Ministerul Educației a publicat, cu întârziere, lista corectă cu ierarhia la liceu, după gafa de marți

×
Codul embed a fost copiat

Ministerul Educației a publicat, miercuri seară, ierarhia la nivel județean/al Municipiului București a absolvenților clasei a VIII-a care participă la admiterea în învățământul liceal pentru anul școlar 2023-2024.  

Lista poate fi consultată AICI.

După gafa de marți oficialii Educației au anunțat că vor prezenta listele în formatul corect miercuri, 5 iulie, la ora 18. Listele au apărut, însă, cu aproape o oră și jumătate mai târziu decât au anunțat în comunicatul oficial. 

Referitor la ierarhizarea candidaților, ministerul a făcut următoarele precizări:

Ierarhizarea candidaților se face în ordinea descrescătoare a mediei de admitere (egală cu media notelor obținute la evaluarea națională) și, pentru medii egale, prin aplicarea, în ordine, a criteriilor de departajare, respectiv:

Citește și
Admitere liceu 2020
Admitere liceu 2023. Cum se face repartizarea pe licee, pas cu pas
De ce nu mai poate statul român să recupereze nimic de la Dan Voiculescu, Ovidiu Tender și Puiu Popoviciu. Sentințele care le-au salvat milionarilor peste 250 de milioane de euro

- nota obținută la proba de limba și literatura română, în cadrul evaluării naționale

- nota obținută la proba de matematică, în cadrul evaluării naționale

- nota obținută la proba de limba și literatura maternă, dacă este cazul

- media de absolvire a claselor V–VIII.

În privința criteriului al treilea de departajare, ministerul precizează că acesta se aplică doar candidaților care au optat pentru includerea, în calculul mediei de admitere, a notei obținute la limba și literatura maternă și care pot opta și pentru înscrierea în unități de învățământ cu predare în limba maternă.

În plus, oficialii spun că eroarea de algoritm de la publicarea din 4 iulie a ierarhiei candidaților nu a afectat integritatea bazei de date și că situația creată nu afectează procesul de completare a opțiunilor și repartizarea computerizată a candidaților, în cadrul admiterii la liceu.

Întârzierea față de momentul anunțat astăzi, 5 iulie, pentru publicarea ierarhiei, se datorează verificărilor suplimentare efectuate înainte de publicare, mai spune ministerul.

„Ne cerem scuze pentru situația creată și vă asigurăm că Ministerul Educației face toate demersurile pentru desfășurarea în bune condiții a activităților care vizează sistemul educațional și pentru remedierea erorilor, atunci când ele se produc”, a transmis Ministerul Educației.

Gafa Ministerului Educației

Evaluarea Națională a trecut, însă situațiile neplăcute se țin lanț. După valul de constestatii, în urma căruia s-a dovedit că extrem de multe note nu au reflecat realitatea, Ministerul Educației a gafat.

Mai exact, a publicat o listă greșită, cu ierarhia elevilor, care urmează să completeze formularele de admitere. 

În loc să țină cont de notele luate de aceștia la română și matematică, listele au fost ordonate în funcție de media celor patru ani de gimnaziu. Cele corecte au fost publicate în urmă cu puțin timp.

Listele care conțineau ierarhia celor peste 154 de mii de elevi pentru admiterea la liceu au fost retrase la scurt timp după ce au fost publicate.

În mod normal, clasificarea elevilor este făcută în ordinea descrescătoare a mediei notelor obținute la evaluarea națională, iar în cazul celor cu aceeași medie sunt anumite criterii de departajare.

Primul criteriu este nota obținută la proba de limbă română. Dacă nici așa elevii nu sunt departajați, urmează nota la matematică și media claselor V-VIII.

Listele publicate în mod eronat țineau cont de ultimul criteriu, adică media din gimnaziu.

Iulian Cristache, reprezentant Federația de Părinți: „Este regretabil că s-a întâmplat acest lucru având în vedere starea emoțională în care se află copiii, știti foarte bine că am vorbit și de o perioadă de grevă, nu aveau nevoie de un stres în plus și aici mă refer la familii și elevi, dar pe de altă parte acea listă nu influența repartizarea pentru că de abia acum urmează înscrierile și sunt sigur că într-un final aceste lucruri sunt verificate de către Ministerul Educației.”

