Avertismentul unui oficial la ONU: "Există riscul unui război nuclear. Va fi o baie de sânge"

război nuclear
iStock

Premierul pakistanez Imran Khan a atras atenţia asupra riscului ca situaţia tensionată din Kashmir să conducă la un război nuclear cu India, cu consecinţe pe plan mondial.

"Când starea de asediu va fi ridicată, va fi o baie de sânge", a avertizat prim-ministrul Pakistanului, în discursul pronunţat în cadrul celei de-a 74-a sesiuni a Adunării Generale a ONU.

India menţine regiunea himalayană sub un control strict după decizia de revocare, la începutul lunii august, a autonomiei constituţionale a părţii din Kashmir pe care o controlează, scrie Agerpres.

Deşi timpul alocat a fost de 15 minute, intervenţia înflăcărată a premierului Imran Khan a durat aproape 60 de minute.

În acelaşi timp, în preajma clădirii Naţiunilor Unite, mai multe mii de protestatari s-au strâns pentru a manifesta, unii în favoarea Indiei, alţii denunţând-i activitatea în Kashmir.

Citește și
război nuclear
Scenariul unui război nuclear Rusia vs SUA. ”Europa ar fi incinerată”. Numărul morților
De ce nu mai poate statul român să recupereze nimic de la Dan Voiculescu, Ovidiu Tender și Puiu Popoviciu. Sentințele care le-au salvat milionarilor peste 250 de milioane de euro

Imagini de la proteste gîsiți în galeria foto

"Libertate pentru Kashmir, încheierea asediului" se putea citi pe pancartele manifestanţilor pro-Pakistan. De cealaltă parte, mesajele evidenţiau calitatea de "vizionar" a premierului Narendra Modi.

Autorităţile din New Delhi au dispus o desfăşurare importantă de forţe de securitate în Kashmir, au întrerupt mijloacele de comunicaţie şi au restricţionat libertatea de mişcare, arestând sau plasând în arest la domiciliu mai multe persoane.

"Sunt desfăşuraţi 900.000 de soldaţi şi aceştia nu au sosit, pentru a-l cita pe Narendra Modi, pentru prosperitatea Kashmirului. Ce vor face aceşti 900.000 de soldaţi?", a întrebat Imran Khan. "Va fi o baie de sânge", a insistat premierul pakistanez.

India nu a comunicat numărul militarilor săi din Kashmir. Dacă cifra menţionată de Imran Khan se confirmă, ea ar echivala cu două treimi din armata indiană.

Şeful guvernului pakistanez a mai spus că se teme de noi confruntări între cele două puteri nucleare rivale dacă India va considera vinovat Pakistanul pentru eventuale atacuri ale grupărilor locale ca reacţie la represiunea din acest teritoriu majoritar musulman.

"Dacă un război convenţional începe între ţările noastre, orice se poate întâmpla", a continuat să avertizeze Khan, evidenţiind în acelaşi timp că Pakistanul, "de şapte ori mai mic decât vecinul său", va avea de făcut o alegere dificilă: "fie se predă, fie luptă pentru libertate până la moarte".

"Ce vom face? Îmi pun aceste întrebări. Ne vom lupta", "iar când o ţară nucleară se luptă până la capăt, aceasta poate avea consecinţe cu mult dincolo de frontierele sale". "Aceasta ar putea să aibă consecinţe pentru întreaga lume şi de aceea, vă repet, am venit să vă avertizez, nu să vă adresez ameninţări".

Omologul său iranian, Narendra Modi, şi-a rostit discursul cu puţin timp înaintea sa, dar în care nu a menţionat situaţia explozivă din Kashmir. Liderul indian a dat însă asigurări că ţara sa, purtătoare a unui mesaj de pace, doreşte "să avertizeze lumea faţă de reţelele teroriste", o aluzie destul de transparentă la Islamabad, pe care îl cauză în mod regulat că susţine grupări extremiste.

Vineri, forţele de securitate indiene au înăsprit restricţiile de circulaţie în Kashmir de teama manifestaţiilor care ar putea fi provocate de discursurile liderilor indian şi pakistanez la ONU.

În opinia premierului pakistanez, condiţiile din Kashmir au radicalizat o nouă generaţie din cadrul populaţiei. El a asigurat că s-ar fi înarmat el însuşi dacă s-ar fi aflat în situaţia acestora, imaginându-şi ce ar fi putut spune în acest caz: "Au trecut 55 de zile de când sunt închis, am auzit vorbindu-se de violuri, de soldaţi care au intra în locuinţe".

"Mi-ar plăcea să trăiesc această umilire? Mi-ar plăcea să trăiesc aşa? M-aş înarma. Forţaţi oamenii să se radicalizeze", s-a adresat Imran Khan autorităţile indiene.

Joi, SUA au cerut Indiei să ridice restricţiile impuse în Kashmir.

India şi Pakistanul şi-au împărţit teritoriul Kashmirului în momentul obţinerii independenţei, în 1947, şi de atunci cele două ţări au purtat război de două ori pentru a obţine controlul asupra regiunii.

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Tragedie! Un fotbalist român a murit la doar 19 ani
NEWS ALERT Tragedie! Un fotbalist român a murit la doar 19 ani
Citește și...
Iranul intră într-o nouă etapă pentru îmbogățirea uraniului. Anunțul făcut de AIEA
Iranul intră într-o nouă etapă pentru îmbogățirea uraniului. Anunțul făcut de AIEA

Iranul a lansat procesul de îmbogăţire a uraniului în una dintre centrifugele sale recent instalate, o nouă etapă a reducerii angajamentelor în cadrul acordului din 2015 privind programul său nuclear, a anunţat joi AIEA.

Scenariul unui război nuclear Rusia vs SUA. ”Europa ar fi incinerată”. Numărul morților
Scenariul unui război nuclear Rusia vs SUA. ”Europa ar fi incinerată”. Numărul morților

Un studiu realizat de cercetători de la Universitatea Princeton arată că doar în câteva ore de la un război nuclear între SUA și Rusia ar muri 34 de milioane de oameni, iar alte 57 de milioane ar fi rănite. 

Recomandări
Greșeala fatală făcută de Bianca, Patrizia și Cristi. S-ar fi putut salva, probabil, din calea torentului ucigaș
Greșeala fatală făcută de Bianca, Patrizia și Cristi. S-ar fi putut salva, probabil, din calea torentului ucigaș

Au fost găsite, duminică, trupurile celor două fete din România luate de ape vineri, în Italia, după o viitură pe râul Natisone.

După ani de întârzieri și miliarde pierdute, în România se lucrează pe toate tronsoanele de autostradă lipsă
După ani de întârzieri și miliarde pierdute, în România se lucrează pe toate tronsoanele de autostradă lipsă

„Pe drum spre Europa” partea I. Uniunea Europeană ne-a pus la dispoziție peste 20 de miliarde de euro din 2007 și până în prezent ca să ne modernizăm infrastructura.

Cum percep tinerii din Generația Z îmbătrânirea. „După 40 încolo deja este gata”
Cum percep tinerii din Generația Z îmbătrânirea. „După 40 încolo deja este gata”

Într-o lume în care vârsta este privită de multe ori ca o barieră, un nou studiu aduce în discuție ideea că bătrânețea reprezintă, de fapt, mai mult o problemă de percepție.