Descoperire entuziasmanta pentru astronomi: "In mod normal, aceasta galaxie n-ar trebui sa existe"
Folosind Telescopul Spatial Hubble, astronomii au descoperit cea mai veche galaxie spirala, o anomalie veche de 10.7 miliarde de ani, care, in mod normal, nu ar trebui sa existe.
Galaxia a fost prezenta inca de la aparitia Universului, la aproximativ 3 miliarde de ani dupa Bing Bang, perioada in care galaxiile erau inca in formare si in general aratau intr-un mod neregulat.
"Marea majoritate a galaxiilor vechi aratau ca niste epave", spune astronomul Alice E. Shapley, de la UCLA, unul dintre cei care au descoperit neobisnuita galaxie spirala. "Primul nostru gand a fost: de ce aceasta este atat de diferita si atat de frumoasa?", continua ea.
Apocalipsa se confirma. Inca o inscriptie veche fixeaza o data exacta pentru disparitia lumii
O echipa condusa de astronomul David R. Law, de la Universitatea din Toronto, a folosit Hubble pentru a observa mai mult de 300 de galaxii distante si pentru a le studia proprietatile. Una dintre galaxii, numita BX442, a parut neobisnuita, iar echipa a folosit un observator din Hawaii, pentru a o studia mai amanuntit.
La inceput, astronomii au crezut ca este vorba de iluzia unei galaxii spirala, provocata de o aliniere accidentala a doua galaxii in imagini. Insa studierea spectrelor din mai mult de 3.600 de locuri in si din jurul galaxiei au aratat ca, intr-adevar, este vorba de o galaxie spirala.
De fapt, este o asa-numita galaxie spirala grandioasa, care are "brate" proeminente, bine dezvoltate, in forma de spirala. "Faptul ca aceasta galaxie exista este umitor. Pana acum se credea ca astfel de galaxii nu existau atat de devreme in istoria Universului", a a declarat Law.
"Dumnezeu NU exista". Declaratia soc facuta de doi cunoscuti cercetatori americani
Motivul pentru care totusi aceasta totusi exista ar putea fi galaxia "pitica" de langa ea, cele doua parand sa se uneasca. Simularile pe calculator arata ca o astfel de contopire ar putea produce modelul de spirala observat. Potrivit acelorasi simulari, "fuziunea" celor doua galaxii ar fi rapida, iar spirala ar disparea intr-un timp relativ scurt: 100 de milioane de ani. Se pare ca astronomii pur si simplu s-au uitat la BX442 la momentul potrivit.