Paradisul bulgaresc aflat la doar o ora de mers cu masina de la Vama. Cum ne fura vecinii turistii
Fascinati de mare si dornici sa ajunga in locuri noi, romanii si-au facut deja un obicei din a da o fuga la vecinii bulgari.
Castelul Reginei Maria, din Balcic, capul Kaliakra sau rezervatiile naturale aflate la mai putin de o ora de mers cu masina de la Vama Veche sunt cele mai cautate. Iar la intoarcere, colectia de fotografii inedite cu muntele care intalneste marea va completa albumul cu amintiri nepretuite.
Balcicul, atat de frumos pictat in toata perioada interbelica, poate ca nu mai are farmecul oriental de altadata, dar si-a pastrat colinele albe, care se pierd in mare. Aflat la 60 de kilometri de granita cu Romania, oraselul este faimos pentru Castelul Reginei Maria, creat special de arhitecti italieni dupa schitele ei. Indragostita iremediabil de aceste locuri, regina a dorit sa imbine stilul mediteraneean cu cel maur, tataresc si vechi romanesc.
Castelul Reginei Maria este vizitat in fiecare vara de peste 1 milion de turisti. Intrarea costa 5 euro, iar turul dureaza doua-trei ore.
Albul zidurilor ridicate in 1936 si mai ales gradina luxurianta il fac de neuitat. In limba turca i se spune "cuibul linistit" si cand te plimbi pe aleile lui, intelegi de ce.
Despartit de malul marii doar de faleza, parcul cu fantani si cascade are peste 3.000 de specii de plante rare. Iar cei care vor sa vada marea intr-o splendida salbaticie, se pot opri la numai 30 de kilometri de aici, la capul Kaliakra.
Locul, plin de legende, are o panorama uluitoare spre valurile marii. De pe stancile care au gazduit in antichitate o mare fortareata, se pot vedea, uneori, delfini in larg.
Intalnesti turisti romani la tot pasul.
Intrarea in cetate si in muzeul medieval costa 3 leva - cam 8 lei de persoana. Sute de mii de turisti trec pe aici in fiecare vara, si pentru ei, la capatul fasiei de pamant, bulgarii au construit un restaurant pescaresc.
Intre Sabla si Kavarna, la mai putin de 40 de minute de mers cu masina de la Vama Veche, gasim alt peisaj pitoresc.
Ascunsa de un tarm stancos, scaldat de valuri, rezervatia adaposteste pasari si reptile pe cale de disparitie, si cel putin 100 de pesteri, folosite ca locuinte in secolul 5 inainte de Hristos.
Toate acestea le aduc anual bulgarilor venituri de milioane de euro, profit la care contribuim si noi.