Fermierii romani au inceput sa faca agricultura cu DRONE. "Sunt lucruri pe care in mod normal nu ai avea cum sa le vezi"
Fermierii romani, in special cei care au suprafete considerabile de teren, intra intr-o noua era - cea a agriculturii inteligente. Pe langa utilaje performante, acestia folosesc drone care le furnizeaza date importante.
La Statiunea Didactica a Facultatii de Stiinte Agricole din Timisoara, sute de hectare lucrate sunt monitorizate de la inaltime. Drona este ridicata pentru a identifica problemele culturilor sau daca dupa o ploaie balteste apa pe anumite parcele.
Alexander Degianski - director Statiunea Didactica USAMVB Timisoara: “De la 50 de metri ne poate da informatii extrem de utile cu privire la uniformitatea coacerii unei parcele, la un atac masiv al unui daunator, pe o parte din parcela, lucruri pe care in mod normal nu ai avea cum sa le vezi decat batand parcela pe jos, iar in cazul unei culturi foarte inalte, cum este floarea soarelui, este imposibil acest lucru.”
In trecut, aceste probleme erau cu greu identificate iar costurile erau foarte mari. Acum tehnologia le da sansa fermierilor sa afle din vreme problemele din camp si desigur sa reduca din pierderi.
In cealalta parte a tarii, la Urziceni, doi tineri au creat o drona speciala. Un fizician pasionat de aeromodelism si un absolvent de ASE au inventat un procedeu prin care se poate monitoriza evolutia culturilor cu ajutorul unor fotografii de mare rezolutie.
Florin Pompieru: "Hartile generate de fotografiile aeriene sunt analizate cu instrumente software speciale pentru a genera harti de sanatate ale plantelor. Aceste harti poti fi ulterior folosite pentru modularea substantelor sau a tratamentelor plantelor pentru a obtine o rentabilitate mai mare a culturilor
Datele stranse de senzorii dronei sunt incarcate apoi intr-un soft local pentru generarea unei harti pe care fermierul o foloseste atunci cand iti trimite utilajele in camp sau foloseste ingrasaminte ori substante impotriva daunatorilor.
Sursa: Pro TV
Etichete: agricultura, fermieri, drone, harti, dauna,
Dată publicare:
28-09-2016 18:02