Substanțele chimice din bucătăriile noastre cresc riscul de cancer de peste patru ori. Ce obiecte pot prezenta un pericol

cancer hepatic
Shutterstock

Substanțele chimice sintetice, care se găsesc frecvent în ambalaje de mâncare și ustensile de bucătărie, cresc riscul de cancer de ficat de patru ori, a avertizat un studiu.

Cercetătorii de la Universitatea Southern California (USC) din Los Angeles au descoperit că substanțele perfluoroalchilate pot mări riscul de carcinom hepatocelular neviral, un cancer hepatic comun.

Persoanele care au înregistrat cea mai mare expunere către toxinele produse de oameni au suferit un risc mai mare cu 4,5 de a fi diagnosticate cu boala, spre deosebire de cele cu cea mai mică expunere, potrivit Daily Mail.

Unde se pot găsi substanțele chimice care cresc riscul de cancer hepatic 

Centrul pentru Controlul și Prevenirea Bolilor a avertizat că aceste substanțe chimice sunt peste tot - de la vase de gătit non stick și apă de la robinet, la fructe de mare, îmbrăcăminte impermeabilă, produse de curățare și chiar șampon.

Tot mai multe studii au arătat pericolul provocat de acești compuși, despre care nu se știau foarte multe lucruri până în ultimii ani. Dar experții se tem că daunele au fost deja făcute și mulți oameni ar putea dobândi mari probleme de sănătate în viitor.

Citește și
Romania masini benzina
Poluarea cauzează 10% din cancerele din Uniunea Europeană. Cum ar putea fi redusă semnificativ în România
De ce nu mai poate statul român să recupereze nimic de la Dan Voiculescu, Ovidiu Tender și Puiu Popoviciu. Sentințele care le-au salvat milionarilor peste 250 de milioane de euro

Și asta din cauza „substanțelor chimice permanente” (PFAS) care se pot degrada în organism sau mediu după mulți ani.

„Cancerul hepatic este unul dintre cele mai grave efecte ale bolii hepatice și acesta este primul studiu pe oameni care arată că PFAS sunt asociate cu această boală”, a spus Dr. Jesse Goodrich, cercetător postdoctoral la USC.

Echipa USC a adunat date de la peste 200.000 de oameni din Hawaii și Los Angeles și a comparat 50 de oameni care au dezvoltat cancer la ficat cu alți 50 care nu au fost diagnosticați cu această boală.

Cercetătorii au analizat probe de sânge de la pacienții cu cancer înainte de diagnosticarea acestora și le-au comparat cu ale celor care nu au dezvoltat niciodată boala.

Mulți oameni cu cancer de ficat au în sânge mai multe tipuri de substanțe chimice

Ei au descoperit că mulți dintre oamenii care au dezvoltat în cele din urmă cancer aveau mai multe tipuri de substanțe chimice în fluxul lor sanguin.

Nivelurile mai mari au crescut, de asemenea, riscul unei persoane de a avea cancer. Oamenii care au fost expuși la chimicalele cu pricina, aflați în top 10%, au avut șanse de 4,5 ori mai mari de a suferi de cancer.

Substanțele chimice pătrund de obicei în ficat după ce au fost ingerate și devin încorporate în organ, fapt ce îi alterează funcționarea. Ca urmare a perturbării, se va forma mai multă grăsime în jurul ficatului și va pune o persoană la un risc crescut de a dezvolta boala ficatului gras non-alcoolic.

Persoanele care suferă de această afecțiune prezintă un risc crescut de a dezvolta cancer la ficat. În ultimii ani, a existat o creștere a cazurilor în întreaga lume, care se crede că este legată de creșterea ratelor de obezitate în multe părți ale lumii.

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Tragedie! Un fotbalist român a murit la doar 19 ani
NEWS ALERT Tragedie! Un fotbalist român a murit la doar 19 ani
Citește și...
Tratament miraculos pentru cancer. O adolescentă s-a vindecat în mai puțin de o lună după ce medicii i-au dat șanse mici
Tratament miraculos pentru cancer. O adolescentă s-a vindecat în mai puțin de o lună după ce medicii i-au dat șanse mici

O adolescentă căreia i s-au dat doar câteva săptămâni de trăit în timp ce se lupta cu leucemia în copilărie a fost declarată vindecată de cancer la un deceniu după ce a făcut o terapie revoluționară.

Poluarea cauzează 10% din cancerele din Uniunea Europeană. Cum ar putea fi redusă semnificativ în România
Poluarea cauzează 10% din cancerele din Uniunea Europeană. Cum ar putea fi redusă semnificativ în România

Agenția Europeană de Mediu ca dezvăluit care este cauza a 10% din cancerele depistate în Europa și a avertizat că majoritatea cazurilor sunt evitabile.

Studiu: Cauza morții premature a milioane de oameni. Provoacă cancere și boli cardiace grave
Studiu: Cauza morții premature a milioane de oameni. Provoacă cancere și boli cardiace grave

Un studiu publicat miercuri în revista științifică The Lancet a dezvăluit cauza morții premature a nouă milioane de oameni în 2019.

Recomandări
Greșeala fatală făcută de Bianca, Patrizia și Cristi. S-ar fi putut salva, probabil, din calea torentului ucigaș
Greșeala fatală făcută de Bianca, Patrizia și Cristi. S-ar fi putut salva, probabil, din calea torentului ucigaș

Au fost găsite, duminică, trupurile celor două fete din România luate de ape vineri, în Italia, după o viitură pe râul Natisone.

După ani de întârzieri și miliarde pierdute, în România se lucrează pe toate tronsoanele de autostradă lipsă
După ani de întârzieri și miliarde pierdute, în România se lucrează pe toate tronsoanele de autostradă lipsă

„Pe drum spre Europa” partea I. Uniunea Europeană ne-a pus la dispoziție peste 20 de miliarde de euro din 2007 și până în prezent ca să ne modernizăm infrastructura.

Cum percep tinerii din Generația Z îmbătrânirea. „După 40 încolo deja este gata”
Cum percep tinerii din Generația Z îmbătrânirea. „După 40 încolo deja este gata”

Într-o lume în care vârsta este privită de multe ori ca o barieră, un nou studiu aduce în discuție ideea că bătrânețea reprezintă, de fapt, mai mult o problemă de percepție.