Pro sau contra imprumutului de la FMI?
Presedintele Romaniei a declarat luni ca "Romania are nevoie de o centura de siguranta, care inseamna un imprumut extern."
Mircea Geoana, presedintele PSD, a replicat taios: "Sa vedem cum este cu centura asta de siguranta, sa nu fie cumva o centura de castitate."
Alte tari europene au cerut imprumuturi de la FMI cu mult inaintea Romaniei. Ucraina a fost prima victima a crizei si a cerut Fondului Monetar International un imprumut de peste 12 miliarde de euro, inca din septembrie.
In lunile urmatoare, FMI a acordat in regim de urgenta imprumuturi unor tari aflate in pragul prabusirii financiare: Ungaria si Islanda in noiembrie, Letonia in decembrie. Ungaria si Letonia sunt tari membre ale Uniunii Europene, care au avut nevoie de acordul cu FMI pentru a obtine si alte credite.
Astfel Ungaria a luat inca 6,5 miliarde de euro de la Comisia Europeana si 1 miliard de la Banca Mondiala - un pachet de salvare de 20 de miliarde de euro in total. FMI le-a impus ungarilor conditii severe de echilibrare a bugetului, astfel incat guvernul de la Budapesta a fost nevoit sa mareasca TVA-ul de la 20 la 23%.
Acum si Romania se pregateste sa ceara un imprumut de la Uniunea Europeana.
"Conditiile sunt intotdeauna aceleasi: performanta economica. Fondul Monetar nu pune altfel de conditii", spune Adrian Vasilescu, consilierul guvernatorului BNR.
Cristian Hostiuc, director editorial la Ziarul Financiar, avertizeaza insa: "Din pacate, conditiile vor fi dure si s-ar putea sa fim nevoiti sa marim un impozit sau sa reducem din cheltuieli."