13 milioane de oameni, victime din cauza administrarii gresite a medicamentelor. "In Romania nu folosim ghiduri"
Zilnic, un pacient moare din cauza erorilor umane legate de folosirea medicamentelor. Organizatia Mondiala a Sanatatii atrage atentia ca prescrierea unei substante gresite, administrarea improprie si supradozajul fac peste 13 milioane de victime anual.
Specialistii au inceput deja sa publice ghiduri, astfel incat procedurile, dar si tratamentele pentru boli des intalnite sa fie, in mare, aceleasi, indiferent de doctorul la care ajungi.
Evident, va ramane in sarcina medicului sa adapteze regulile in functie de nevoile pacientului sau.
O fetita de 4 ani a murit subit, in bratele mamei, dupa ce asistenta i-a facut o injectie cu alta substanta decat cea care era scrisa in fisa - algocalmin, in loc de paracetamol.
Madalina, mama fetitei decedate: "Mama mea, ma doare, si se dadea asa... si eu eram exact pe pat si ea nu se oprea: cum, draga, sa doara, asa facea, asta nu doare. Tine-o bine sa-i fac. Credeti-ma ca sunt lucida si stiu ce spun."
Abia dupa 4 ani, justitia a stabilit ca Nicoleta a fost o victima a neglijentei si a lipsei de proceduri in administrarea medicamentelor. Prin hotarare definitiva, familia a primit o despagubire de 300.000 de euro, iar o parte din suma a fost deja transferata din conturile spitalului. Asadar, din cauza unei singure fiole de algocalmin folosita gresit s-a pierdut o viata, iar daunele trebuie platite din buzunarul public.
OMS a stabilit ca, anual, 13 milioane de oameni sunt afectati de prescrierea sau administrarea gresita a medicamentelor. Conform statisticilor, la o speranta de viata de peste 70 de ani, oricare roman ajunge sa ia medicamente in mod impropriu, cel putin o data in viata.
Cifra ar putea scadea la jumatate, daca medicii si pacientii ar urma reguli clare, pe care OMS le reuneste in ghiduri.
Cele mai multe erori legate de medicamente se petrec in timpul internarilor, in lipsa unor protocoale. Apoi, daca pacientul e transferat dintr-o sectie in alta sau de la un spital la altul.
Extrem de riscanta este asa-numita polifarmacie, adica situatia in care pacientul ia, fara sa consulte doctorul, 4 sau mai multe medicamente disponibile fara reteta.
OMS va introduce ghiduri de tratament unitar si va desemna si un coordonator national privind directivele despre medicamente, care sa armonizeze cunostintele si metodelor cadrelor medicale.
Sandra Alexiu, vicepresedinte Societatea Nationala de Medicina Familiei: "Ar trebui sa fie un mesaj unitar. Dupa cum stiti, comunicarea in sistem nu este foarte grozava. In Romania nu folosim ghiduri, protocoale, consensuri. Noi le citim, dar nu e obligatoriu sa le si respectam."
Introducerea noilor masuri privind medicamentele va depinde si de Ministerul Sanatatii, dar si de sefii din sistemul sanitar.