Studiu: Transilvănenii și bănățenii, lideri la bunele maniere. Românii din Dobrogea, Maramureș și Bucovina, cei mai zgomotoși

×
Codul embed a fost copiat

Masa la restaurant trebuie să fie plăcută și pentru cei din jur, nu doar pentru noi. Un studiu neobișnuit arată că nu toți românii țin cont de bunele maniere atunci când iau masa în oraș.

Cei mai agreabili par cei din Transilvania, dar și bănățenii. La polul opus sunt românii din Dobrogea, Maramureș și Bucovina, care sunt mai zgomotoși, întârzie la masă și sunt mai puțin politicoși cu ospătarii.

Potrivit Codului Bunelor Maniere, mâncarea se taie în bucăți mici în farfurie. De pildă, burgerii trebuie tăiați cu cuțitul, chiar dacă pofta ne spune să-i înfulecăm.

Potrivit unui studiu realizat de o platformă de rezervări, fruntași la bunele maniere sunt transilvănenii și bănățenii, iar la coada clasamentului se află cei din Maramureș, Bucovina și Dobrogea.

Hajnal Komos, administrator restaurant: „Bineînțeles că ardelenii sunt mai manierați de fire, mai liniștiți. Felul în care mănâncă, felul în care au răbdare”.

Citește și
Angajații din CJ Sibiu nu mai au voie să stea dimineața la cafea și țigară în fața instituției
Ghidul de bune maniere, la CJ Sibiu. „Ziua de lucru nu se începe cu o cafea şi o ţigaretă"
De ce nu mai poate statul român să recupereze nimic de la Dan Voiculescu, Ovidiu Tender și Puiu Popoviciu. Sentințele care le-au salvat milionarilor peste 250 de milioane de euro

Clienții din București, mult mai pretențioși

Dacă cei din Dobrogea și Moldova sunt mai zgomotoși, clienții din București sunt mai pretențioși.

Dan Popescu, șef de restaurant: „Transilvănenii și ardelenii sunt un pic mai civilizați decât restul țării. Pe locul doi se situează bănățenii, iar locul trei, patru dobrogenii, sudiștii. Avem cazuri rele, când urlă după ospătari, după personalul resturantului. Din punctul meu de vedere, bucureștenii sunt cei mai educați. Știu să mănânce în restaurante, știu să se comporte în restaurant”.

Iar când vine vorba de copii în restaurante, 29% dintre români se declară deranjați de faptul că părinții nu îi supraveghează pe cei mici.

Alexandru Bodea, proprietar de restaurant: „Când observăm că vin copii un pic mai obraznicuți, în general, atragem atenția oaspetului”.

Peste 30% dintre români ciocnesc paharele, iar în Maramureș se vorbește cel mai tare și cu gura plină.

Raul Sideriaș, fondator al unei platforme de rezervări online HoReCa: „I-am întrebat ce observă ei în jur. De la lucruri ca ținut ușa, vorbit tare, ciocnit paharele, la cum știu să se comporte în general la restaurante”.

Paharele nu se ciocnesc

Paharele nu ar trebui ciocnite, ci trebuie doar să le ridicăm la nivelul ochilor. Nu ar trebui să mușcăm din felia de pâine, ci să o rupem în bucăți mici. Și nici nu e politicos să suflăm în supă ca să se racească sau să o sorbim.

Ruxandra Lăcătuș, consultant la Institutul de Bune Maniere: „Nu se cuvine să jignim chelnerul, să jignim bucătarul. Bunele maniere înseamnă bun simț și înseamnă să îi facem pe ceilalți să se simtă bine”.

Pe de altă parte, clienții atrag atenția că și ospătarii trebuie să respecte regulile de politețe și să ofere servicii ireproșabile.

Reporteri: Teodora Suciu, Gina Obrejan, Iulia Ciuhu

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Tragedie! Un fotbalist român a murit la doar 19 ani
NEWS ALERT Tragedie! Un fotbalist român a murit la doar 19 ani
Citește și...
Românii cu vicii vor da mai mult pentru tutun și alcool. 60 de bani în plus pentru un pachet de țigări
Românii cu vicii vor da mai mult pentru tutun și alcool. 60 de bani în plus pentru un pachet de țigări

De lună viitoare românii cu vicii vor da mai mult pentru tutun și alcool, iar de la începutul anului viitor vom avea de achitat note de plată mai încărcate la restaurant şi la hotel.

Ghidul de bune maniere, la CJ Sibiu. „Ziua de lucru nu se începe cu o cafea şi o ţigaretă
Ghidul de bune maniere, la CJ Sibiu. „Ziua de lucru nu se începe cu o cafea şi o ţigaretă"

Angajaţii Consiliului Judeţean Sibiu trebuie să respecte o serie de prevederi ale noului Cod de conduită etică, unde conducerea instituţiei a prevăzut, printre altele, că "ziua de lucru nu se începe cu o cafea şi o ţigaretă".

JO: Angajații unui hotel, obligați să facă un curs despre „bunele maniere”, înainte să primească delegația nord-coreeană
JO: Angajații unui hotel, obligați să facă un curs despre „bunele maniere”, înainte să primească delegația nord-coreeană

150 de angajați ai unui hotel de patru stele din Coreea de Sud au fost obligați să participe la un training de bune maniere, înainte de începerea Jocurilor Olimpice de la PyeongChang.

Recomandări
Greșeala fatală făcută de Bianca, Patrizia și Cristi. S-ar fi putut salva, probabil, din calea torentului ucigaș
Greșeala fatală făcută de Bianca, Patrizia și Cristi. S-ar fi putut salva, probabil, din calea torentului ucigaș

Au fost găsite, duminică, trupurile celor două fete din România luate de ape vineri, în Italia, după o viitură pe râul Natisone.

După ani de întârzieri și miliarde pierdute, în România se lucrează pe toate tronsoanele de autostradă lipsă
După ani de întârzieri și miliarde pierdute, în România se lucrează pe toate tronsoanele de autostradă lipsă

„Pe drum spre Europa” partea I. Uniunea Europeană ne-a pus la dispoziție peste 20 de miliarde de euro din 2007 și până în prezent ca să ne modernizăm infrastructura.

Cum percep tinerii din Generația Z îmbătrânirea. „După 40 încolo deja este gata”
Cum percep tinerii din Generația Z îmbătrânirea. „După 40 încolo deja este gata”

Într-o lume în care vârsta este privită de multe ori ca o barieră, un nou studiu aduce în discuție ideea că bătrânețea reprezintă, de fapt, mai mult o problemă de percepție.