Ministerul Educației a transmis printr-un comunicat că: „Situația a fost generată de o eroare a algoritmului pentru aplicarea ordinii criteriilor de departajare și că nu afectează procesul de completare a opțiunilor și repartizarea computerizată a candidaților, în cadrul admiterii la liceu”.

Aceasta lista este importantă pentru elevi, în special pentru cei din orașele mari pentru că îi poate ghida în alegerea liceelor.

Numai în București, sunt peste 4.000 de elevi cu note între 9 și 10 iar departajarea lor se vă face și la o sutime.În urma acestui examen de evaluare s-au înregistrat cele mai multe contestații din ultimii 8 ani, peste 27.000. La notele obținute la Evaluarea Națională au crescut pentru 16.500 de copii, în unele cazuri și cu două puncte.

De mâine în majoritatea școlilor elevii, alături de părinți pot merge să își completeze opțiunile pentru liceu. Vor face asta ajutați de diriginte, iar mai apoi vor depune fișa la secretariat. Atenție, însă, fiecare școală gimnazială își alege perioada de înscriere. Aceasta etapa durează până pe 17 iulie, iar repartizarea în licee se face computerizat, în funcție de alegere și note.

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Tragedie! Un fotbalist român a murit la doar 19 ani
NEWS ALERT Tragedie! Un fotbalist român a murit la doar 19 ani
Citește și...
Părinți revoltați după afișarea rezultatelor finale la Evaluare Națională 2023:
Părinți revoltați după afișarea rezultatelor finale la Evaluare Națională 2023: "Cum se corectează în asemenea hal?"

Părinții copiilor de clasa a VIII-a, care au susținut examenul de Evaluare Națională 2023 anul acesta, sunt revoltați de diferențele mari dintre notele inițiale și cele de după contestație.

Admitere liceu 2023. Cum se face repartizarea pe licee, pas cu pas
Admitere liceu 2023. Cum se face repartizarea pe licee, pas cu pas

În perioada 6-17 iulie elevii care au promovat examenul de Evaluare Națională 2022 trebuie să completeze fișa de admitere la liceu. Pe 19 iulie, elevii vor afla la ce liceu au fost repartizați.  

Rezultatele la contestații de la Evaluare Națională 2023 au fost afișate pe edu.ro
Rezultatele la contestații de la Evaluare Națională 2023 au fost afișate pe edu.ro

Rezultatele la contestațiile de la Evaluare Națională 2023 sunt afișate, marți 4 iulie, pe site-ul edu.ro. Acestea sunt rezultatele finale pe baza cărora se va face admiterea la liceu. 

Recomandări
Greșeala fatală făcută de Bianca, Patrizia și Cristi. S-ar fi putut salva, probabil, din calea torentului ucigaș
Greșeala fatală făcută de Bianca, Patrizia și Cristi. S-ar fi putut salva, probabil, din calea torentului ucigaș

Au fost găsite, duminică, trupurile celor două fete din România luate de ape vineri, în Italia, după o viitură pe râul Natisone.

După ani de întârzieri și miliarde pierdute, în România se lucrează pe toate tronsoanele de autostradă lipsă
După ani de întârzieri și miliarde pierdute, în România se lucrează pe toate tronsoanele de autostradă lipsă

„Pe drum spre Europa” partea I. Uniunea Europeană ne-a pus la dispoziție peste 20 de miliarde de euro din 2007 și până în prezent ca să ne modernizăm infrastructura.

Scandal electoral și bătăi de stradă la Belciugatele. Echipa PSD s-a confruntat dur cu cea a PNL. Poliția a intervenit
Scandal electoral și bătăi de stradă la Belciugatele. Echipa PSD s-a confruntat dur cu cea a PNL. Poliția a intervenit

Primarul și viceprimarul PSD din comuna Belciugatele au fost implicați într-un scandal electoral care s-a lăsat cu intervenția Poliției și a Ambulanței.