitalei nu ar fi putut intra, joi, în sediul Guvernului pentru că nu este vaccinat, conform unor surse politice. Edilul a spus că nu acesta ar fi fost motivul. 

Recomandări
Greșeala fatală făcută de Bianca, Patrizia și Cristi. S-ar fi putut salva, probabil, din calea torentului ucigaș
Greșeala fatală făcută de Bianca, Patrizia și Cristi. S-ar fi putut salva, probabil, din calea torentului ucigaș

Au fost găsite, duminică, trupurile celor două fete din România luate de ape vineri, în Italia, după o viitură pe râul Natisone.

După ani de întârzieri și miliarde pierdute, în România se lucrează pe toate tronsoanele de autostradă lipsă
După ani de întârzieri și miliarde pierdute, în România se lucrează pe toate tronsoanele de autostradă lipsă

„Pe drum spre Europa” partea I. Uniunea Europeană ne-a pus la dispoziție peste 20 de miliarde de euro din 2007 și până în prezent ca să ne modernizăm infrastructura.

Cum percep tinerii din Generația Z îmbătrânirea. „După 40 încolo deja este gata”
Cum percep tinerii din Generația Z îmbătrânirea. „După 40 încolo deja este gata”

Într-o lume în care vârsta este privită de multe ori ca o barieră, un nou studiu aduce în discuție ideea că bătrânețea reprezintă, de fapt, mai mult o problemă de percepție.