“Aici ați fi putut vedea Monștri. din 27 septembrie”, o campanie despre dispariția cinematografelor din România

Monstri Studio

Zece localități din România împart peste 70% din spectatorii de film, iar în majoritatea orașelor nu mai funcționează niciun cinematograf. Aceste cifre demonstrează că suntem țara europeană cu cele mai puține ecrane la numărul de locuitori.

În mod paradoxal, deși tot mai multe titluri autohtone sunt recompensate anual cu distincții importante în marile festivaluri internaționale, numărul cinematografelor din România se află într-o continuă scădere.

Dacă, în 1990, infrastructura cinematografică de artă din țară includea aproximativ 450 de cinematografe, doar 90 de unități mai funcționează astăzi, cele mai multe dintre sălile de proiecție fiind amplasate în centrele comerciale și aparținând sectorului privat.

Pentru a atrage atenția asupra numărului tot mai mic de cinematografe în care pot fi proiectate filmele românești, Transilvania Film și-a propus să marcheze spațiile bucureștene care, până nu demult, atrăgeau zilnic sute de cinefili.

“Aici ați fi putut vedea Monștri. din 27 septembrie” este mesajul adresat publicului, prin intermediul afișelor amplasate pe frontispiciile cinematografelor Corso și Studio. Prin această campanie de conștientizare, distribuitorul singurului titlu românesc selectat anul acesta la Festivalul de Film de la Berlin readuce în atenția publică situația dramatică a infrastructurii cinematografice din țară, rezultat al abandonării, degradării și dispariției sălilor de proiecție.

Citește și
berlinala, Marius Olteanu, monstri
Filmul românesc "Monştri." a luat premiul publicului pentru debut la Festivalul de la Berlin
De ce nu mai poate statul român să recupereze nimic de la Dan Voiculescu, Ovidiu Tender și Puiu Popoviciu. Sentințele care le-au salvat milionarilor peste 250 de milioane de euro

Despre cinematografele Studio și Corso

Într-o clădire ridicată în anul 1940 după planurile arhitectului Jean Monda, a funcționat în centrul capitalei, până la finalul anului 2015, Cinema Studio, numit în trecut și Magheru sau Carpați. Aici aveau loc proiecțiile Cinematecii, înființată în 1964.

În ultimii ani, cinematograful devenise gazda celor mai importante festivaluri de film din București, dar starea de degradare a clădirii a forțat închiderea lui, imediat după promulgarea legii care interzice activitatea în spațiile care prezintă risc seismic.

În 1934 se deschidea pe B-dul Regina Elisabeta 27 Cinematograful Corso, numit Victoria în perioada comunistă. Cu o capacitate de 273 de locuri, cinematograful a fost digitalizat în 2011, dar astăzi porțile lui sunt închise.

Pentru cele două cinematografe și pentru toate celelalte săli închise în ultimii 30 de ani, nu a existat o alternativă reală, iar șansele publicului a de urmări filme românești pe marele ecran au scăzut considerabil.

Monștri., în cinematografe din 27 septembrie

În cele mai multe dintre cinematografele care funcționează astăzi în România, cinefilii sunt invitați, din 27 septembrie, să descopere Monștri., singurul titlu românesc selectat anul acesta la Festivalul de Film de la Berlin, unde a fost prezentat în premieră în secțiunea Forum și unde a obținut Premiul publicului din partea publicației Tagesspiegel.

Primul lungmetraj al regizorului Marius Olteanu, Monștri. a fost laureat cu Marele Premiu la Festivalul Internațional de Film de la Sofia, Trofeul Golden Mimosa pentru cel mai bun scenariu la Filmski Festival Herceg Novi din Muntenegru și prezentat în avanpremieră românească la TIFF, unde a obținut Premiul Zilelor Filmului Românesc pentru Debut.

Filmul prezintă o zi, posibil ultima, din viaţa unui cuplu. Dana (Judith State) şi Arthur (Cristian Popa) se află în fața celei mai importante decizii. Ea caută confirmări. El caută companie. Împart același pat de ani buni, dar de ceva vreme nu par să mai meargă pe același drum. Care sunt șansele de supraviețuire ale unei relații alimentate de compromisuri și presiuni sociale? Lipsa de asumare și probleme de comunicare pot distruge căsnicii, dar iubirea nu naște monștri.

Monștri. este o producţie a Parada FilmRomania şi Wearebasca, fiind distribuit în România de Transilvania Film, începând cu 27 septembrie.

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Tragedie! Un fotbalist român a murit la doar 19 ani
NEWS ALERT Tragedie! Un fotbalist român a murit la doar 19 ani
Citește și...
“Monştri.“, debutul lui Marius Olteanu, câştigă Marele Premiu la Festivalul de Film de la Sofia
“Monştri.“, debutul lui Marius Olteanu, câştigă Marele Premiu la Festivalul de Film de la Sofia

”Monştri.“, lungmetrajul de debut al regizorului Marius Olteanu, a obţinut Marele Premiu pentru Cel mai bun film la Festivalul Internaţional de Film de la Sofia.

Filmul românesc
Filmul românesc "Monştri." a luat premiul publicului pentru debut la Festivalul de la Berlin

Filmul românesc "Monştri." a luat sâmbătă premiul publicului pentru debut la Festivalul de film de la Berlin.

Singurul film românesc de la Berlinală, apreciat de critici:
Singurul film românesc de la Berlinală, apreciat de critici: "Mulți români în sală"

"Monștri.", singurul film românesc prezent anul acesta la Festivalul de Film de la Berlin, a avut sâmbătă seara premiera mondială și s-a bucurat de aprecierea publicului și a criticilor de specialitate.

Recomandări
Greșeala fatală făcută de Bianca, Patrizia și Cristi. S-ar fi putut salva, probabil, din calea torentului ucigaș
Greșeala fatală făcută de Bianca, Patrizia și Cristi. S-ar fi putut salva, probabil, din calea torentului ucigaș

Au fost găsite, duminică, trupurile celor două fete din România luate de ape vineri, în Italia, după o viitură pe râul Natisone.

După ani de întârzieri și miliarde pierdute, în România se lucrează pe toate tronsoanele de autostradă lipsă
După ani de întârzieri și miliarde pierdute, în România se lucrează pe toate tronsoanele de autostradă lipsă

„Pe drum spre Europa” partea I. Uniunea Europeană ne-a pus la dispoziție peste 20 de miliarde de euro din 2007 și până în prezent ca să ne modernizăm infrastructura.

Cum percep tinerii din Generația Z îmbătrânirea. „După 40 încolo deja este gata”
Cum percep tinerii din Generația Z îmbătrânirea. „După 40 încolo deja este gata”

Într-o lume în care vârsta este privită de multe ori ca o barieră, un nou studiu aduce în discuție ideea că bătrânețea reprezintă, de fapt, mai mult o problemă de percepție.