Analize gratuite pentru urmatorii 6 ani. Cum arata strategia pe termen lung a Ministerului Sanatatii
Romanii vor avea acces la analize, investigatii si alte 3 evaluari gratuite 6 ani de acum incolo.
Asa arata strategia pe termen lung a Ministerului Sanatatii. O strategie pe care Uniunea Europeana ne-a cerut-o intr-un moment in care Romania apare in statistici drept tara cu cei mai multi bolnavi de inima, cancer, boli digestive si diabet.
De anul viitor, imediat ce intra in vigoare pachetul de servicii de baza, fiecare asigurat va avea parte de consulatii si analize gratuite ori de cate ori va avea o suferinta.
Astfel, pentru fiecare boala nou aparuta, medicul de familie ne poate da bilet de trimitere pentru 4 seturi de analize si ne poate indruma si catre specialist. Cei care sunt gasiti cu risc crescut pentru vreuna dintre boli vor avea gratuit 6 seturi de analize si 2 trimiteri la specialist.
Pe hartie suna bine. In realitate insa, daca la orase ii mai gasim pe medicii de familie, la tara, in unele zone, cabinetele au fost desfiintate ori stau mai mult inchise.
Relatia dintre doctor si pacient se desfasoara mai mult pe hartie, in facturile pe care medicii de familie le trimit lunar Casei de Asigurari.
"Sincer va spun, am pacienti pe care nu i-am vazut in viata mea...", spune Daniel Toma, medic de familie.
Aceasta atitudine paguboasa trebuie schimbata total, mai ales ca prioritatea in urmatorii 6 ani va fi preventia. Pacientul trebuie orientat catre medicul de familie si policlinica si abia dupa aceea catre spital.
Si cum mortalitatea la noi este peste media europeana la infarct, cancer, boli digestive si diabet, strategia prevede si 3 programe nationale de depistare a bolilor grave.
Si evident, avem nevoie si de spitale noi. Planurile prevad constructia a 5 mari unitati regionale. Asta dupa ce in 2011 au fost inchise 67 in intreaga tara.
Poate ca toate acestea ar fi posibile daca gaurile negre din domeniul sanatatii ar lua sfarsit.
Anual frauda in sistemul sanitar ajunge la 300 milioane de euro.