Vlad Voiculescu, după tragedia de la Balș: „Sistemul sanitar are păcate vechi și de 30 de ani”

Vlad Voiculescu
Inquam Photos/Octav Ganea

Ministrul Sănătății, Vlad Voiculescu, a prezentat ultimele date din ancheta incendiului de la Matei Balș.

Vlad Voiculescu a declarat că va suna sâmbătă seară familiile persoanelor decedate în incendiul de la Matei Balș pentru a-și prezenta condoleanțele. „Am două numere de telefon, intenționez să îi sun în această seară”, a spus ministrul Sănătății.

Vlad Voiculescu nu consideră că este necesar să-și dea demisia după această tragedie. 

„În general, demisiile și concedierile ar trebui să aibă legătură cu responsabilitățile. Nimeni nu e veșnic, echipa noastră a început acum o lună, când există o problemă trebuie să o privim în față. La nenorocirea de ieri, trebuie să stabilim responsabilitățile și responsabilii” a spus Voiculescu.

Nu există o concluzie legată de cauza incendiului de la Balș, la fel cum nu există nici de la incendiul din noiembrie de la Piatra Neamț, pentru că ancheta este în curs. 

Citește și
vlad voiculescu
Vlad Voiculescu: „Vom construi spitale. Țara asta are nevoie de spitale noi”
De ce nu mai poate statul român să recupereze nimic de la Dan Voiculescu, Ovidiu Tender și Puiu Popoviciu. Sentințele care le-au salvat milionarilor peste 250 de milioane de euro

Ministrul a sugerat însă că este posibilă cauza vehiculată în media, cu privire la o sursă de încălzire adusă de pacienți de acasă. 

„Nu s-a concretizat o ipoteză principală, singurul lucru pe care putem să-l spunem e că un consum mare de oxigen este un factor de risc suplimentar (...) Se poate întâmpla oricând în alt spital, și de aceea trebuie să luăm măsuri, de aceea schimbăm strategia de vaccinare. Știm și că la Matei Balș au existat probleme cu căldura și oamenii și-au adus de acasă ce au avut, așa ceva nu trebuie să se întâmple, chestiunea asta trebuie să o rezolve Primăria, Termoenergetica” a precizat Voiculescu.

În plus, Pavilionul 5, care a ars, nu avea autorizație de securitate la incendiu de la ISU, iar asta poate fi una din cauzele tragediei, a precizat ministrul sănătății.

Acesta a precizat că va fi pornită reforma sistemului sanitar cu implementarea măsurilor de siguranță în spitale, cu bani europeni și de la buget, pentru securitatea la incendiu și la cutremure.

„Sunt conştient de toate riscurile care există astăzi în asistența spitalicească şi care, în anumite situaţii, ca şi cazul utilizării tratamentului cu oxigen, au fost amplificate de evoluţia pandemiei. Repet ce am spus la început: este prioritatea mea să implementăm măsuri urgente de siguranță, în fiecare spital, pentru că o tragedie ca cea de la Matei Balș sau cea din Piatră Neamț să nu se mai întâmple”, a concluzionat ministrul. 

Iată principalele declarații ale ministrului Sănătății:

- „Aș vrea să apreciez eforturile celor care au intervenit, atât cei de la Matei Balș, care în acea dimineață au evacuat ultimele două etaje, și așa au fost limitate pierderile de vieți omenești, aș vrea să le mulțumesc. Aș vrea să mulțumesc întregului personal.”

- „Sistemul sanitar are păcate vechi vechi și de 30 de ani, ieri am avut infecții nosocomiale, azi vorbim de incendii, în pandemie, cine știe ce va să vină peste noi.”

- „Măsuri urgente alături de ISU care să repare neregulile, marți va fi un raport care să prezinte măsurile de la controalele din noiembrie, după incendiul de la Piatra Neamț.”

- „Nu știm cauza cu exactitate la Matei Balș dar știm că pandemia și tratamentull COVID a pus o presiune suplimentară asupra personalului și echipamentelor, a crescut necesarul de oxigen, ceea ce face ca securitatea la incendiu să fie deosebit de dificilă în multe spitale din țară.”

- „La începutul săptămânii viitoare vom anunța măsuri.”

- „A doua mare problemă este ruptura de informații cu familiile pacienților, medicii sunt suprasolictați, nu de puține ori pacienții au fost greu de găsiți de rude, lucrăm de câteva săptămâni pentru realizarea unui serviciu de informare la nivelul fiecărui spital.”

 - „A treia măsură, după ce am discutat cu premierul, constituirea unui fond național pentru siguranța pacientului, avem bani europeni, bani din buget, ne vom asigura că sunt folosiți pentru îmbunătățirea infrastructurii din spitale, securitatea la incendii, la cutremure și unul din marii criminali - infecțiile nosocomiale.”

- „O ultimă măsură, este însăși aglomerarea spitalelor din România, avem nevoie de fiecare spațiu, de cât mai puțini oameni care să fie internați. 85% din decese sunt la persoane peste 65 de ani, peste 90% din acestea la persoane care aveau deja boli cronice.”

 - „Am propus premierului ca în platforma de programare, la locurile care apar, să fie eligibili doar vârstnicii, cei cu boli cronice, cu un handicap, este vorba de toate locurile scoase în februarie.”

