"Poate vom fuma mai putin". Atmosfera din localurile in care va fi interzis fumatul, intre speranta si resemnare

Ultimul update: Sambata 19 Martie 2016 06:57
Data publicarii: Miercuri 16 Martie 2016 18:09
Categorie: Social

Cei care nu respecta legea pot plati amenzi usturatoare. Politia Locala a inceput o campanie de informare prin care ii atentioneaza pe oameni care sunt consecintele unei tigari aprinse in spatiile publice inchise.

Din multe localuri au disparut deja scrumierele, iar fumatorii au fost poftiti afara. Si asta pentru ca o tigara aprinsa la intimplare poate costa de joi citeva sute de lei.

''Petrecerea nu mai este la fel fara tigara'', spun multi fumatori.

"Simbolic rupem aceasta tigara, chiar daca ne doare sufletul".

"Va fi foarte trist. Vin meciurile. Aici venim de bucurie, venim de suparare. Vrei nu vrei, bei un sprit, iti vine sa pui o tigara in gura, o sa fie groaznic."

"-Ce o sa faci, o sa te lasi de fumat?
- Nu, nu o sa ma las de fumat."

Doar un adult din patru fumeaza, asa ca nefumatorii se bucura ca localurile nu vor mai fi imbacsite de fum. Multi fumatori n-au nicio problema sa-si aprinda tigarile afara.

"Vorba aia, sunt multi nefumatori care sa inhaleze fumul nostru. Nu e placut sa stai la un pahar de vorba si sa iesi la tigara."

"- Poate fumam mai putin
-Cum ar fi cafeaua fara tigara, dimineata intr-o cafenea?
-Mai trist"

Mai trist, dar mai sanatos. Pentru ca Romania detine de multi ani un loc fruntas in Europa, in ceea ce priveste cancerele pulmonare. Cu 11.600 de bolnavi, tara noastra se afla pe locul 8.

Iar pe lista celor care agreeaza legea ii putem adauga si pe calatori, care se bucura ca nu vor mai fi afumati in statiile de transport care au cel putin doi pereti si acoperis.

Una dintre cele mai clare situatii definite de lege se refera la spatiile de joaca pentru copii unde e absolut vital ca adultii sa nu mai poata intra cu tigara aprinsa, chiar daca locurile de joaca sunt in aer liber.

Taxiurile si balcoanele cladirilor de birouri sunt si ele pe lista locurilor unde nu mai se mai poate fuma. Iar exemplele pot continua.

Si atentie ! Necunoasterea legii nu absolva pe nimeni de nerespectarea ei. Tocmai de aceea, agentii Politiei Locale din Bucuresti merg prin restaurante, baruri si cluburi, sa-i anunte pe fumatori.

Un exemplu in respectarea legii au dat si alesii nostri care au amenajat, la Palatul Parlamentului, patru spatii pentru fumatori. Unul pentru senatori si trei pentru deputati.

INFOGRAFIC. Ghidul Legii Antifumat: unde se mai poate fuma de joi si cum se impart amenzile daca incalcati legea

INFOGRAFIC. Ghidul Legii Antifumat: unde se mai poate fuma de joi si cum se impart amenzile daca incalcati legea

harta record

Cea mai mare harta vie din lume a fost realizată, vineri seară, în judeţul Mureş

Programul "Prima chirie", lansat de Guvern în urmă cu mai bine de două luni, la un pas de eşec

Adevăratul motiv pentru care a fost anulată licitația pentru autobuze noi în București

seceta

România, afectată grav de secetă. Cultivatorii din sudul țării sunt disperați

Cozi interminabile și la schimbatul buletinelor

Zeci de muncitori protestează în Târgoviște. Nemulțumirile lucrătorilor