Peste 2.5 milioane de romani vor primi cardul de sanatate pana in august. Ce informatii va contine
Cardul national de sanatate va ajunge in sfarsit la romani, cu o intraziere de peste sase ani. Primele 2,5 milioane de bucati vor fi tiparite si trimise apoi catre asigurati, pana la sfarsitul lunii august.
Documentul contine informatii medicale vitale, cum ar fi grupa de sange si RH-ul, care i-ar ajuta mult pe medici in cazul unor tragedii similare cu cea din Muntenegru.
2,5 milioane de carduri goale s-au produs deja la Imprimeria Nationala si vor fi trimise catre Evidenta Populatiei.
"Are loc procesul de personalizare a cardurilor. Apoi sunt trimise catre Casa Nationala", spune comisar sef Florian Marcu, Directia Generala de Pasapoarte.
Cardul va contine la vedere pe langa nume si prenume si codul de identificare in sistemul de sanatate. In plus, va avea un cip pe care vor fi incarcate de catre medicul de familie si alte informatii esentiale: CNP-ul, grupa sanguina, RH-ul, diagnostice medicale cu risc vital, boli cronice, dar si datele de contact ale doctorului.
Cu o hartie notariala, semnata in timpul vietii, puteti deveni si donator de organe. Cu acesta foaie mergeti apoi la doctor care va introduce pe cip acordul dvs pentru donare.
"Pana la final de iulie vrem sa avem 200 de mii facute. Pana la sfarsitul anului, 7, 5 milioane", declara Cristian Busoi, presedinte CNAS.
Cardul va fi distribuit de casele de asigurari, iar doctorii de familie se vor asigura ca documentele vor ajunge la toate persoanele inclusiv cele grav bolnave, nedeplasabile sau din localitati izolate.
Cardul constituie una din componentele sistemului informatic sanitar care alaturi de reteta si dosarul electronic al pacientului vor simplifica si imbunatati serviciile medicale , promit oficialii. Asta in cativa ani, cand toate spitalele farmaciile si cabinetele vor fi interconectate.
Vorbim insa de o strategie pe termen lung , de vreme ce abia la un an de la introducere, reteta electronica e folosita la nivel national in proportie de 98 la suta.
Si abia din 2014 va incepe si testarea pilot pe 5000 de pacienti a dosarului electronic, care ar trebui sa adune istoricul medical al fiecarui bolnav macar de la data intrarii in vigoare a sistemului.