- „În general, demisiile și concedierile ar trebui să aibă legătură cu responsabilitățile. Nimeni nu e veșnic, echipa noastră a început acum o lună, când există o problemă trebuie să o privim în față. La nenorocirea de ieri, trebuie să stabilim responsabilitățile și responsabilii.”

- „Ancheta este încă în curs, nu știm cu exactitate ce s-a întâmplat acolo, avem nevoie să învățăm lecțiile care sunt de invățat și trebuie să stabilim responsabilii. Nu s-a concretizat o ipoteză principală, singurul lucru pe care putem să-l spunem e că un consum mare de oxigen este un factor de risc suplimentar.”

- „Ae poate întâmpla oricând în alt spital, și de aceea trebuie să luăm măsuri, de aceea schimbăm strategia de vaccinare. Știm și că la Matei Balș au existat probleme cu căldura și oamenii și-au adus de acasă ce au avut, așa ceva nu trebuie să se întâmple, chestiunea asta trebuie să o rezolve Primăria.”

- „Marți avem un raport final privind măsurile implementate după controalele din noiembrie 2020. În 2017 ministrul de atunci a prelungit din pix toate atutorizațiile de funcționare sanitară, este o lipsă de responsabilitate”.

 - „E foarte important ca oamenii să meargă la spital deîndată ce se simt rău, să consulte medicul de familie. Să-și cumpere un pulsoximetru, dacă scade sub 92 valoarea, să se ducă la spital.”

- „Despre protestul din fața spitalului: este un protest pur politic. Nu am o problemă să discut cu nimeni, dar nu la megafon.”

- „Am schimbat poza de profil de la contul de Facebook pentru că era legată de ONG-ul la care am activat și era un mesaj care putea fi interpretat politic.” (după ce a fost intrebat dacă nu i se pare jignitor să-și schimbe poza de profil de două ori, vineri, în ziua tragediei de la Balș)

- „Am două numere de telefon ale familiilor celor decedați, intenționez să îi sun în această seară.”

Evenimentul a avut loc la orele 19.30, la sediul Ministerului Sănătății.

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Tragedie! Un fotbalist român a murit la doar 19 ani
NEWS ALERT Tragedie! Un fotbalist român a murit la doar 19 ani
Citește și...
De ce nu au fost contactate rudele pacienţilor de la Matei Balş imediat după incendiu. Explicaţia uimitoare a ministrului
De ce nu au fost contactate rudele pacienţilor de la Matei Balş imediat după incendiu. Explicaţia uimitoare a ministrului

Ministrul Sănătăţii, Vlad Voiculescu, a declarat, vineri seară, că autorităţile s-au confruntat cu o situaţie "hilară" când au încercat să ia legătura cu familiile pacienţilor de la Spitalul "Matei Balş", în urma incendiului.

Vlad Voiculescu: „Vom construi spitale. Țara asta are nevoie de spitale noi”
Vlad Voiculescu: „Vom construi spitale. Țara asta are nevoie de spitale noi”

Ministrul Sănătăţii, Vlad Voiculescu, susţine că actualul Guvern va crea un fond important pentru investiţii în spitale şi o echipă direct responsabilă ca acestea să devină realitate, subliniind că este nevoie de unităţi sanitare noi.

Amenzi după ce s-au făcut vaccinări
Amenzi după ce s-au făcut vaccinări "peste rând". Un medic a distrus 5 doze

S-au dat primele amenzi în cazul centrelor de vaccinare în care au fost imunizate persoane care nu sunt cuprinse în a doua etapă.

Vlad Voiculescu anunță controale: 30% din vaccinări au fost făcute în afara platformei
Vlad Voiculescu anunță controale: 30% din vaccinări au fost făcute în afara platformei

O treime din vaccinările de până acum au fost făcute în afara platformei de vaccinare, iar ministrul sănătății anunță controale și sancțiuni pentru persoanele responsabile.

Recomandări
Greșeala fatală făcută de Bianca, Patrizia și Cristi. S-ar fi putut salva, probabil, din calea torentului ucigaș
Greșeala fatală făcută de Bianca, Patrizia și Cristi. S-ar fi putut salva, probabil, din calea torentului ucigaș

Au fost găsite, duminică, trupurile celor două fete din România luate de ape vineri, în Italia, după o viitură pe râul Natisone.

După ani de întârzieri și miliarde pierdute, în România se lucrează pe toate tronsoanele de autostradă lipsă
După ani de întârzieri și miliarde pierdute, în România se lucrează pe toate tronsoanele de autostradă lipsă

„Pe drum spre Europa” partea I. Uniunea Europeană ne-a pus la dispoziție peste 20 de miliarde de euro din 2007 și până în prezent ca să ne modernizăm infrastructura.

Cum percep tinerii din Generația Z îmbătrânirea. „După 40 încolo deja este gata”
Cum percep tinerii din Generația Z îmbătrânirea. „După 40 încolo deja este gata”

Într-o lume în care vârsta este privită de multe ori ca o barieră, un nou studiu aduce în discuție ideea că bătrânețea reprezintă, de fapt, mai mult o problemă de percepție.