Orasul din Romania care se confrunta cu un numar alarmant de copii alcoolici. "Performanta" unui minor: alcoolemie 5 la mie
Situatie ingrijoratoare la Iasi: medicii pediatri spun ca se confrunta cu un numar alarmant de copii alcoolici. Unul din doi minori adusi la spital are grave probleme cu bautura si nu e la primele pahare consumate.
Specialistii recomanda consiliere pentru a trata alcoolismul infantil, dar parintii nu-i aduc pe cei mici la terapie.
Un baiat de 14 ani a ajuns la Spitalul de Copii din Iasi inconstient, cu o alcoolemie record de peste 5 la mie, dupa ce a baut tuica. Elevul de clasa a 8-a a plecat de la ore impreuna cu alti doi prieteni si au baut pana n-au mai stiut de ei.
Petronela Caras, vecina: "A venit mama lui ca a zis ca moare copilul. M-am dus cu sotul si era chiar in coma. Am sunat la salvare, a baut cu copiii, cu niste copii la o familie."
Mihai Cartita, directorul scolii: "A consumat bauturi alcoolice cu alti baieti mai mari. A cumparat tuica de la un cetatean din sat si a fost transportat la spital in stare grava. O consiliere trebui neaparat, sa luam legatura si cu familia, sedinta cu parintii."
Copilul isi va reveni, insa medicii spun ca alcoolismul infantil poate avea efecte grave asupra organismului.
Catalina Ionescu, purtator de cuvant Spitalul de Copii Sfanta Maria Iasi: "Atat timp cat un pacient de 13 - 14 ani a mai consumat pana acum alcool etilic, la 20 -25 de ani va avea o patologie hepatica destul de grava."
Specialistii au schitat chiar si portretul copilului alcoolic. Este in general baiat, are intre 13 si 17 ani, provine din familii in care nu este supravegheat si in care ii este permis orice fel de comportament. Are prieteni care beau sau chiar se drogheaza. In aceste cazuri parintii sunt sfatuiti sa ia masuri si sa-l aduca pe minor la consiliere.
La Spitalul de Psihiatrie functioneaza singurul centru din Iasi in care copiii ar trebui sa fie consiliati psihologic, pe termen lung, dupa ce sunt externati. Specialisti spun insa ca parintii refuza sa ii aduca la sedinte, pe motiv ca spitalul este prea departe sau ca tratamentul este scump. Asta desi programul este gratuit.
Medicii spun ca cei mai multi minori care ajung pe patul de spital cu alcoolemii de peste 3 la mie sunt elevi in primii ani de liceu.